Ostalo

Kayla Harrison ponovno osvojila milijun dolara, Ray Cooper III došao do osvete brutalnim nokautom

Kayla Harrison
 Screenshot (youtube, Pfl)
Završena je treća sezona PFL turnira, a pet boraca i jedna borkinja bogatiji su za milijun dolara

Fort Lauderdale na Floridi sinoć je ugostio finale treće sezone PFL-ova turnira. Gledali smo završnice u ukupno šest različitih kategorija, a sve je predvodila borba za prvakinju ženske lake kategorije. Naime, Kayla Harrison (12-0-0) borkinja je koju PFL gradi kao svoju ponajveću zvijezdu, no čini se kako je dvostruka olimpijska prvakinja u judu prerasla ovu promociju.

Naime, Kayla je nakon 2019. godine još jednom došla do nagrade od milijun dolara i na taj način je zapravo obranila svoju titulu osvajačice turnira u lakoj kategoriji (turnir se nije održao 2020. godine). 31-godišnja Harrison u finalu je savladala Taylor Guardado, submissionom u drugoj rundi (poluga na ruci).

Ponovno je Kayla imala poprilično lak zadatak, odnosno bila je dominantna. Jako brzo sjajna judašica odvela je borbu u parter. Radila je Harrison dobro tokom prve runde, pogodila je nekoliko značajnih udaraca iz gornje pozicije, a tražila je i priliku za submission. Međutim, Guardado se uspješna obranila od takvih napada te je borba otišla u drugu rundu.

Druga runda bila je poprilično slična prvoj. Kayla ponovno lako odvodi borbu u parter, a Guardado ovaj put nije izdržala do kraja runde. Naime, Harrison je drugom polovicom runde došla do full mounta, a zatim i do pozicije za polugu na ruci svoje protivnice. Točno minutu prije kraja druge runde, Harrison dolazi do 12. pobjede u svojoj karijeri (10. prekidom).

Inače, ovo je bio posljednji meč Kayle Harrison prema trenutnom ugovoru s PFL-om. Neporažena borkinja nije otkrila konkretne planove za budućnost, no sigurno će testirati tržište te nije isključeno da je ovom borbom završila s PFL-om.

Čelnici PFL-a imaju Claressu Shields spremnu kao novu potencijalnu zvijezdu ženskog MMA-a. Međutim, ti planovi donekle su poremećeni tokom sinoćnje priredbe. Naime, Shields je u svom drugom profesionalnom nastupu poražena od Meksikanke Abigail Montes, a više o tom meču možete pročitati OVDJE.

Što se ostatka turnira tiče, sjajan meč gledali smo u sunaslovnoj borbi večeri. Ray Cooper III te njegov protivnik Magomed Magomedkerimov. Radilo se o revanšu velteraškog finala iz 2018. godine, no ishod je ovaj puta bio bitno drukčiji. Naime, Cooper je slavio sjajnim nokautom u trećoj rundi.

Magomedkerimov slavio je 2018. godine submissionom u drugoj rundi, a Cooper je dugo čekao na osvetu. Samo godinu dana kasnije, dvojica sjajnih velteraša trebali su se ponovno obračunati, tada u polufinalu turnira. Međutim, Rus je otkazao nastup zbog ozljede, a Cooper je te sezone osvojio turnir.

Pojavila su se određena pojačanja u velter kategoriji tokom ove sezone, kao npr. Rory MacDonald koji je po mnogima bio prvi favorit turnira. Međutim, Cooper i Magomedkerimov iskristalizirali su se kao najbolji PFL-ovi velteraši i ove sezone samo su dodatno potvrdili tu činjenicu.

Izuzev odličnog nokauta u trećoj rundi, borba je ponudila još niz uzbuđenja. Prva runda ponudila je seriju otvorenih razmjena, a svaki borac imao je svojih trenutaka. Cooper u drugoj rundi dolazi do rušenja, a dobar pokušaj submissiona imao je borac s Havaja kad je zaključao arm-triangle gušenje. Međutim, sjajni ruski borac uspješno se izvukao.

Dobrim dijelom treće runde činilo se kako Magomedkerimov preuzima inicijativu. Sjajno je Rus pogađao, a njegov tempo bio je ubitačan. Djelovao je Cooper u jednom trenutku i uzdrmano. Izdržao je Ray Cooper III sve te nalete, a drugom polovicom runde dvaput sjajno pogađa desnicom te Magomedkerimov završava brutalno nokautiran. Uistinu odličan meč i završnica dostojna finala turnira.

''Znao sam da će se ovo dogoditi. Ovo je moj plan, doslovno ću proći kroz sve protivnike, a on je idući na redu. Nećeš se izvući ovaj puta.'', poručio je Cooper ruskom borcu još u kolovozu nakon što je savladao Roryja Macdonalda. Njegove riječi na kraju su se obistinile te je Ray ponovno osvojio milijun američkih dolara.

Movlid Khaybulaev jednoglasnom odlukom sudaca savladao je Chrisa Wadea i time je osvojio turnir u perolakoj kategoriji, dok je Raush Manfio također slavio na bodove, savladavši Loika Radzhabova u finalu lake kategorije. Bivši UFC-ov borac Antonio Carlos Junior submissionom (RNC) u prvoj rundi slavio je protiv Marthina Hamleta. 31-godišnji Brazilac u svojoj debitantskoj sezoni za PFL odmah je osvojio turnir u poluteškoj kategoriji i time je postao bogatiji za milijun američkih dolara.

Imali smo prilike gledati i finale teške kategorije koje je zapravo bilo i najzanimljivije za domaće MMA fanove. Hrvatski borac Ante Delija nažalost poražen je u finalu. Brazilski borac Bruno Cappelozza pobijedio je jednoglasnom odlukom sudaca. Delija je tokom druge runde bio blizu pobjede, no Cappelozza je preživio nalet i na koncu zasluženo slavio. Sjajnu je sezonu odradio Bruno, a tri od četiri ovosezonska nastupa završio je nokautima.

Detaljniji izvještaj revanša između Delije i Cappelozze pročitajte na LINKU, a pri dnu teksta možete pročitati kompletne rezultate priredbe.

Finale PFL-ove treće sezone - rezultati:

Kayla Harrison def. Taylor Guardado via submission (armbar) – R2, 4:00 - finale ženske lake kategorije

Ray Cooper III def. Magomed Magomedkerimov via KO – R3, 3:02 – finale velter kategorije

Abigail Montes def. Claressa Shields via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28)

Bruno Cappelozza def. Ante Delija via jednoglasnom sudačkom odlukom (49-45, 49-45, 48-46) – finale teške kategorije

Movlid Khaybulaev def. Chris Wade via jednoglasnom sudačkom odlukom (50-45, 50-45, 50-45) – finale perolake kategorije

Antonio Carlos Junior def. Marthin Hamlet via submission (rear-naked choke) – R1, 3:49 – finale poluteške kategorije

Raush Manfio def. Loik Radzhabov via jednoglasnom sudačkom odlukom (48-46, 48-46, 49-46) – finale lake kategorije

Jordan Young def. Omari Akhmedov via TKO – R3, 1:32

Julia Budd def. Kaitlin Young via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-27, 30-27)

Don Madge def. Nathan Williams via submission – R2, 2:15

Linker
18. svibanj 2024 14:50