K1 i Boks

Klasa za sebe: Rico Verhoeven ‘doktorskom‘ izvedbom porazio je Tariqa Osara

Rico Verhoeven

 Koen van Weel/AFP/Profimedia
‘‘Kralj kickboksa‘‘ ostao je na tronu rutinski porazivši privremenog prvaka Tariqa Osara

Znamo da je fokus regionalne publike na FNC 13 eventu koji se održava u istom terminu kao i Glory: Collision 6 event, ali naravno da smo popratili i obračun za titulu u Gloryjevoj teškoj kategoriji.

Rico Verhoeven nakon nešto više od dvije godine izbivanja iz Gloryjevog ringa vratio se u najveću kickboksačku organizaciju na svijetu, a na suprotnoj strani ringa dočekao ga je Tariq Osaro, privremeni prvak teške kategorije. Verhoeven je bez većih problema obranio titulu prvaka.

Verhoeven je nešto aktivnije i agresivnije otvorio meč. Nizozemac je lijepo pogodio prednjim direktom, a zatim i ‘‘low kckom‘‘, ali brzo se i Osaro uključio u akciju. Nigeriajc je ‘‘low kickovima‘‘ ušao otvorio svoju paljbu, ali Nigerijac je ušao u meč osjetno sporije nego inače. Naravno, radi se o meču na pet rundi i Osaro je morao ekonomično koristiti svoju energiju. Podosta oprezan bio je i Verhoeven, a najviše uspjeha imao je pogađajući prednjim direktom u tijelo Osara. Nakratko se Rico našao pritisnut u kutu ringa, ali ekspresno se izvukao iz te situacije inicirajući klinč. Vidjelo se da teškaši respektiraju jedan drugog i prva runda prošla je bez neke otvorenije ‘‘paljbe‘‘. Verhoeven je uzeo prvu rundu na tri sudačke kartice, a dva suca rundu su bodovala rezultatom 10-10.

Konstantno je Verhoeven fintirao, pokušavao je zavarati Osara, ali Osaro je izgledao jako smireno i strpljivo. Lijepo je Osaro pogodio koljenom u klinču početkom druge runde, a povezao je i udarac desnicom. Verhoeven je povremeno mijenjao gard, pokušavao je i iz kontragarda, ali ponajbolji udarac plasirao je iz klasičnog garda. Fantastično je desnicom pogodio Osara i zatim ga je pritisnuo u kut. Osaro kao da je previše respektirao Verhoevena i suzdržavao se od otvorenih razmjena. Rico je djelovao sve opuštenije kako je odmicala druga runda, miksao je desni ‘‘low kick‘‘, lijevi ‘‘middle kick‘‘ i prednji direkt, a Osaro je čisto izgubio drugu rundu. Verhoeven je na svih pet sudačkih kartica uzeo drugu rundu rezultatom 10-9.

Mučio se Osaro s raznovrsnošću Verhoevena i nije imao nikakvo rješenje za prvaka. Verhoeven se jako lijepo kretao i početkom treće runde, djelovao je osjetno brže od Osara i lijepo je gađao s distance. Osaro je sve više inicirao klinč, a izgledalo je kao da to radi iz očaja. Drugom polovicom treće runde Osaro je bacao i široke krošee, kojima je naravno promašivao, a Verhoeven je sve više dobivao na samopouzdanju. Pokušavao je i ‘‘Big Mike‘‘ probuditi svog borca, ali Verhoeven je nakon prve tri runde izgledao osjetno kvalitetnije i nadmoćnije. Treća runda također je na sve tri kartice otišla na stranu Verhoevena. Osaro je morao krenuti na sve ili ništa u posljednje dvije runde.

Ušao je Osaro nešto agresivnije u četvrtu rundu, mora se priznati. Pokušavao je pritisnuti Verhoevena, ali Rico nas je samo podsjećao zašto devet godina drži titulu prvaka. Bila je ovo ‘‘poezija u pokretu‘‘. Zabavljao se Verhoeven, na trenutke je i ‘‘plesao‘‘ unutar ringa, a usput je i prezentirao šarolik spektar kickboksačkih tehnika. Munjevito bi Rico ušao u distancu, pogodio bi Osara, a zatim bi se ekspresno izvukao iz dosega. Suci nisu imali pretežak posao i četvrta runda gotovo pa jednoglasno otišla je na stranu Rica Verhoevena. Nejasno je što je jedan od sudaca gledao pa je četvrtu rundu bodovao u korist Osara.

Osaru je preostalo nokautirati Verhoevena ako želi doći do pobjede, ali taj ishod djelovao je kao znanstvena fantastika. Neuhvatljiv je bio Verhoeven za svog protivnika, lijepo je kombinirao prednji i stražnj direkt, a povremeno bi pokušao i ‘‘high kickom‘‘. Osaro se u par navrata nasmiješio nakon Ricovih kombinacija, ali i sam je bio svjestan svoje nemoći. Uistinu rutinski Verhoeven je 11. put u karijeri obranio Gloryjevu titulu prvaka u teškoj kategoriji. Jednoglasnom odlukom porazio je Tariqa Osara, a ukoliko ste posumnjali da je Verhoevenovo vrijeme prošlo, grdno ste se prevarili.

34-godišnji ‘‘kralj kickboksa‘‘ i dalje besprijekorno izgleda u ringu. Tehnički i taktički savršen, fizički maksimalno pripremljen, nemoguće je pronaći zamjerku. Titulu prvaka drži od 2014. godine, a očito će ju držati još neko vrijeme.

Što se tiče ostatka priredbe, spomenuti ćemo kako su Donovan Wisse i Donegi Abena uspješno obranili svoje titule prvaka. Abena je porazio Mohameda Touchassie jednoglasnom odlukom sudaca i ostao je prvakom poluteške kategorije, a Donovan Wisse na isti način pobijedio je Michaela Boapeaha.

Kompletne rezultate eventa pročitajte u nastavku ovog članka.

Glory: Collision 6 - rezultati eventa:

Glavni dio priredbe:

Rico Verhoeven def. Tariq Osaro via jednoglasnom odlukom sudaca - za titulu prvaka u teškoj kategoriji

Donegi Abena def. Mohamed Touchassie via jednoglasnom odlukom sudaca - za pojas u poluteškoj kategoriji

Donovan Wisse def. Michael Boapeah via jednoglasnom odlukom sudaca - za pojas u srednjoj kategoriji

Hamicha def. Diaguely Camara via podijeljenom sudačkom odlukom

Ulric Bokeme def. Serkan Ozcaglayan via jednoglasnom odlukom sudaca

Chico Kwasi def Jay Overmeer via podijeljenom odlukom sudaca

Stefan Latescu def Ibrahim El Bouni via TKO (3 nokdauna u rundi) - R2, 1:00

Abraham Vidales def. Ahmad Chikh Mousa via TKO - R1, 1:13

Preliminarni dio priredbe:

Don Sno def. Gino van Steenis via TKO (3 nokdauna u rundi) - R2, 2:59

Ismail Ouzgni def. Robin Ciric via jednoglasnom odlukom sudaca

Figueiredo Landman def Petros Freitas via podijeljenom sudačkom odlukom

Linker
26. travanj 2024 14:14