Regija

‘Greenwood nije na mojoj razini, ali očekujem šahovski meč. Majda? Sa zadovoljstvom ću mu opaliti šamarčinu‘

Marko Martinjak

 Facebook (BYB Extreme Fighting Series)
Razgovarali smo s Markom Martinjakom uoči njegovog meča za novu svjetsku titulu u boksu bez rukavica

Nakon što je otisnuo pobjednički pečat na trilogiju s Jaromeom Hatchom, Marko Martinjak nastavlja "podebljavati" svoj sportski životopis, ali i ispisivati nove stranice povijesnih "bare knuckle" knjiga. Sljedeće poglavlje za aktualnog četverostrukog svjetskog prvaka u boksu bez rukavica kreće 4. svibnja, kada će, na londonskoj BKB 38 priredbi, napasti pojas kruzer kategorije (do 95 kilograma) u okršaju s iskusnim Kevinom Greenwoodom. Razgovarali smo s Markom tijekom posljednje faze priprema za obračun u britanskoj prijestolnici, te detaljno "pretresli" sve aktualnosti u njegovoj karijeri, s naglaskom, dakako, na meč koji je pred njim.

O protivniku sve najbolje

"Prije svega, pozdrav za sve čitatelje Fight Sitea. Pripreme su prošle i vise nego odlično. Bilo je nekih mikro trauma oko tetiva i donjeg djela leđa, ali to je sve normalno s obzirom na sport kojim se bavim. To je zaliječeno,ostaje još tjedan dana jakih treninga, a onda u tjednu borbe samo lagani treninzi i održavanje kilaže. Sva sreća,za ovaj meč nisam morao skidati puno kila, kilogram-dva će lako otići", rekao je 33-godišnji Zagrepčanin u uvodnom dijelu intervjua za Fight Site pa se dotaknuo svog protivnika:

"O Kevinu mogu reći sve najbolje. Čovjek je prije svega pravi sportaš i gospodin, koji, kao i ja, ne voli ‘trash talk‘, nego voli posao odraditi u ringu. Sam je rekao da sam mu ja najteži protivnik u njegovoj karijeri, što kroz profesionalni boks, što kroz ‘bare knuckle‘".

Greenwood je po vokaciji boksač, koji je tijekom profesionalne karijere odradio ukupno 12 mečeva, i pritom upisao šest pobjeda (jedan nokaut) i jednako toliko poraza (također uz jedan nokaut). Krajem svibnja 2023. otisnuo se u "bare knuckle" vode kojima, barem zasad, relativno uspješno pliva, a što potvrđuje njegov omjer od dvije pobjede i jednog neriješenog ishoda.

"Očekujem šahovski meč jer je Kevin prije svega boksač. Smatram da na nije na mojoj razini, ali je svakako bolji od Hatcha. Vjerujem da će moja moja glavna oružja biti brzina, mladost i iskustvo u ‘bare knuckleu‘, s obzirom na to da on ima 41 godinu, a da mu je ovo tek četvrti meč u BKB-u", iznio je Martinjak svoja očekivanja u odnosu na meč s borcem nadimka "Green Machine", pa odgovorio na pitanje koliko ga motivira prilika da svojoj bogatoj kolekciji pojaseva (BKB i Police Gazette u supersrednjoj kategoriji, Police Gazette Diamond i Double Diamond Police Gazette trilogy u kruzeru) pridoda i ovaj BKB-ov u diviziji do 95 kilograma:

"Ja sam za svaki svoj meč još motiviraniji nego za onaj prethodni, jer je moja ostavština u pitanju,a naravno da će biti lijepo opet staviti novi pojas oko struka".

Pripreme s Bačurinom i Reljićem

Ono što nam je u proteklom razdoblju bilo osobito drago vidjeti jest da se "Emperor" za meč protiv Greenwooda spremao s dvjema legendama hrvatskog borilačkog sporta; Goranom Reljićem i Ivicom Bačurinom.

"Dvije legende borilačkog sporta u Hrvata, bila mi je iznimna čast i drago mi je da su se obojica odazvali, te mi pomogli u ovim pripremama. S Bačurinom sam dodatno napredovao, pojačao spektar i arsenal udaraca, te poboljšao kretnje, koje će mi biti od velike važnosti za ovaj meč", podijelio je Martinjak iskustva s treninga, odnosno sparinga.

Osim suradnje s proslavljenim hrvatskim borcima, na društvenim smo mrežama, međutim, svjedočili i međusobnim prozivkama između Martinjaka i stanovitog poljskog borca Eryka Majde. Pitali smo našeg sugovornika koji je uzrok tog sukoba i kako se ta i takva netrpeljivost uopće stvorila.

