Ostalo

(VIDEO) Gordon Ryan uistinu je kralj grapplinga: Andre Galvao uvjerljivo je izgubio u povijesnom meču

Gordon Ryan i Andre Galvao

 Screenshot (twitter, Flograppling)
27-godišnji američki grappler nevjerojatnom lakoćom prošao je kroz najjači grappling turnir na svijetu

Ovogodišnji ADCC World Championship održan u Las Vegasu ponudio je jedan od najiščekivanijih ‘‘superfightova‘‘ u povijesti grapplinga. Gordon Ryan i Andre Galvao imali su zakazan obračun koji su mnogi nazvali borbom za najboljeg grapplera ikad.

Teško je pronaći neki od najprestižnijih grappling turnira koji ova dvojica nisu višestruko puta osvajali. Galvao je na ADCC Svjetskom prvenstvu osvajao zlato čak šest puta, a Gordon Ryan na ovogodišnji turnir došao je s tri zlatne medalje, ali Gordon je gotovo 13 godina mlađi od Galvaa.

Nakon proteklog vikenda i završenog ADCC 2022 turnira, Gordon Ryan je podebljao svoju riznicu zlatnih medalja. Najbolji grappler svijeta nije došao samo zbog ‘‘superfighta‘‘, već je nastupio i u superteškoj kategoriji (+99 kg). Lakoćom je Gordon prošao kroz turnir, upisavši četiri pobjede, od čega tri prekidom. Neke mečeve kao polufinalni protiv Roosevelta Souze završio je ekspresno. Samo 11 sekundi trebao je da završi Souzu ‘‘heel hookom‘‘. U finalu je još jednim ‘‘heel hookom‘‘ došao do zlata, a protivnik mu je bio bivši timski kolega Nicky Rodriguez. Nešto više od dvije minute trebao je Ryan za pobjedu protiv Rodrigueza.

Sve to poslužilo mu je kao zagrijavanje za ‘‘superfight‘‘ protiv Galvaa. Nešto dulje od 16 minuta trajao je meč zakazan na ukupno 20 minuta, a tada je Andre Galvao morao potpisati kapitulaciju. Gordon Ryan kontrolirao je njegova leđa i uspio je zaključati ‘‘RNC‘‘. Galvao je ubrzo morao tapkati, a Ryan je došao do velike pobjede.

Galvao je na neki način ‘‘predao baklju‘‘ Gordonu Ryanu koji je tom pobjedom postao bez ikakve dileme najboljim ‘‘grapplerom‘‘ na svijetu. Mnogi će se ipak složiti kako Gordon Ryan jako dugo nosi taj epitet, a nadimak ‘‘King‘‘ sjajno mu pristaje. Inače, u trenutku prekida protiv Galvaa, Ryan je vodio 12-0. Snimku finiša možete pogledati OVDJE.

Prema statistici koja se vodi na Wikipediji, Ryanu je ovo 152. pobjeda u karijeri, a odradio je 164 meča. Devet puta je gubio, a triput je remizirao. Čak 128 puta slavio je prekidom, a poraz nije upisao od petog mjeseca 2018. godine. Tada ga je Vinny Magalhaes dobio na bodove. Ryan je nakon toga upisao 52 pobjede i dva remija, a trenutno je u nizu od 44 uzastopne pobjede. Uzmemo li u obzir na kako visokoj razini konstantno nastupa, radi se o nevjerojatnom postignuću ovog 27-godišnjeg američkog grapplera i učenika Johna Danahera.

Što se tiče apsolutne kategorije, Gordon Ryan ovaj put ipak nije nastupio u toj kategoriji, s obzirom da ga je čekao ‘‘superfight‘‘ protiv brazilskog majstora. Zlato je u apsolutnoj kategoriji uzeo Yuri Simoes, a u finalu je pobijedio Nicholasa Meregalija.

Linker
07. svibanj 2024 06:07