Regija

Matej Batinić uoči meča za FNC titulu: ‘Sparirao sam s Delijom i Soldićem, a u kutu će mi biti Cro Cop!‘

Matej Batinić

 TOMISLAV KRISTO Cropix
Borac koji je na pragu toga da ima dva fakulteta napast će titulu u poluteškoj kategoriji

Brojimo sitno do najvećeg "eventa" u povijesti FNC-a, 2. rujna održat će svoju 12. veliku priredbu, a kao i prije točno godinu dana, mjesto radnje jest Arena Pula, amfiteatar koji je savršeno mjesto za održati bilo kakav borilački spektakl. Sukladno tome i popis borbi mora biti jak te ćemo gledati tri borbe za titulu. Akter jedne od njih upravo je naš današnji sugovornik, Matej Batinić.

Borac koji je na pragu toga da ima dva fakulteta (fitomedicina i kondicijska priprema sportaša) napast će titulu u poluteškoj kategoriji FNC-a, organizacije u kojoj se vratio nakon duge pauze te je za početak prokomentirao svoj dosadašnji put u najjačoj hrvatskoj MMA promociji.

Borit će se četvrti put u deset mjeseci

"Dugo nisam bio aktivan na području MMA-a, nisu mi bile ponuđene borbe na vrijeme da bih mogao proći kvalitetne pripreme, ali sada imam menadžerski ugovor s Draženom Forgačem te dogovaramo sve na vrijeme. Prošlo je 10 mjeseci od povratničkog meča, prvo sam se borio na FNC 8 u Podsusedu gdje sam bio u glavnoj borbi večeri, to je i napravljeno tako da se najavi moj veliki povratak. Prvotni protivnik je trebao biti Poljak Mateusz Strzelczyk, ali se ozlijedio tjedan dana prije eventa te je kao zamjena nastupio Dritan Barjamaj. Dosta sam ga lako savladao, bio sam zaista spreman", započeo je.

Iduća borba došla je veoma brzo, samo mjesec i pol dana kasnije kada mu je na crtu stao poljski borac Marcin Lazarz. To je bio meč koji je bio veoma tijesan i mogao je otići na obje strane, ali Batinić je uspio upisati pobjedu.

"Mjesec dana kasnije borio sam se na FNC 9 u Sisku, tu sam imao teškog protivnika, Marcina Lazarza. Smatram da je on opasniji od svih mojih dosadašnjih protivnika. Moram napomenuti da se nisam osjećao ugroženim u meču iako je on imao bolju poziciju u parteru".

Posljednju je borbu odradio na FNC-u 11 u zagrebačkoj Areni ovog svibnja, a tada je ekspresno riješio ukrajinskog borca i zavrijedio borbu za pojas poluteške kategorije.

"Zadnji meč je bio protiv Ukrajinca Alexandra Pysanka u Areni Zagreb na FNC 11. Prošao sam odlične pripreme sa svojom ekipom i bio sjajno pripremljen. Cijelo vrijeme sam osjetio da ću ga završiti, nakon što sam mu uspio gurnuti ruku pod vrat, čuo sam gong za zadnjih 10 sekundi te je bilo pitanje hoću li ga stići završiti, razmišljao sam: ‘Što nije sredina runde..‘, ali onda sam stisnuo najjače što sam mogao i uspio ga završiti sekundu prije kraja. Nakon toga, logičan slijed je bio borba za titulu".

Osim FNC-a, Batinić je veoma uspješan i u savate boksu te će nastupiti u finalu Svjetskog prvenstva. Ipak, prije toga mu slijedi borba za pojas, a otkrio nam je i svoje predviđanje borbe.

"Ovo će mi biti četvrta borba u 10 mjeseci, a tu je i savate boks gdje sam ušao u finale Svjetskog prvenstva, natjecanje imam 30.9. u Francuskoj. Nisam stao preko godinu dana, stalno sam u pripremama i nisam se stigao odmoriti, ali bit će prilike nakon svih ovih mečeva. Što se tiče FNC-a, slijedi borba za pojas. Prvotno je najavljivan bio Mario Žgela, ali nije spreman te je moj protivnik dosad neporaženi Dagestanac, Gadžimurad Hebdejev. Planiram ga završiti u prve dvije runde, neka metoda bude ‘rear naked choke‘. Svakom protivniku pristupam jednako, cilj i posao su isti. Želja mi je kao i svakom sportašu, dati sve od sebe i izdominirati u borbi, pobijediti".

