K1 i Boks

‘Dubois bi trebao biti svjetski prvak!‘: Pročitajte Twitter reakcije poznatih svjetskih boksača

Daniel Dubois

 PressFocus/ddp USA/Profimedia
Brojni poznati boksači smatraju da je Dubois pokraden u meču protiv Usyka, ali postoje i oni koji se ne slažu

Još sinoć pisali smo vam kako će peta runda meča između Duboisa i Usyka biti ‘‘goruća tema‘‘ u boksačkim kuloarima. Britanac je početkom pete runde pogodio Usyka udarcem koji je sudac okarakterizirao udarcem ispod pojasa i Usyk je dobio nekoliko minuta za pojas.

Dubois, njegov promotor Frank Warren i trener Don Charles žestoko su protestirali nakon meča, a Warren je najavio kako će uložiti žalbu i zatražit će da se poništi ishod ovog meča. Usyk se naravno ne slaže s njihovim konstatacijama, a uvijek je zanimljivo pogledati što misle profesionalci.

‘‘Taj udarac u tijelo nije odsjeo nisko.‘‘, napisao je Michael Hunter, poznati američki teškaš koji se jedno vrijeme povezivao s Hrgovićem kao njegov potencijalni protivnik. Hunterov jedini poraz u dosadašnjoj karijeri došao je 2017. godine, upravo od strane Oleksandra Usyka.

Josh Taylor, donedavni apsolutni prvak svijeta u superlakoj kategoriji također se oglasio, a škotski boksač kroz nekoliko ‘‘tvitova‘‘ osvrnuo se na Duboisov sporni udarac. Baš kao i Hunter, Taylor je također mišljenja da se radilo o legalnom udarcu.

‘‘Taj udarac odsjeo je ravno na pojas. Perfektno legalan udarac po mom mišljenju.‘‘, napisao je Taylor u jednom od svojih ‘‘tvitova‘‘, a dodao je još dva ‘‘tvita‘‘:

‘‘Dubois bi trebao biti prvak nakon tog udarca u tijelo, to definitivno nije bio udarac ispod pojasa. Usyku se to nije svidjelo i u potpunosti je iskoristio priliku da se oporavi. Je li Dubois odustao (kasnije u meču) ili se jednostavno radilo o odličnom prednjem direktu?‘‘

‘‘To je bio udarac u tijelo, niti blizu njegovih (Usykovih) testisa. Doslovno je pogodio u njegov pupak koji je bio pokriven zaštitnim dijelom hlačica. Udarac u tijelo!‘‘, ističe Josh Taylor.

Britanac Sunny Edwards napisao je kako svaki boksač trenutno misli da bi Dubois trebao biti svjetski prvak, dok je Irac Michael Conlan također udarac vidi legalnim, ali ipak spušta loptu na zemlju.

‘‘Ne smatram da je udarac bio nizak, bio je na granici. Molim vas, smirite se s izjavama da bi ‘DDD‘ (Dubois) trebao biti prvak svijeta, jer da se radilo o brojanju, Usyk bi se ustao.‘‘, poručio je Conlan.

Mišljenja su očito više nego podijeljena, što dokazuje izjava Liama Smitha, također istaknutog engleskog profesionalnog boksača. Smith je uvjeren da se radilo o nedozvoljenom udarcu.

‘‘Udarac je bio nizak, neovisno o tome je li Usyk svoju zaštitu podigao previsoko (jer to je nešto što se trebalo riješiti na početku borbe ako je Duboisov tim smatrao da zaštita stoji previsoko). Točno ispod struka mu se nalazi štitnik. Usyk je maksimalno iskoristio vrijeme koje mu je ponuđeno za oporavak, ali nitko ne zna bi li se on zadržao dolje da se sudac odlučio na brojanje.‘‘, poručio je Smith.

Tony Bellew, nekadašnji svjetski prvak u kruzer kategoriji dao je nešto detaljnije pojašnjenje, a Bellew se slaže sa sucem koji je udarac označio nedozvoljenim.

‘‘Sve ispod pupka klasificira se kao nizak udarac u boksu! To nije moje mišljenje, to je ČINJENICA! To su pravila! Vaše hlačice ne bi trebale pokrivati vaš pupak, jer ako pokrivaju, onda je moguće je da primite udarac u predjelu pojasa. Ova slika govori tisuću riječi!‘‘, između ostalog napisao je Bellew, ali brzo su se javili fanovi sa slikama iz samog meča te su pojasnili da je Usyk odmah nakon borbe spustio svoje hlačice ispod pupka.

Što reći, osim da će boksačka javnost očito biti podijeljena po ovom pitanju. Hoće li Dubois ishoditi revanš na temelju ove situacije, teško je reći. Usyk je bio dominantan u svakoj rundi ovog meča i sumnjamo da bi se publika mogla zainteresirati za još jedan obračun njih dvojice.

Linker
21. travanj 2024 15:06