K1 i Boks

Teška kategorija dobila fantastično finale, Kuba došla do prvog ovogodišnjeg boksačkog zlata

Julio La Cruz 
 Luis ROBAYO/POOL/AFP
Muslim Gadzhimagomedov i Julio Cesar La Cruz ostvarili su želje ljubitelja ‘slatke znanosti‘

Kad je krenuo boksački olimpijski turnir teške kategorije (do 91 kilogram težine), sam pogled na ždrijeb bio je jasan. S jedne strane bio je aktualni svjetski i europski prvak, Muslim Gadzhimagomedov, čovjek s preko 50 pobjeda u nizu, borac koji je posljednji poraz doživio u kolovozu 2017. godine. Kao njegov potencijalni protivnik u finalu nazirao je drugi nositelj, najveći amaterski boksač 21. stoljeća, Julio Cesar La Cruz, Kubanac koji je za ove Igre prešao iz poluteške u tešku kategoriju. Njihov ogled u finalu će se i dogoditi!

24-godišnji Gadzhimagomedov svoje je mjestu finalu potvrdio u sjajnom meču protiv Davida Nyike, Novozelanđanina koji će se morati zadovoljiti broncom. Bio je to meč nespecifičan za ekstremno dugorukog ruskog boksača, budući da ga je Nyika, inače klasični "brawler", uspio navesti na otvoreni "fajt". No, pokazao se dobar i u tom segmentu ovog vrlo zanimljivog i napetog meča. Ipak, mora se priznati kako je svoje glavne poene upisao na račun svog nevjerojatno preciznog i za kontrolu sposobnog prednjeg direkta. Iako je Rus imao pobjedu u džepu nakon prve dvije runde, osvojivši ih kod tri suca, dok je kod jednog bilo neodlučeno, Novozelanđanin je grizao do samog kraja meča, što je rezultiralo s osvojene sve tri runde kod suca iz Argentine. Ipak, mora se priznati da pobjeda za Rusa djeluje čisto i neupitno.

image
Muslim Gadzhimagomedov vs. David Nyika
Luis ROBAYO/POOL/AFP

Julio La Cruz shvatio je koliko je težak ispit koji nudi viša kategorija, no uspio je doći do finala, prošavši i preko Abnera Teixeire iz Brazila. La Cruzov boks nije se promijenio već godinama. On se sastoji od puno kretnje, puno eskivaža te još više udaraca iz neočekivanih i čak bismo rekli neobičnih kuteva. Kako je Hrvoje Sep jednom u razgovoru za naš portal rekao, protiv La Cruza je lako boksati, ali ga je jako teško pobijediti. To je upoznao i njegov brazilski protivnik, koji je još jedan u nizu onih koji su iz ringa izašli bez previše primljene prave štete, ali zapravo nadboksan i čisto poražen. Sudac iz Australije dodijelio je čak Brazilcu pobjedu, no preostala četvorica nisu imala previše dvojbe oko toga da je Kubancu mjestu u finalu.

Ovo sjajno finale održat će se u petak, u 8 sati i 5 minuta po hrvatskom vremenu.

image
Abner Teixeira vs. Julio La Cruz
Luis ROBAYO/POOL/AFP

Finaliste smo dobili i u perolakoj kategoriji. Prvi od njih je Amerikanac Duke Ragan, koji je podijeljenom odlukom savladao Samuela Takyia, Ganca koji će se morati zadovoljiti broncom. U finalu ga čeka Albert Batrygaziev, Rus koji je u izuzetno neizvjesnom meču 3:2 podijeljenom odlukom savladao Lazara Alvareza iz Kube.

Muha kategorija donijela je još jedan sjajan japanski rezultat, budući da je medalju osigurao Ryomei Tanaka, a za mjesto u finalu on će se boriti protiv Carla Paalama, trećeg Filipinca koji je na ovim Igrama osigurao boksačku medalju. Ovo su svakako najuspješnije igre za filipinski boks do sada. Drugo polufinale ove kategorije, čime su osigurali minimalno broncu, odradit će Galal Yafai iz Velike Britanije i Saken Bibossinov iz Kazahstana.

image
Carlo Paalam
Luis ROBAYO/POOL/AFP

Poznati su i polufinalisti lake kategorije. U jutarnjem su dijelu svoj međusobni meč osigurati Keyshawn Davis iz SAD-a i Hovhannes Bachkov iz Armenije. Davis je podijeljenom odlukom savladao ruskog predstavnika, dok je Armenac bio uvjerljiv.

Drugu polufinale donosi još jednog Kubanca Andyja Cruza, pobjednika u meču protiv Brazilca Wandersona de Oliveire i Australca Harryja Garsidea.

image
Andy Cruz (red) vs. Wanderson De Oliveira
Luis ROBAYO/POOL/AFP

Dan je zatvoren prvim ovogodišnjim muškim finalom. Ono je održalo u velteru, kategoriji do 69 kilograma, a najsjajnije odličje pripalo je Ronielu Iglesiasu s Kube. Uvjerljiv i dominantan bio je njegov boks protiv Pata McCormacka iz Velike Britanije i tako je otvorena serije muških kubanskih medalja, koja će na ovim Igrama sigurno biti itekako vrijedna.

image
Roniel Iglesias
Luis ROBAYO/POOL/AFP

Linker
28. travanj 2024 20:48