Mirko Filipović bit će mu u kutu

Što se tiče njegovog trening kampa, za ovu se borbu cijelo vrijeme priprema kod Mirka Filipovića. Otkrio je i s kim se sve priprema, a otkrio nam je da će mu Cro Cop ovu borbu biti u kutu.

"Treniram u Cro Cop timu pod vodstvom Mirka Filipovića koji će mi također ovaj put biti i u kutu u Puli. Cijele pripreme su dosta intenzivne, no uz dobar tim je sve puno lakše. Stalna ekipa koju čine Bruno Škudar, inače moj dugogodišnji prijatelj i sparing partner s kojim treniram od samih početaka moje karijere, Marko Perković i brat Marko puno mi pomažu. Sparinge sam odrađivao i s Ante Delijom, pridružio nam se na treninzima i Roberto Soldić s kojim sam odradio nekoliko rundi. On je kontraš kao i moj protivnik pa mi je taj pristup pomogao kod tehničko-taktičke pripreme za ovaj meč. Sparing partneri su krucijalni kod priprema, bez kvalitetnih kolega sportaša i trenera, ne možeš postići puno".

Pulska Arena definitivno je mjesto na kojem, ako si borac, ne možeš ostati ravnodušan. Batinić ističe da uvijek daje sve od sebe, bez obzira na to gdje se bori, ali da je ovo ipak razina više.

"Gdje god da se borim, dajem apsolutno sve od sebe jer ozbiljno shvaćam svaki ulazak u kavez, ali puno mi znači da se borim na ovom mjestu i to pred domaćom publikom. Pulska Arena je kolijevka gdje su se održavale gladijatorske borbe, a za nas MMA borce kažu da smo moderni gladijatori. Bio sam i u Tunisu gdje je bio koloseum blizu Kartage, ali naspram Pule - ni blizu. Možemo biti sretni da imamo tako najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj i da se smijemo tamo boriti. To je zaista privilegija. Bit će zaista pravi spektakl te ćemo ove godine nadmašiti i prošlu godinu".

‘Ne zanimaju me regionalne borbe‘

Kao što smo već napomenuli, prvotni je protivnik trebao biti Mario Žgela. Jasno se nameće pitanje hoće li se boriti s njim ako osvoji pojas, ali ne treba zaboraviti ni mogućnost borbe s Ivanom Erslanom. Ipak, smatra da to nije najbolji potez te ističe da je bolje da se svi "drže zajedno":

"Uvijek sam bio kompetitivan, prije smo se u Hrvatskoj MMA ligi natjecali tko je najbolji hrvatski poluteškaš. S Erslanom imam dobar odnos, treniramo zajedno kada dođe kod Cro Copa i kada sam ja znao doći u ATT, jako je kvalitetan borac. Iskreno, nisam previše zainteresiran za to, jedino da su u pitanju stvarno dobri uvjeti i ponuda. U dobrim smo odnosima, a uostalom, nisam pobornik međusobnih borbi regionalnih boraca, radije bih se borio protiv stranih protivnika. Zašto ne bismo imali nekoliko dobrih poluteškaša?", zapitao se.

‘FFC je bila jako lijepa priča, šteta što se nije ljepše završilo!‘

Apsolutno nezaobilazni dio Batinićeve karijere jest doba FFC-a. Tada je bio jedan od najboljih boraca u kategoriji i jedan od najvećih hrvatskih prospekata, a prvo smo se dotaknuli samih početaka.

image

Matej Batinić

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

"To je zaista bilo odlično iskustvo i dobra priča. Nakon osvojene MMA lige, u pravo vrijeme se pojavio FFC, domaća organizacija gdje smo se mogli boriti. Nastupao sam na prvoj priredbi koja je imala kostur koji je većinu vremena bio takav, radili su se MMA i kickboks mečevi. To je bio FFC 3 ‘event‘ u Splitu, borio sam se protiv Tea Radnića, opasnog protivnika iz Pitbull Gyma, što je značilo da je bio jako dobar u ‘stand-upu‘. Šest dana prije toga sam pobijedio u MMA ligi, to je bila subota, tada sam pobijedio gušenjem, a onda sam se već za tjedan dana borio protiv njega. Tada sam ga pobijedio gušenjem, nakon prvog nastupa za FFC sam nanizao još tri pobjede i bio sam u jako dobrom nizu, upisao sam četiri pobjede u FFC-u, ali iz nekog razloga, nije bilo govora o pojasu."

