Ostalo

(VIDEO) Khabibov rođak umirovio legendu, ‘Venom‘ Page jednim udarcem brutalno ozlijedio protivnika

Usman Nurmagomedov

 Image of Sport/ddp USA/Profimedia
Sinoć održani Bellator 292 event ponudio je pregršt zanimljivih mečeva

Usman Nurmagomedov je strašan borac i tu više nema nikakve dileme! Khabibov rođak koji kroz nešto više od mjesec dana puni 25 godina, danas je upisao prvu obranu titule u Bellatorovoj lakoj kategoriji.

Iako se na suprotnoj strani kaveza našao legendarni Benson Henderson s daleko većim iskustvom od Usmana Nurmagomedova kojemu je ovo bio 17. meč u karijeri, meč je potrajao samo dvije minute i 37 sekundi. Jako brzo je Usman uzdrmao Hendersona desnim ‘‘high kickom‘‘ i Henderson je završio na tlu. Nurmagomedov je iskoristio tu situaciju za uzimanje kontrole nad leđima Hendersona, zadavao je dobre udarce, ali zapravo je tražio pravu priliku za gušenje.

Nakon otprilike od dvije i pol minute, Nurmagomedov je uspio zavući ruku pod čeljust Bensona Hendersona, zaključao je hvat i bilo je pitanje trenutka kada će Henderson tapkati ili ostati bez svijesti. Na kraju je tapkao, a Usman Nurmagomedov dodao je jako veliko ime u svoj rezime.

Benson Henderson bivši je WEC-ov i UFC-ov prvak lake kategorije, a UFC-ovu titulu branio je čak triput. To ga čini rekorderom lake kategorije zajedno s B.J. Pennom, Frankiejem Edgarom i Khabibom Nurmagomedovim. Henderson je najavio da će se povući nakon prvog sljedećeg poraza, a s obzirom da je poraz upisao danas, službeno je završila njegova karijera.

42 profesionalna nastupa odradio je borac nadimka ‘‘Smooth‘‘, a u mirovinu odlazi kao 39-godišnjak. 30 puta je došao do pobjede, a pobjeđivao je imena poput Frankieja Edgara, Natea Diaza, Gilberta Melendeza, Donalda Cerronea, Jorgea Masvidala i Patricija ‘‘Pitbulla‘‘ Freirea. 2012. godine mnogi veliki svjetski MMA portali (ESPN, MMA Weekly, Sherdog) proglasili su ga najboljim borcem godine, a Henderson odlazi u mirovinu kao jedan od najvećih u povijesti lake kategorije. Nadao se Benson osvajanju Bellatorovog Grand Prixa u lakoj kategoriji, ali zapeo je na prvoj prepreci i nije ušao u polufinale.

‘‘Rekao sam sebi da ako izgubim jedan od ova četiri meča na koliko sam potpisao ugovor, umirovit ću se. Imao sam lijepu, dugu karijeru. Napravio sam puno sjajnih stvari i hvala fanovima iz svih krajeva svijeta. Zahvaljujem vam na vašoj ljubavi i podršci. Cijenim to.‘‘, rekao je Benson Henderson položivši rukavice na sredinu kaveza.

Osim Hendersona, iz turnira je ispao i Tofiq Musayev. Azerbajdžanac je upisao svoj peti poraz u karijeri (20-5-0), a bolji je bio ruski borac Alexandr Shabliy (23-3-0). Nakon dvije ne naročito zanimljive runde koje su otišle na stranu Shabliyja, prekid je nastupio početkom treće runde. Ruski borac bacio je ‘‘teep kick‘‘ kojim je pogodio Musayeva u abdomen, a po povlačenju ‘‘kicka‘‘ prema dolje, blago je zakačio i suspenzor protivnika. Musayev je tražio pauzu. Sudac Jason Herzog udarac je procijenio dopuštenim, a s obzirom da Musayev nije mogao nastaviti, izgubio je meč tehničkim nokautom. Bellatorov predsjednik Scott Coker kasnije je otkrio da je Musayevu puklo rebro nakon tog udarca i očito se radilo o čistom udarcu. Shabliy je poručio da će osvojiti ovaj turnir, sviđalo se to nekima li ne, ali morat će pružiti ipak nešto uvjerljivija izdanja ako se nada pojasu.

Od ostatka večeri definitivno vrijedi izdvojiti ostala dva meča na ‘‘main cardu‘‘. Michael ‘‘Venom‘‘ Page otvorio je ‘‘main card‘‘ borbom protiv Goitija Yamauchija. Japanac je opasni parteraš i stilski je mogao biti nezgodan protivnik za Pagea, ali borba je potrajala samo 26 sekundi. ‘‘Venom‘‘ je ‘‘low kickom‘‘ onesposobio Yamauchija za nastavak borbe, a Japanac je primajući taj udarac vidno zadobio tešku ozljedu čašice koljena. Pageu je to bio jedini udarac koji je pogoio na meču, ali bio je dovoljan za pobjedu. Prekid možete pogledati OVDJE.

Prekaljeni veteran Linton Vassell došao je do osvete protiv Valentina Moldavskog, poznatog učenika Fedora Emelianenka. Bio je ovo obračun za sljedećeg izazivača za napad na titulu u teškoj kategoriji, a to će biti 39-godišnji Vassell.

Tri minute i tri sekunde bile su mu dovoljne da nokautira Valentina Moldavskog, a posao je dovršio iz ‘‘full mounta‘‘ plasirajući ubojiti lakat kojim je podosta brutalno nokautirao Moldavskog. Vassellu je ovo peta pobjeda zaredom, a posljednji poraz upisao je u trećem mjesecu 2019. godine. Tada je porazio upravo Moldavsky, a Vassell je danas došao do osvete. Osvetu će tražiti i protiv Ryana Badera koji ga je 2017. godine nokautirao u drugoj rundi borbe. Tada su se borili za titulu u poluteškoj kategoriji, ali sada su obojica teškaši.

31-godišnji Moldavsky na pobjedu čeka od šestog mjeseca 2021. godine, a nije ju upisao u posljednja tri nastupa. Dvaput je gubio (Bader, Vassell), a meč protiv Stevea Mowryja završio je nakon samo 54 sekunde zbog uboda u oko. Mowry nije mogao nastaviti i borba je završila ‘‘no contestom‘‘.

Kompletne rezultate Bellator 292 eventa održanog sinoć u San Joseu, pročitajte u nastavku teksta.

Bellator 292 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Usman Nurmagomedov def. Benson Henderson via submission (rear-naked choke) - R1, 2:37

Alexander Shabliy def. Tofiq Musayev via TKO - R3, 0:29 of Round 3

Linton Vassell def. Valentin Moldavsky via KO (strikes) - R1, 3:03

Michael Page def. Goiti Yamauchi via TKO (injury) - R1, 0:26

Preliminarni dio priredbe:

Enrique Barzola def. Erik Perez via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 29-28)

Josh Hill def. Cass Bell via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28)

Khalid Murtazaliev def. Tony Johnson via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Dovletdzhan Yagshimuradov def. Julius Anglickas via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Laird Anderson def. Rogelio Luna via technical submission (RNC) - R1, 2:41

Theo Haig def. Adam Wamsley via submission (guillotine choke) - R1, 3:01

Linker
07. svibanj 2024 03:19