Regija

IBF danas službeno maknuo naredbu Usyku, Filip Hrgović se za sada neće boriti za titulu prvaka

Filip Hrgović

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Bilo je i za očekivati da će Usyk i njegov tim dati sve od sebe da im se i službeno pročisti put do Furyja i meča za ujedinjenje titula u teškoj kategoriji

Krajem godine su stigle odlične vijesti za hrvatskog boksača Filipa Hrgovića kada je IBF naredio da Usyk svoj pojas mora braniti protiv njega, a Hearn i ekipa su djelovali kao da će uspjeti i dogovoriti taj meč. Filip je u osmom mjesecu svladao Zhileia Zhanga sudačkom odlukom te je zaradio status obaveznog izazivača.

No, sport i njegove vrijednosti su jedno, a interesi i politika boksačkih promotora su sasvim nešto drugo tako da ne čudi da je Usykov tim učinio sve u njegovu korist. Treba biti pošten i reći da je Usyku trenutno u većem interesu Tyson Fury i meč za ujedinjenje titula koji bi mu, osim WBC titule koja mu nedostaje, donijela i vjerojatno najveći honorar otkad se bavi sportom.

Danas je službeno stigla vijest kako je IBF i službeno uklonio Usykovu naredbu da brani pojas protiv Hrgovića, tako da mu je put do Tysona Furyja i borbe za ujedinjenje titula raščišćen.

‘’12. studenog IBF je naredio prvaku Oleksanderu Usyku da pristupi pregovorima za meč sa IBF-ovim obaveznim izazivačem Filipom Hrgovićem, koji je postao obavezni IBF izazivač 20. kolovoza 2022. ostvarivši pobjedu u ‘title eliminator‘ meču protiv Zhileija Zhanga. Prema informacijama koje je objavio IBF, IBF miče naredbu Oleksanderu Usyku da pristupi pregovorima za obaveznu obranu titule protiv Filipa Hrgovića‘‘, napisao je predsjednik IBF-a Daryl Peoples u otvorenom pismu.

Još jedna bitna informacija je da je došlo do zaokreta u dogovoru među organizacijama te je za Usyka sljedeća obavezna obrana umjesto po IBF-u ona prema WBA-u, čiji je obavezni izazivač Daniel Dubois. Dakle, put prema Furyju je očišćen.

Iako se za sada neće boriti za titulu, Hrgović je i dalje zadržao status obaveznog izazvača te je pitanje kada će napasti titulu. Borba između Tysona Furyja i Oleksandera Usyka je očigledno sigurna stvar tako da bi se Filip mogao načekati.

Također, pitanje je i što će biti sa boksačem koji u tom meču osvoji sve titule, odnosno koji će biti sljedeći potez za njega. U međuvremenu će Filip zasigurno odraditi jedan, ako ne dva i više mečeva.

Linker
10. svibanj 2024 14:46