Nažalost, prevladala je ona - svakoj sreći dođe kraj.

"Ipak, kraj uzastopnih pobjeda je bio protiv Nicka Salchowa iz Düsseldorfa, doveo ga je Ivan Dijaković. Jako smo ga dobro proučili i znali smo da je dobar parteraš, ali ne i udarač. U meču se sve odvijalo kako sam htio, ali onda me uspio srušiti i uzeo mi leđa te me raširio. Morao sam se ‘skupiti‘ da bih se izvukao te su mi ruke ostale dolje, on me počeo udarati, ali stvarno nisam osjetio da su to prejaki udarci. Sudac je bio Zlatko Klarić, sjajan sudac koji se razumije u sport, dopuštao je borbu u parteru, ali taj put je prekinuo meč. Bio sam u nizu od devet pobjeda zaredom i nažalost je to završilo na ovaj način".

Trebao se boriti s Aleksandrom Rakićem, a na kraju se borio s Marcinom Prachniom. Ono što mu je podosta otežalo stvari jesu problemi s ozljedama prije tog meča te je morao ostati i u bolnici.

Stvari su odjednom pošle po zlu

"Idući meč je trebao biti protiv Poljaka, Marcina Prachnia, koji je do tog trenutka dva puta odbio meč sa mnom. Trebao sam se boriti i s Aleksandrom Rakićem u Sarajevu 2015. godine, ali mi nije odgovaralo vrijeme borbe zbog fakultetskih obveza. U srpnju te godine došla je ponuda za Prachnia. Ono što je zanimljivo da se na istoj priredbi borio Tomo Spahović protiv Gustava Dietza te su se pobjednici ta dva meča trebala boriti za pojas poluteške kategorije. Cilj je naravno bio da se borim protiv Spahovića, a to je u to vrijeme bio najpoželjniji meč prema anketama Fight Sitea. Nažalost, prije meča sam imao problema. Mjesec dana prije priredbe sam primijetio neobičan hematom na potkoljenici. Otišao sam u zaraznu gdje su me poslali doma i rekli da se vratim ako mi bude loše. Čim sam došao kući, bilo mi je koma, visoka temperatura te sam se brzo vratio u bolnicu. Ispostavilo se da je u pitanju bakterijska infekcija. Bilo je dosta bolno, u bolnici sam proveo tjedan i pol dana, bila je bojazan od sepse, nije bila dobra situacija. Bio sam željan meča iako nije bilo najsigurnije da ga radim, ali sam na kraju potpisao novi ugovor, puno jači od onog prije. Izašao sam iz bolnice dva tjedna prije meča te sam uspio odraditi borbu, izgubio sudačkom odlukom. Da sam ga bacio u trećoj rundi, vjerojatno bih dobio meč, ali što je, tu je. U tom meču mi je prvi put zasmetao ring (kao mjesto borbe), bacio sam ga na zadnje konopce, ali je iskoristio ring i dignuo se gore. Kada se to dogodilo, osjećao sam se kao da sam odradio sprint od 400 metara, nisam imao kisika i pravo je čudo da sam izdržao svih 15 minuta. On je sjajan borac, na kraju je završio i u UFC-u".

Dva poraza zaredom uskratila su mu nastup na UFC-u u Zagrebu, a ubrzo je došlo i do duge pauze zbog teške ozljede.

