UFC

Zhang obranila titulu podijeljenom odlukom nakon vjerojatno najbolje borbe u povijesti ženskog MMA-a

Weili Zhang i Joanna Jedrzejczyk
 Harry How/Getty Images/AFP
Nakon 25 minuta senzacionalne UFC 248 borbe protiv Joanne Jedrzejczyk, Weili Zhang zadržala je titulu UFC-ove prvakinje slamka kategorije. Možda i najbolja te najuzbudljivija borba u povijesti ženskog MMA-a mogla je bodovno otići na obje strane, pa su tako i suci bili podijeljenog mišljenja, no dvojica koji su bodovali za prvakinju ipak su nadglasali onog koji je smatrao da Poljakinja zaslužuje vratiti pojas u svoje vlasništvo.

Jednostavno briljantna MMA predstava bila je ono što su pružile Weili Zhang i Joanna Jedrzejczyk u sunaslovnoj borbi UFC 248 priredbe. Kineskinja je na kraju došla do pobjede u svojoj prvoj obrani titule prvakinje, no i Joanna je odradila jednu od najboljih borbi u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Prva polovica uvodne runde donijela je ispitivanje snaga tijekom kojeg je Poljakinja pokušavala raditi što veću štetu prednjoj nozi Kineskinje. Vidjevši da tako neće moći dugo, Zhang u drugoj polovici runde postaje ofenzivnija i sve više skraćuje distancu nakon čega pronalazi i jako dobre udarce. Ipak, Joanna je koristila svoju svježinu i odlično se kretala, tako privevši kraju vrlo neizvjesnu prvu rundu.

Otprilike minuta i pol, većinom slične akcije kao do tada, moralo je proći u drugoj rundi prije nego je došlo do prvog klinča. U njemu su provele minutu, da bi Joanna izašla nakon nekoliko svojih koljena, ali i nakon primanja par udaraca laktovima. Povratak na distancu nije bio dobar za Joannu, budući da je Weili pronašla udarac koji ju je ozbiljno uzdrmao i po prvi put u borbi je jedna borkinja ostvarila značajniju prednost. Pokušala je Jedrzejczyk prije isteka vremena napraviti nešto čime bi dovela rundu na svoju stranu. High kick desetak sekundi prije kraja bio je taj te tako i druga runda završava problematično za suce koji je trebaju bodovati.

Treća runda donosi već puno otvoreniju borbu gdje prve značajne udarce pogađa Zhang. Joanna je ipak ona koja ide prema naprijed te počinje osjećati distancu pa pogađa sve više i preciznije. Kineskinja se nije dobro osjećala u situaciji gdje je prisiljena na kretanje unazad pa ona pokušava preuzeti inicijativu. To joj je uspjelo otprilike dvije minute prije kraja runde, kad je skratila distancu i dva puta srušila Poljakinju, no ova se oba puta instantno ustala. Do kraja runde nastavila je Joanna svoje napade, a udarci nogom u tijelo stvorili su dojam kako je u ovoj dionici ipak odradila dovoljno da bi joj pripala.

Umjesto da usporavaju, kako je vrijeme prolazilo su djevojke bile sve agresivnije. Dvije tehnički potkovane borkinje davale su sve od sebe u potrazi za udarcem koji bi odigrao ključnu ulogu. Akcija je bila neprestane, a Joanni je probleme vidno stvarala ozljeda na čelu te je odlučila pokušati više toga napraviti kroz klinč. Ipak, iz njega ponovno izlazi nakon što je još jednom osjetila koliko dobro prvakinja može pogoditi laktom. Obje su pogađale do kraja runde, za koju se još jednom može reći kako je bila neizvjesna i vrlo izjednačena.

Teško je bilo za očekivati kako će nakon svega posljednja runda izgledati drugačije nego cijela borba do tada. No, isto tako je teško bilo za očekivati kako će se upravo u njoj vidjeti vjerojatno najbolji udarci do tada. Prva je ozbiljniju štetu napravila Zhang, no Jedrzejczyk instantno vraća i tako nekoliko puta. Najotvorenije su borkinje nastupile u posljednjoj minuti, kao da su obje vjerovale da mogu pronaći udarac vrijedan nokauta. On nije došao, a borba je završila s gledateljima na nogama, koji su bili oduševljeni možda i najboljom borbom u povijesti ženskog MMA-a.

Dva suca presudila su 48-47 u korist Zhang, dok je jedan istim rezultatom kao pobjednicu vidio Joannu Jedrzejczyk, što je značilo kako je pojas i dalje ostao kod Kineskinje. No, teško je ne složiti se s tvrdnjom kako su danas obje djevojke zaslužile da im ruka završi u zraku.

Linker
18. travanj 2024 22:32