Regija

Nikola Joksović službeno je neporažen borac! FNC-ovom prvaku velter kategorije poništen je jedini poraz u karijeri

Nikola Joksović (lijevo) i njegov trener Nemanja Milošević (desno)

 ALEXIS GOUDEAU Alexis Goudeau | Ares Fc
29-godišnji srpski velteraš jedini poraz upisao je protiv borca koji se služio nedozvoljenim supstancama

Zanimljiva i jako dobra vijest dolazi iz tabora Nikole Joksovića, ponajboljeg srpskog MMA borca i aktualnog FNC-ovog prvaka velter kategorije. 29-godišnji velteraš od danas je službeno neporažen borac i njegov profesionalni ‘‘score‘‘ iznosi 14-0-0! Promjena je upisana na Tapologyju, dok je pitanje vremena kada će i Sherdog evidentirati ovu promjenu.

O čemu se zapravo radi? Nikola Joksović jedini poraz u svojoj dosadašnjoj karijeri upisao je u trećem mjesecu 2022. godine. Tada još neiskusnog Joksovića porazio je Karim Rabei na Ares FC 4 eventu. Bio je to debitantski Joksovićev nastup pod okriljem Aresa i njegov ukupno osmi profesionalni MMA nastup.

Rabei je porazio Joksovića jednoglasnom odlukom sudaca, a Joksović nakon toga više nije gubio unutar kaveza. Šest uzastopnih pobjeda upisao je Nikola i njegov ‘‘score‘‘ zaustavio se na impresivnih 13-1-0. Međutim, poraz u meču protiv Rabeija službeno je poništen i Joksovićev ‘‘score‘‘ sada je savršen, odnosno stopostotan kad je u pitanju pobjednički učinak.

Razlog poništenja Rabeijeve pobjede leži u pozitivnom dopinškom testu. Ono što je zanimljivo, jest činjenica da prema ugovoru s Aresom, ali i prema pravilima Francuske MMA organizacije, borci koji padnu na doping ostaju bez svih pobjeda koje su upisali pod okriljem Ares FC organizacije. Ne samo da ostaju bez pobjeda, nego pobjede bivaju preinačene u poraze, što je zapravo i najpoštenije rješenje za one koji su odlučili varati kako bi stekli nepoštenu prednost. Tako je Rabei ostao bez pobjede nad Joksovićem, a ishod borbe preinačen je u korist srpskog velteraša.

Oni koji pomnije prate francusku MMA scenu i Ares FC organizaciju, sjetit će se Damiena Lapilusa i njegovog prošlogodišnjeg pada na doping. Iako se radi o francuskom borcu, Francuzi nisu imali milosti prema njemu.

Lapilus je ostao bez čak pet pobjeda nakon pada na doping. Četiri meča preinačena su u poraze Lapilusa, a meč protiv Kaynana Kruschewskog službeno je označen kao ‘‘no contest‘‘, jer oba borca pala su na doping. Marsel Sychev i Marek Jakimowicz također su neki od boraca koji su na svojoj koži osjetili posljedice pada na doping unutar Ares FC organizacije.

Osim poništenih pobjeda, borci dobivaju i trogodišnje suspenzije, ali zabrana se odnosi na nastupe pod okriljem Francuske MMA organizacije. Marek Jakimowicz odradio je dva nastupa u poljskoj Babilon MMA organizaciji nedugo nakon pada na doping u Aresu, a Marsel Sychev uredno nastupa unutar ACA organizacije.

Sve u svemu, padovi na doping nikada nisu pozitivne vijesti, ali pozitivna je činjenica da je Joksovićev jedini poraz obrisan iz njegovog profesionalnog ‘‘scorea‘‘, što je uostalom najpravedniji ishod nakon što se Rabeiju utvrdila sklonost ka varanju i nedozvoljenim supstancama.

29-godišnji Nikola Joksović i prije ove odluke bio je poželjna ‘‘roba‘‘ na tržištu boraca, jer radi se o jako talentiranom borcu odličnog ‘‘scorea‘‘, a velike MMA organizacije uvijek stavljaju naglasak i na ‘‘score‘‘ boraca koje žele potpisati. FNC-ov prvak sada je neporažen i njegova tržišna vrijednost dodatno je porasla.

Naravno, Joksović je i dalje FNC-ov borac, a fanovi ga očekuju 1. lipnja (šesti mjesec) na FNC-ovom spektaklu u Beogradu.

Linker
28. travanj 2024 17:26