"Ono što mi je žao jest i to da je UFC došao u Zagreb 2016. godine. Praksa je bila potpisati lokalne borce, a pričalo se o Filipu Pejiću, Igoru Pokrajcu i meni, a na kraju mene nisu uzeli zbog dva poraza u nizu. To je sve skupa bila jako dobra priča, jako lijepo razdoblje, ali nažalost nisam uspio napraviti nešto više. Kasnije sam dobivao ponude i za borbe u Rusiji, trebao sam se boriti protiv tjelohranitelja djece Ramzana Kadirova 2015. godine, no nije došlo do toga. To mi je trebao biti prvi meč van Hrvatske, ali su mi javili da nisam prošao ‘security check‘. Onda sam dobio ponudu boriti se protiv Maxima Grishina, to je bilo 2017. godine u Moskvi. Zanimljivo da sam se prije tog meča trebao boriti protiv dobro poznatog Karlosa Vemole, no to se nije dogodilo zbog njegove ozljede. Što se tiče Grishina, to je moj najlošiji meč u karijeri, izgledao sam kao ‘mala beba‘ te me pogodio ‘high kickom‘ u zadnjoj rundi i meč je bio prekinut. Posljednji meč prije duge pauze bio je protiv Litavca Laurynasa Urbonaviciusa, koji će se uskoro boriti u Bellatoru. U tom sam ga meču imao na podu, pogodio sam ga krošeom u drugoj rundi te je pao na pod. Da nije bio domaći borac, sigurno bi prekinuli meč, no pustili su ga da se oporavi. Umjesto da sam ga nastavio udarati, ja sam išao hrvati te se oporavio. Onda me bacio džudo bacanjem gdje mi je otišla ključna kost te je to zadnji meč prije povratka. Sve skupa je to bila dobra priča, šteta što je tako završilo, ali sada sam opet tu i idem napraviti velike stvari."

‘Veselim se svemu što me čeka‘

Zamolili smo Batinića da, ako može, usporedi FFC i FNC kao organizacije.

"Teško je to usporediti, moram priznati da je FNC produkcijski zaista na nivou, Forgač dobro zna kako event treba izgledati budući da je bio na puno KSW priredbi. Što se tiče FFC-a, trudili su se oko boraca, bili smo u najboljim hotelima i produkcija je bila na razini. Sada ćemo biti smješteni u Poreču prije priredbe i sve potrebno će biti tamo. Anegdota iz FFC-a je bila ta da smo se trebali boriti u Poreču, a bili smo smješteni u Rovinju. Vaga je bila u Poreču, a sauna u Rovinju te nisam mogao iskontrolirati težinu što je bilo dosta izazovno. Sada će sve biti u najboljem redu i veselim se svemu što me čeka".

Ne treba zaboraviti spomenuti njegovog trenera koji ga je vodio u to doba i čovjeka koji je stvorio velik dio hrvatske MMA scene, Bernarda Bana, o kojem Batinić ima odlično mišljenje.

"S njim sam uvijek imao odličan odnos, njegovi se borci bore kod mene za Savate klub Sesvete, imamo super suradnju. Nisam otišao zbog njega iz kluba, već su moji prijatelji otišli i ne bih imao sparing partnere. Žao mi je što tada nismo napravili ‘borilački centar‘ u Dubravi, ali eto, takvo je bilo vrijeme. Ban nam je svima otvorio vrata MMA-a i vežu me lijepa sjećanja za njega i taj period".

‘PFL mi se čini kao dobra opcija‘

Za kraj, upitali smo ga koji su mu budući planovi te vidi li se u nekim većim organizacijama.

"Prvi je plan osvojiti pojas, a kasnije ćemo vidjeti. Volio bih da uspijem doći u, primjerice, PFL. KSW mi nije toliko zanimljiv zbog ‘poljskih vitamina‘, a ja sam samo na vitaminu C (smijeh). ONE FC također nije loša opcija, pričao sam sa Soldićem koji je rekao da ako imam više od 50 posto završetaka imam velike šanse da me potpišu. Opcija je uvijek i UFC, nikad se ne zna, najbitnije je da se borim, sve ostalo će doći na svoje", zaključio je.

Ovim se putem zahvaljujemo Batiniću na intervjuu te mu želimo puno sreće u subotu, a podsjećamo vas da ako niste nabavili svoje ulaznice, to možete učiniti putem sustava eventim.hr i na svim benzinskim postajama Petrola. Ako niste u mogućnosti uživo prisustvovati, možete pratiti priredbu putem Voyo.hr platforme.

Linker
30. travanj 2024 04:21