K1 i Boks

Ryan Garcia šokirao svijet te dominantnom izvedbom pobijedio Devina Haneya: ‘Bog je to uradio, ja sam Njegov sluga!‘

Haney vs Garcia

 AI BELLO/GETTY IMAGES Ai Bello/getty Images
Svi su sumnjali u njega, no on je šokirao svijet! Lijevi krošei vratili Garciju na svjetsku boksačku mapu! Garcia ipak nije postao prvak zbog pada na vagi.

Sinoć oko 5 sati ujutro po hrvatskom vremenu imali smo priliku pratiti sjajan okršaj u superlakoj kategoriji između trenutnog WBC prvaka i jednog od najvećih svjetskih talenata Devina "The Dreama" Haneya (prije ove borbe 31-0, 15 KO) i bivšeg "interim" WBC prvaka u lakoj kategoriji Ryana "Kinga" Garcije (prije ove borbe 24-1, 20 KO). Radi se o boksačima koji su se već šest puta sreli u ringu odnosno u vodama amaterskog boksa te im je ovo sedmi put. Zaista je rijetkost u današnjem boksu naići na boksački dvojac koji je ima takav rivalitet, od tih šest puta obojica su upisala po tri pobjede.

Ryan Garcia prije meča primio je veliku gestu kada ga je u svlačionici posjetio mitski Mike "Iron" Tyson koji mu je pružio podršku. Razmijenili su nekoliko kratkih rečenica u prijateljskom tonu. Garcia se u trenutcima poslije toga opuštao uz, za sebe, neklasične note gudačkog kvarteta. Na meču su bili prisutni Evander "The Real Deal" Holyfield i Roy Jones Jr.

Nošen stihovima i notama meksičkog predznaka koji predstavljaju njegove pretke Garcia je odlučno ušao u ring sa srebrnom krunom na glavi uz pratnju svog trenera Derricka Jamesa dok Haney kao metaforička manifestacija američkog sna predstavljen kao neporaženi prvak. DAZN-ov komentator je bio toliko slobodan da ga nazove "prosječnim borcem s velikim imenom", označavajući da američka javnost percipira Haneya kao "dosadniju" verziju Floyda Mayweathera. Komentatori su također nadodali da se oko ringa stvorila eksplozivna atmosfera, a upravo takvu i borbu očekivaju. Sva tri sudca dolaze iz New Yorka točnije iz atletske komisije te američke savezne države; Max Deluca, Eric Marlinski i Robin Taylor. Ispostavit će se da će oni će na kraju imati zadnju odluku.

Detaljna tekstualna analiza meča

Prva runda započela je u odmjeravanju i visokom gardu oba boksača na sredini ringa. Haney inače drži malo niži, ali uži gard. Garcia pogađa lijevim krošeom Haneya te ga jako uzdrmava. Sjajan početak borbe! Haney nije nikada bio ovako uzdrman u karijeri. Garcia koristi djelomično klasični stav kombiniran s tzv. "philly shell" stavom. Bitno je naglasiti da često koristi "parry". Haney kao niži boksač neklasično u prvoj rundi forsira direkt iako "King Ryan" ima prednost i u visini i u dosegu ruku.

U drugoj rundi inicijativu preuzima Haney udarcima u tijelo do klinča kojeg sudac razdvaja. Garcia ima vidljiv podljev na nosu. "The Dream" je u sredini ove runde držao veliku distancu jer se očito opet "bojao" lijevog krošea Garcije. Haney pogađa jakom desnicom no Garcia nije pokazao znakove uzdrmanosti. Mogli smo vidjeti puno finti s nogama i klinčeva koje je sudac razdvajao. Garcia je često ispružio prednju ruku "u prazno" kako bi odmjerio potrebnu distancu, taj "luksuz" si je mogao priuštiti jer je puno "duži" boksač.

Treća runda započinje u naletu oba boksača koji većinom završavaju u klinču. Bitno je naglasiti da u ovoj "manjoj" kategoriji dva kilograma "Kinga Ryana" imaju veliki značaj odnosno Haney će se više umarati u klinču. Sudac upozorava Garciju na nedozvoljene udarce. Haney desnim krošeom pogađa Garciju. Očito možemo zaključiti da Ryan Garcia pametno koristi klinčeve kako bi što prije ispraznio "tank" svog protivnika. Haney je puno agresivniji nego što se očekivalo, inače je jako "odmjereniji" boksač.

Četvrta runda nam donosi opet seriju klinčeva i dodatni posao za sudca u ringu. Garcijina obrana se temelji na "bacanju u nazad", on klasično ne koristi "slipove" i kretnje nogama. Haney direktima kažnjava to. Lijevo rame Ryanovog "philly shella" počinje polako "propuštati" udarce, iako je Garcia siguran u njega te je upravo ta tehnička značajka bila okosnica njegove prošle pobjede. Klinčevi opet "guše" borbu. Garcia je primoran kretati se rubovima ringa dok Haney odlučno drži središnju poziciju.

