Ostalo

ONE-ov prvak dvaju kategorija potvrdio da je sjajan grappler: Andre Galvao nije ga uspio pobijediti

Reinier de Ridder i Andre Galvao

 Screenshot (youtube, One)
Zanimljiv grappling meč pružila je ONE-ova priredba u Singapuru

ONE Championship: X priredba upravo traje, a prvi dio (event je podijeljen na tri dijela) bliži se kraju. Radi se o dijelu programa koji ne obiluje naročito zvučnim imenima, ali uzbuđenja nije izostalo. Meč koji se možda najviše iščekivao u prvom dijelu eventa, jeste onaj u kojem su se obračunali Andre Galvao i Reinier de Ridder.

Bio je to grappling meč na 10 minuta, a pobjeda je moguća samo ''submissionom''. Ukoliko nitko ne prisili protivnika na predaje, meč završava neriješenim ishodom.

Andre Galvao ime je koje ne treba posebno predstavljati svim ljubiteljima grapplinga. Radi se o Brazilcu zastrašujuće fizičke konstitucije te višestrukom osvajatelju gotovo svih najprestižnijih grappling i BJJ turnira. Prema web-stranici BJJ Heroes, Galvao ima 157 pobjeda i 27 poraza.

Reinier de Ridder s druge strane ponajbolji je MMA borac ove azijske borilačke promocije. 15 pobjeda u jednako toliko profesionalnih MMA nastupa, učinak je 31-godišnjeg Nizozemca. 10 pobjeda ostvario je ''submissionom'', a trenutno je prvak dvaju kategorija (srednja i poluteška) u ONE-u.

Nizozemac je krajem drugog mjeseca savladao Kiamriana Abbasova, gušenjem u trećoj rundi. Galvao je bio borac koje je RDR tada izazvao na grappling meč, a promocija je brzo reagirala ugovaranjem te borbe.

Iako je RDR sjajan grappler u MMA krugovima, rijetko tko je mislio da će se moći nositi s Galvaom koji pripada krugu najboljih grapplera ikad. Ipak, de Ridder je pružio izuzetno ugodno iznenađenje te je odradio jako dobar grappling meč protiv brazilske legende. ONE-ov MMA prvak izdržao je svih deset minuta i meč je završen neriješenim ishodom.

Prvom polovicom meča, de Ridder je uglavnom bio taj koji je imao gornju kontrolu, ali nije uspijevao ozbiljnije ugroziti svog protivnika. Kako je meč odmicao, nizozemski borac bivao je sve umornijim, a Galvao je postao agresivniji te je napadao iz gornje pozicije. De Ridder je međutim pokazao jako dobru obranu, unatoč umoru te je izdržao do samog kraja.

Galvao je tijekom meča imao dobar pokušaj poluge na ruci te ''heel hooka'', no RDR je ostao pribran i nije se dao završiti.

Neposredno nakon meča, RDR je rekao kako nije došao po neriješeni ishod te je zatražio još 10 minuta borbe, no s obzirom na iscrpljenost, vjerojatno se u sebi nadao da nitko neće odobriti dodatnih deset minuta. Naravno da se to nije niti dogodilo, no de Ridder je prozvao Andrea na MMA meč.

''Ja sam izdržao s njim prema njegovim pravilima. Može li on izdržati sa mnom prema mojim pravilima?''

39-godišnji Galvao pristao je na izazov, a bitno je istaknuti kako Brazilac ima određeno MMA iskustvo. Sedam profesionalnih MMA mečeva je iza njega (5-2-0), a nastupao je u promocijama poput Dreama i Strikeforcea. NjegOV posljednji MMA nastup datira još iz 2010. godine, a tada ga je Tyron Woodley nokautirao u prvoj rundi.

ONE-ov sjajan event i dalje je u tijeku, a prijenosu uživo možete pristupiti u videu koji se nalazi pri dnu teksta. Part I i Part II dostupni su putem YouTubea, dok je za treći i ujedno najzanimljiviji dio, potrebno platiti PPV po cijeni od 29 eura. Kupnju možete obaviti na OVDJE.

Linker
09. svibanj 2024 02:00