UFC

(VIDEO) 'Nevjerojatno, ovo je čisto ludilo!' UFC se prisjetio nezaboravne borbe dva 'divljaka'

Sanchez vs. Melendez
 screenshot
UFC se na svojoj Facebook stranici odlučio prisjetiti borbe održane u noći s 19. na 20. listopada 2013. godine. Prije točno šest godina u Houstonu, jednu od najnezaboravnijih UFC borbi odradili su Gilbert 'El Nino' Melendez i Diego 'Nightmare' Sanchez.

UFC 168 bio je predvođen jednom od najvećih borbi za titulu UFC-ove teške kategorije, trećim okršajem Caina Velasqueza i Juniora Dos Santosa. Koliko god da je ta borba bila sjajna te će u povijesti ostati kao najbolji dokaz toga koliko je Cain Velasquez bio moćan borac i prvak, te večeri je publika izlazeći iz Toyota Centra pričala o Gilbertu Melendezu i Diegu Sanchezu. Dvojcu koji je odradio nešto što je itko od fanova teško mogao vjerovati da će vidjeti u Octagonu, možda su se samo poneki nadali da će se dogoditi borba kojoj će dva ratnika pristupiti bez ikakvih kalkulacija, taktičkih barijera i strateških posustajanja.

Gilbert Melendez i Diego Sanchez ponudili su baš to. Melendez je inače pristigao s preostalim borcima iz Strikeforcea, promocije koju je UFC nedugo prije toga kupio. Kako je četiri puta branio njihovu titulu, dobio je odmah priliku napasti UFC-ovu. No, Benson Henderson savladao ga je u borbi čiju konačnu odluku fanovi i danas smatraju kontroverznom. Za dolazak do još jedne prilike trebala mu je impresivna pobjeda i jednako impresivan nastup. Za tako nešto dobio je najboljeg mogućeg protivnika. Diego Sanchez došao je u trenucima kad se tražio. Neko vrijeme proveo je u velteru, a tri od četiri posljednje borbe uzeo je bonus za borbu večeri. Nadao se povratkom u laku kategoriju doći do borbe za titulu te je i on odlučio dati sve što posjeduje u tu borbu.

Na kraju je publika dobila vrhunski spektakl. Prve dvije runde bile su prepune akcije, ali nisu mogle dati na pretpostavku onoga što će se dogoditi u posljednjoj. Melendez je bio puno bolji i konkretniji borac. Sanchez je ulazio u otvorene razmjene, kao što je bila ona na samom kraju prve runde, no "El Nino" je u svakoj od njih bio onaj koji je pogađao više i efektnije. Svima je bilo jasno kako je bivši Strikeforce prvak uzeo prve dvije runde, koja su same po sebi podigle publiku na noge. U nekoj takvoj situaciji, fanovi bi očekivali kako će se Melendez taktički opredijeliti na oprezniji pristup i kako će mirno privesti borbu kraju, bez potrebe za izlaganje prevelikom riziku. Ako je tako i započeo treću rundu, nakon kratkog vremena nije mogao odoljeti Sanchezovom pozivu na otvorenu borbu. Ponovno je Melendez u tim razmjenama dominirao, a sredinom runde sudac prekida borbu zbog obilnog Sanchezovog krvarenja. Uspio je Diego doktore uvjeriti da mu dozvole završiti borbu, a onda se dogodio spektakl. Otprilike minutu i pol prije kraja borbe, prošao je desni aperkat koji je nakratko čak uspavao Melendeza te je on završio u čvrstom zahvatu giljotine. Uspio je nekako izvaditi glavu iz te pozicije, podići se na noge i zajedno s Diegom fanovima pružiti možda i najluđih posljednjih 15-ak sekundi neke borbe u MMA povijesti. Obojica su borbu dočekali na nogama, a jednoglasna sudačka odluka otišla je u korist Melendeza, koji je izborio još jedan napad na titulu (poraz od Anthonyja Pettisa). Pogledajte najbolje trenutke te borbe!

Neće se svi složiti kako je ovo najbolja borba u UFC povijesti jer vjerojatno nije. Neće se složiti niti da je najuzbudljivija, jer to sigurno nije, budući da je Melendez podosta čisto dobio prve dvije runde. Teško da će se publika složiti oko još mnogih mogućih superlativa osim jednog. Ovo je najluđa borba u UFC povijesti. Tko bi još, u situaciji gdje je čisto uzeo dvije runde, prihvatio ponudu Diega Sancheza za onakav okršaj punih pet minuta? Samo Gilbert Melendez. Iako je to "El Ninu" jedina pobjeda u UFC-ovom Octagonu (1-6 u UFC-u) te će možda tako i ostati, ona je ušla u povijest i tamo će zauvijek ostati.

Što se tiče Diega Sancheza, pogledajte samo ovu posjekotinu s kakvom je dočekao kraj borbe. Zbog toga će on zauvijek ostati originalni UFC-ov ratnik.

screenshot

Linker
19. travanj 2024 08:57