Mogli smo zamijetiti "smirivanje borbe" u petoj rundi gdje su oba boksača "stala na loptu". U ovom trenutku možemo biti sigurni da je Garcia pobijedio prvu rundu dok su ostale bile "tijesne" odnosno četvrta runda je tijesno pripala "The Dreamu". Garcia opet forsira klinč kojeg Haney pokušava kazniti kratkim udarcima u tijelo.

Šesta runda započinje u seriji udaraca koje pogađa Garcia. Haney je primio vrlo jake udarce. Zaista smo mogli gledati jako nekonvencionalne razmjene u režiji "King Ryana". Kada kažemo nekonvencionalne ne mislimo na same tehnikalije udaraca već tajming samih. Šesta runda završila je stihovima pjesme "Many Men" poznatog repera 50 Centa.

Sedma runda započinje odmjereno, ali Garcia pogađa jak lijevi kroše nakon preciznog direkta koji baca Haneya na pod! Publika je bila na nogama. Sudac oduzima bod Garciji dok je Haney hvatao sekunde koje su ga vraćale u život. Haney opet pada. Nakon toga smo vidjeli još jedan pad no sudac to ne odlučuje brojati kao nokdaun. Publika se vidno ne slaže s odlukama sudca. Runda je ispunjena sjajnim trenutcima koje čak ni sudac kao najbliži čovjek nije mogao ispratiti. Ryan diže ruke na kraju runde.

Osma runda započinje na inicijativi Ryana koji ne pokazuje znakova umora. Haney je i dalje na "staklenim nogama", a u prilog mu sigurno nije išlo to što nije imao iskustva da bude uzdrman u vodama profesionalnog boksa. Ako je prošla runda bila "serija udaraca" onda je ova runda "serija klinčeva".

Derrick James daje konkretne savjete svom boksaču, traži od njega da koristi direkt koji je po njemu ključ za pobjedu. "Jab is the key". Deveta runda po tko zna koji put počinje klinčom, Ryan je opet na rubovima ringa. "Shoulder rollsi" koriste Garciji kao glavno defenzivno sredstvo. Garcia serijom kratkih udaraca pogađa Haneya, "The Dream" je u opasnosti i počinje koristiti nelegalne udarce u tijelo koje sudac ne vidi/ne želi vidjeti.

Prva dvoznamenkasta runda donosi senzaciju i Garcia opet ruši Haneya. Sudac broji, a Haney se pridiže. "King Ryan" stišće svog protivnika agresivnim tempom do prekida sudca koji obojicu upozorava na nelegalne stvari. Sudac je zaista imao puno posla u ovom meču. Pred kraj runde Ryan demonstrira odlučnost i opet uzdrmava Haneya, ni njemu nije jasno kako je još na nogama. Predstava života za Garciju! Podljevi na licu Haneya govore puno.

Jedanaesta runda donosi nesigurnog prvaka i odlučnog Garciju koji želi ostvariti prekid. "Championship" runda započinje u obrnutom ozračju, Garcia drži sredinu. "King" demonstrira visoku tjelesnu spremnost, ne staje s napadima. Haneyjev gard jedva nekako neutralizira udarce Ryana. Haney drži nizak gard, vjerojatno zbog umora jer kako smo rekli težinska razlika se osjeti. Garcia opet pogađa lijevi kroše i to je treće brojanje za Haneya! Publika je na strani Ryana Garcije.

Haney je "jedva živ" te će ući u dvanaestu rundu jako uzdrman. Derrick James traži od svog boksača da se ne igra i "završi posao". Dvanaesta runda donosi očajnički agresivnog Haneya koji se boji da treba prekid za pobjedu. Garcia taktički drži klinč i malo niži gard kako bi zaštitio tijelo. Haney je trenutno puno umorniji, te forsira svoje napade. Ryan odmjerava svog protivnika kratkim kombinacijama i ispruženom rukom, svjestan je potrebne distance. "Float like a butterfly, sting like the bee" - Garcia demonstrira fluidne pokrete u stilu velikog nedostižnog Muhammada Alija! Kakav kraj meča! Kakva borba, kakva odlučnost!

Sudci na kraju boduju borbu 112-112, 114-110 i 115-109 u korist Ryana Garcije koji upisuje 25. profesionalnu pobjedu!

"Bog je to uradio, ja sam Njegov sluga" rekao je Garcia neposredno nakon meča. "Svi ste sumnjali u mene, evo vam sada." Odmah je ponudio priliku svom protivniku: "Idemo opet".

Dva različita tipa

"King Ry" je pokazao točnom izjavu da se ne brinu o njegovim postupcima van ringa, već da samo gledaju borbu kakvu će pružiti. Mnogi su očekivali laganu pobjedu Haneya no on mi je poremetio planove.

