K1 i Boks

(VIDEO) Elitni boksački portali jednoglasni oko izbora najboljeg meča 2019. godine

Inoue vs. Donaire
 screenshot
Rijetko kada se boksački portali mogu složiti oko nečega, posebno kada nešto treba proglasiti najboljim u nekom razdoblju ili po nekom kriteriju. No, po pitanju najboljeg boksačkog meča 2019. godine, gotovo svi su se jednoglasno složili.

2019. godine dala je nekoliko sjajnih boksačkih mečeva po kojima ćemo ju pamtiti. Posebno kod nekih susreta gdje nismo očekivali neizvjesnost i akciju kakva je ponuđena. Prije svega tu mislimo na mečeve Golovkina i Derevjančenka ili Spencea protiv Portera. Vidjeli smo i sjajnih mečeva s iznenađenjem kao što je prvi meč Ruiza i Joshue, a vrhunski meč odradili su Beterbiev i Gvozdyk. Po drugi put su sve fanove oduševili Estrada i Srisaket, a kako iz ovako nečega izostaviti akciju koju su ponudili Taylor i Prograis ili Roman i Doheny? No, jedan meč je pokraj svih tih sjajnih okršaja iskočio u prvi plan. Radilo se tu o finalu World Boxing Super Series turnira bantam kategorije.

Naoya Inoue u meč je ušao kao favorit. Monster je kroz prva dva meča u turniru potvrdio kako taj nadimak nosi s razlogom i rijetko tko je očekivao da će mu sjajni, ali ipak već brojnim mečevima potrošeni Nonito Donaire uspjeti parirati na način da ga bilo kako ugrozi. Svi koji su to vjerovali itekako su se prevarili.

7. studenog je Saitama Arena svjedočila jednom od najboljih mečeva dekade. Uostalom, elitni BoxingNewsOnline smjestio je ovaj meč na treće mjesto najboljih mečeva 2010-ih, odmah iza klasika Joshue protiv Klička i Wildera protiv Furyja. 12 runde prepunih akcije nakon kojih je Inoue došao do pobjede, ali tako da je prošao kroz najteži ispit svoje karijere. A svi koji su meč gledali uživo mogu se smatrati sretnicima. Sretnici su i svi boksači nižih kategorija, koje su toliko podcjenjivane, a svako malo pojavi se dokaz kako ti momci mogu itekako pružiti spektakl.

Ovaj meč su najboljim u godini proglasili svi boksački medijski veliki. Redom, to su Boxing News Online, The Comeback, Boxing247, The Sweet Science, Fansided, Yahoo Sports, BBC, Bad Lelf Hook, Complex i ESPN. Iznimka koja potvrđuje pravilo je Boxing Scene koji je odabrao meč Taylora i Prograisa.

Naoya Inoue svakako je jedan od trenutno najuzbudljivijih boksača svijeta, no i Filipinac je pokazao da još uvijek nije za otpisati, unatoč tome što mu je 37 godina. Obojicu će biti zanimljivo popratiti kroz 2020. godinu. Hoće li biti revanša? Možda bolje ne, neka ovaj klasik ostane ovakav kakav je, ne treba ga kvariti. Inoue pred sobom ima puno velikih izazova i njegove najbolje godine vjerojatno tek dolaze.

Linker
08. svibanj 2024 06:46