Regija

Ortiz odbio Hrgovića, Filipov stari znanac nameće se kao novi protivnik: ‘To bi bila borba iz snova‘

Filip Hrgović

 GORAN MEHKEK/CROPIX
Puno se šuškalo o potencijalnom meču između Hrgovića ili Ortiza, ali čini se kako ništa od toga

Uistinu puno pažnje privlači Filip Hrgović posljednjih nekoliko dana. Ponajbolji hrvatski boksač trebao bi se boriti u IBF-ovoj eliminatorskoj borbi za idućeg izazivača za pojas svjetskog prvaka. Oleksandr Usyk trenutno drži tu titulu, a Hrgović je treći u poretku izazivača. Kubanac Luis Ortiz i Charles Martin proteklog vikenda borili su se za poziciju u spomenutom eliminacijskom meču. Ortiz je slavio i time se nametnuo kao izgledni protivnik našeg ''El Animala''. Međutim, čini se kako do toga neće doći.

''Prema braći Sauerland, Luis Ortiz odbio je IBF-ov finalni eliminatorski meč protiv Filipa Hrgovića. Idući u poretku kojem će meč biti ponuđen jeste Joseph Parker. On mora odlučiti do petka. Ako ne pristane, IBF će ići dalje svojom rang ljestvicom. Ako želite boksati za IBF-ovu titulu, morate proći kroz Filipa Hrgovića.'', napisao je poznati boksački reporter Dan Rafael, putem svog Twitter profila.

Braća Sauerland, Hrgovićevi promotori, brzo su se osvrnuli na potencijalni Filipov meč protiv Josepha Parkera.

''Meč Filipa Hrgovića protiv Josepha Parkera jeste ono od čega su boksački snovi sačinjeni.'', napisali su Sauerlandi putem zajedničkog Twitter profila.

Dan Rafael objavio je još jedan ''tvit'' vezan za Ortizovo odbijanje meča protiv Hrgovića. Radi se o referiranju na Kubančevu izjavu, netom nakon što je pobijedio Charlesa Martina proteklog vikenda.

''Luis Ortiz u subotu, nakon što je nokautirao Charlesa Martina u IBF-ovom polufinalnom eliminatoru: 'Sada idem po svakog teškaša koji me vodi do napada na titulu.' Očito da nije tako.'', napisao je Rafael.

Treba napomenuti kako Ortizova odbijenica zapravo nije neočekivana. Radi se o boksaču koji uskoro puni 43 godine i trenutno je puno veće ime od Filipa Hrgovića u svijetu boksa. Ipak, ''El Animal'' predstavljao bi mu veliku opasnost od poraza, a Ortiz se ne bi naročito dobro financijski naplatio tom borbom.

Kubanac zasigurno cilja na neko trenutno veće boksačko ime, jer takva pobjeda donosi mu puno više, nego li meč protiv Hrgovića. Iako se ''King Kong'' ovime udaljava od napada na IBF-ov pojas, čak niti pobjeda protiv Hrgovića, ne bi mu nužno garantirala borbu za svjetsku titulu, barem ne u skorije vrijeme. Dakle, Hrgović Ortizu predstavlja rizik, ali rizik kojim Ortiz malo toga može dobiti, a jako puno može izgubiti.

Preostaje vidjeti stav Josepha Parkera po pitanju meča s Hrgovićem. Ukoliko i Parker odbije, neka od imena koja dolaze poslije njega na IBF-ovoj ljestvici, jesu Anthony Joshua, Tony Yoka i Joe Joyce. Naravno da Joshua nije u ovim kombinacijama, ali nadamo se kako će Hrgović biti uparen barem s nekim od trojca Parker-Yoka-Joyce.

Inače, Joseph Parker bivši je svjetski prvak prema WBO verziji, a do tog pojasa došao je 2016. godine, savladavši Andyja Ruiza. Dvaput je Parker uspješno obranio pojas, prije nego li je 2018. godine izgubio od Anthonyja Joshue. Novozelanđanin i Filip Hrgović stari su znanci još iz amaterskih dana. Hrgović je 2010. godine savladao Parkera u finalu Svjetskog juniorskog prvenstva.

Linker
07. svibanj 2024 15:49