Oba boksača grade svoje karijere praktički od trenutka kada su prohodali, Haney je počeo trenirati sa sedam godina dok je Garcia bio 15. puta nacionalni prvak Sjedinjenih Američkih Država. Njegov amaterski skor je impresivan, 230 puta ušao je u amaterski ring te je upisao čak 215 pobjeda.

Ovaj meč je imao velik ulog odnosno WBC-ov pojas svjetskog prvaka u superlakoj kategoriji no zbog Garcijinog pada na vagi titula je ostala van priče. Već smo pisali o tome kako Garcia nije zadovoljio vagu jer je bio čak dva kilograma teži. Superlakoj kategoriji gornja težinska granica iznosi 63.5 kg/140 lbs. Razni natpisi su govorili o tome kako će zbog neslužbene oklade Garcia morati platiti 1.5 milijuna dolara svom protivniku, no po službenom ugovoru ta je cifra nešto manja i iznosi 600 tisuća dolara te par postotaka prihoda od PPV prodaje.

"The Dream" je prije ove borbe imao nekoliko zapaženih rezultata većinom u dominantnom, a manjim dijelom u kontroverznom ozračju. Naime, u predzadnjoj borbi prije ove, ukrstio je rukavice s velikim Vasilijem "Lomom" Lomachenkom (po mnogima najbolji P4P boksačem današnjice te boksač s najboljom amaterskom karijerom ikada). Sudci su borbu bodovali jednoglasno u korist Haneya, a mnogi fanovi i analitičari su ostali zatečeni odlukom. U zadnjoj borbi u prosincu prošle godine dominantno je pobijedio sunarodnjaka Regisa Prograisa (29-2, 24 KO).

"King Ryan" zadnjih mjeseci polarizirao je svoje fanove privatnim problemima. Naime, prolazio kroz svojevrsnu "osobnu katarzu" koju je ispoljavao javno. Tim činom zasigurno je smanjio broj svojih fanova samim tim jer je sebe nepotrebno antagonizirao, no oni "hardcore" fanovi su mu postali još privrženiji. Narav tog ispoljavanja svodila se na stvari koje nisu predmet kritike ovog portala, a sigurni smo da su mnogi od vas upoznati s tim stvarima. U svojoj predzadnjoj borbi boksač rođen u kalifornijskom Victorvilleu upisao je prvi profesionalni poraz protiv WBA super prvaka u lakoj kategoriji Gervonte "Tanka" Davisa (29-0, 27 KO) koji ga je tehničkim nokautima udarcima u tijelom zaustavio. Pulen Oscara De La Hoye i Bernarda Hopkinsa nakon toga vratio se na pobjedničke staze kada je u prosincu prošle godine pobijedio Meksikanca Oscara Duartea Jurada (26-2-1, 21 KO). Tu pobjedu je upisao klasičnim nokautom u osmoj rundi.

Trenutni trener Devina Haneya je njegov otac Bill Haney s kojim je prvotno u djetinjstvu krenuo trenirati, uz tek povremenu pomoć legendarnog trenera Freddieja Roacha.

Garcia s druge strane trenutno vjeruje čovjeku po imenu Derrick James. Radi se o bivšem osrednjem boksaču sa skorom 21-7-1. Radi se o elitnom treneru s adresom u Teksasu koji je trenirao velika imena poput Errola Spencea Juniora i Jermella Charla koje je doveo do svjetskih titula.

Neposredno prije borbe "trash talk" između dva Amerikanca se nastavio. Ryan je u svlačionici nosio majicu sa simboličnim natpisom "Murder on my mind" dok straga je imao natpis "RIP Devin Haney". Haney i Garcia su punili naslovnice sportskih portala diljem svijeta zadnjih mjeseci zbog agresivnog međusobnog vrijeđanja. Na žalost istinskih sportskih fanova, imali smo priliku čuti razne izjave od onih "da će ovaj ovoga prebiti da mu revanš ne bude opcija" do još agresivnijih "želja za ubojstvom". Na sučeljavanju na vrhu kultnog Empire State Buildinga mogli smo vidjeti nepotreban agresivni fizički obračun Haneya i Garcije na inicijativu "The Dreama".

Gledatelji koji su borbu pratili preko DAZN-a imali su čast da ih kratkom, ali sažetom najavom u borbu "uvedu" šarmantna Kate Abdo i stručni sukomentatori Shawn Porter i Claressa Shields.

Kladionice su više vjerovale Haneyu (1.13) dok je Garcia bio ekstremni "underdog" (6.20).

Borba je inače održana pod pokroviteljstvom Golden Boy Promotionsa te pod medijskim pokroviteljstvom DAZN platforme preko koje su gledatelji u Hrvatskoj mogli pratiti događaj. Golden Boy Promotions 2002. godine osnovao je osmostruki svjetski prvak Meksikanac Oscar De La Hoya čiji je nadimak u karijeru upravo bio "Golden Boy". Mjesto događanja sinoćnje sjajne priredbe bio je Barclays Center u Brooklynu koji je inače dom kultnog NBA tima Brooklyn Netsa.

Linker
21. travanj 2024 07:42