"Ja sam s tim dečkom bio u zaista korektnim odnosima, njega je jednostavno nešto okrenulo protiv mene i počeo me prozivati putem društvenih mreža. Valjda misli da će mene to mentalno oslabiti i da ću izgubiti koncentraciju za meč koji slijedi jer je on u svojoj posljednjoj borbi izgubio upravo od Greenwooda. Mislim da su mu steroidi i droga pojeli mozak, te više naprosto ne zna što je stvarnost,a što iluzija u kojoj on živi. Totalno nebitan lik", rezolutan je bio najistaknutiji član zagrebačkog Armus Gyma.

S obzirom na to da Majda 4. svibnja također boksa u Londonu (protivnik će mu biti Tyrone Eliffe) - na istoj priredbi kao i Martinjak - nametalo se pitanje kako bi, s obzirom na postojeće tenzije, mogao izgledati njihov susret uživo.

"Boksa na istom ‘cardu‘ kao i ja, te ga jedva čekam vidjeti u Londonu, pa da vidimo je li stvarno toliko opasan momak kakvim se prikazuje na društvenim mrežama. S takvim zadovoljstvom ću mu i šamarčinu opaliti da mu pokažem gdje je mjesto", rekao nam je, uz osmijeh, ponajbolji "P4P" boksač golim šakama na planetu.

FNC i Golden Fight

U nastavku razgovora osvrnuli smo se i na novi ugovor kojeg je Martinjak, početkom travnja, potpisao s BKB organizacijom. Željeli smo saznati je li zadovoljan novim ugovor i jesu li se njegovi uvjeti poboljšali s obzirom na status kojeg uživa i na sjajne rezultate koje je prethodno isporučio.

"Potpisali smo novi ugovor na 24 mjeseca, odnosno četiri borbe godišnje. Poboljšali su, naravno, i financijske uvjete, tako da sam i više nego zadovoljan time svime i jedva čekam prvo ovu borbu,pa onda svaku sljedeću", istaknuo je 33-godišnji borac.

Fokus smo, potom, s kontinentalne i svjetske borilačke scene preselili na onu domaću. Marko je, naime, iz prvih redova pratio Golden Fight 4 priredbu u zagrebačkoj Ciboni, te je bio prisutan u ringu prilikom proglašenja Alije Mešića kao pobjednika u "bare knuckle" meču protiv Reljića. S druge strane, Dražen Forgač je za naš portal u nedavnom razgovoru izjavio kako je apsolutno zainteresiran za to da Martinjak nastupi pod okriljem FNC-a. Zanimalo nas je postoji li mogućnost da "Emperora" u skorijoj budućnosti doista gledamo u jednoj od navedene dvije organizacije i je li to uopće izvedivo s obzirom na aktualni ugovor kojeg ima s BKB-om.

image

Marko Martinjak i Alija Mešić

Tonko Horvat

"Jedina opcija da ja boksam za jednu od te dvije organizacije da uvedu mečeve po Extreme Boxing pravilima, što smo vidjeli na Golden Fightu, jer to su ipak rukavice za MMA od 4oz. Dokle god mi traje ugovor s BKB-om, jednostavno nisam u mogućnosti boksati bilo gdje drugdje bez rukavica", objasnio nam je Marko.

FNC je na priredbi u Ljubljani upriličio prvu "bare knuckle" borbu u povijesti promocije, iz koje je, nakon krvavog rata s Joelsonom Nascimentom, kao pobjednik izašao Uroš Jurišić. Pitali smo Martinjaka je li gledao navedeni meč i ako jest, može li nam dati svoj stručni komentar.

"Iskreno, nisam gledao borbu jer sam tu subotu bio u Engleskoj na BKB 37 priredbi, tako da jednostavno ne mogu dati mišljenje o nečemu sto nisam vidio, ali sam čuo da je bila i više nego dobra borba", iskren je bio hrvatski borac.

"Vjerujem u Hrgovićevu pobjedu"

Za sam kraj intervjua, zamolili smo aktualnog četverostrukog svjetskog "bare knuckle" prvaka da s nama podijeli svoja razmišljanja vezana uz nadolazeći meč Filipa Hrgovića i Daniela Duboisa.

"Poštujem Filipa Hrgovića i sve sto je postigao u svojoj karijeri, kako amaterskoj tako i profesionalnoj. Mislim da mu je Dubois došao baš u pravom trenutku da napravi onaj dodatni iskorak, te vjerujem u njegovu pobjedu. Nebitno je hoće li to biti prekidom ili na bodove, pobjeda je pobjeda, te joj se ne gleda u zube. Žao mi je samo sto ga ljudi toliko kritiziraju, kao da je on kriv zbog nedostatka jakih mečeva. Moramo svi biti svjesni da on, kao i ja, dolazi iz male zemlje, i kao takav jednostavno nije primamljiv za marketing kao recimo Joshua i ostala ekipa koja dolazi iz velikih boksačkih zemalja", zaključio je Martinjak.

Linker
03. svibanj 2024 09:21