UFC

Aljamain Sterling i dalje je kralj UFC-ove bantam kategorije! Cejudo ga nije uspio svrgnuti s trona

Aljamain Sterling

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Odličnih pet rundi odradili su Henry Cejudo i Aljamain Sterling u sklopu glavne borbe večeri na UFC 288 eventu

Tri godine prošle su od posljednjeg nastupa Henryja Cejuda, a ‘‘Triple C‘‘ u povratničkom nastupu odmah je dobio priliku napasti titulu prvaka u bantam kategoriji. Vjerovao je Cejudo da može svrgnuti Aljamaina Sterlinga s trona UFC-ove bantam kategorije, ali ipak nije uspio u svome naumu. Nakon pet vrlo tijesnih i uzbudljivih rundi, Aljamain Sterling je slavio podijeljenom sudačkom odlukom u glavnom meču na UFC 288 eventu.

No, krenimo redom po rundama.

Runda 1:

Brzo je Aljamain Sterling upoznao koliko je kvalitetan hrvač Henry Cejudo. Upustio se Sterling u klinč sa Cejudom, a olimpijski prvak u hrvanju lakoćom je srušio Sterlinga. Držao je Cejudo Sterlinga u donjoj poziciji jedan dio prve runde, ali ‘‘Aljo‘‘ je uspio pronaći način za povratak u stojku i agresivno je nasrnuo u stojci. Nekoliko otvorenih razmjena gledali smo sredinom runde, a Cejudo je akciju primirio klinčem i pritiskom uz kavez. Uslijedilo je nekoliko ‘‘grappling‘‘ sekvenci i jedan lijepi ‘‘scramble‘‘ Sterlinga. Branitelj titule prvaka pokušavao je srušiti Cejuda, a minutu prije kraja prve runde čak je i uspio u tome naumu. Cejudo se ekspresno vratio na noge, ali Sterling ga je držao pritisnutim uz ogradu kaveza i nekoliko puta ga je lijepo pogodio koljenom u bedro. 30-ak sekundi prije kraja prve runde Sterling je upisao još jedno rušenje, a uzeo je i leđa Cejudu. Bio je to jako dobar finiš runde za Sterlinga, a pred sami kraj je zadao i jedan jako dobar udarac iz gornje pozicije. Ranije smo naveli kako je Sterling brzo spoznao što predstavlja olimpijski pobjednik u hrvanju, ali moramo dodati da je i Cejudo brzo saznao zašto je Aljamain Sterling prvak jedne od najjačih težinskih kategorija u UFC-u.

Runda 2:

Obojica su u drugu rundu ušli nakon nekoliko dobrih trenutaka u prvoj rundi, a Sterling je nešto bolje otvorio drugu rundu. ‘‘Kickovima‘‘ je lijepo pogađao Cejuda, ali Henry je djelovao smireno i počeo je povezivati boksačke kombinacije. Cejudo je djelovao konkretnije s ručnim tehnikama, dok je Sterling svoju šansu tražio kroz ‘‘kickove‘‘. Imao je Aljamain neuspjeli pokušaj rušenja sredinom druge runde, a Cejudo je lakoćom obranio vrlo loš pokušaj rušenja. Počeo je ‘‘Triple C‘‘ sve više pritiskati prvaka, a borba se odvijala u podosta visokom tempu. Skupo je Sterling mogao platiti neuspjeli pokušaj ‘‘high kicka‘‘. Spustio je Aljamain glavu u lijevu stranu nakon toga, a Cejudo je bio blizu da ga pogodi desnim ‘‘high kickom‘‘. Cejudo je 15-ak sekundi prije kraja runde sjajno pogodio desnim direktom i bio je to vjerojatno najbolji udarac u drugoj rundi. Podjednako značajnih udaraca pogodili su Sterling i Cejudo tijekom druge runde, ali Cejudovi udarci djelovali su ipak nešto konkretnije.

Runda 3:

Nekoliko lijevih ‘‘kickova‘‘ u nizu pogodio je Sterling početkom treće runde, ali Cejudo uzvraća jako dobrim pokušajem ‘‘letećeg koljena‘‘. Sterling je u toj sekvenci završio na tlu, ali Cejudo ga ubrzo poziva da se vrate obračunu u stojci. Sterling je ‘‘double leg‘‘ rušenjem pokušao srušiti Cejuda, što je bio jasan pokazatelj da se ne osjeća dobro dok se borba odvija u stojci. Cejudo je lakoćom branio pokušaje ‘‘double leg‘‘ rušenja, ali Sterling je imao uspjeha kad bi se našli uz ogradu kaveza. Uspio je uspostaviti ‘‘underhook‘‘ i srušiti Cejuda. Henry mu nije dopustio da uspostavi kontrolu, brzo se vratio na noge, ali Sterling je uspio zadati dobar udarac koljenom u glavu. Aljamain nije bio niti blizu uspješnih pokušaja rušenja dok se borba odvija na sredini kaveza. Cejudo bi ‘‘sprawlom‘‘ lakoćom neutralizirao takve pokušaje prvaka. Krajem treće runde, borci su se našli u klinču, a Cejudo je rundu završio lijepim rušenjem i dominantnom pozicijom u parteru.

Runda 4:

Cejudo je i početkom četvrte runde nastavio biti borac koji se kreće prema naprijed i vrši presing. Nije Sterling ostajao dužan u razmjenama i lijepo je kombinirao ‘‘kickove‘‘ i lijevi kroše. Distancu je pokušao kontrolirati prednjim ubodnim ‘‘kickom‘‘, ali Cejudo je dobro skraćivao distancu. Imao je ‘‘Triple C‘‘ neuspješan pokušaj rušenja sredinom četvrte runde i borba se nastavila na distanci. Aljamain nije dobro koristio svoj raspon ruku i prednjim direktom nije bio efektivan. Cejudove ručne tehnike bolje su izgledale od Sterlingovih, ali previše je Cejudo inicirao klinč u kojem bi primao udarce koljenom od strane Sterlinga. Uspio je Cejudo 45 sekundi prije kraja četvrte runde povući Sterlinga u parter iz klinča, ali Sterling se lijepo izvukao, vratio na noge i srušio Cejuda ‘‘double leg‘‘ rušenjem. ‘‘Aljo‘‘ je rundu završio s nekoliko udaraca uz ogradu kaveza. Lako moguće da je tom završnom sekvencom ‘‘ukrao‘‘ četvrtu rundu. Jako težak posao bio je pred sucima uoči posljednje pete runde, a prekid bi im uvelike olakšao posao.

Runda 5:

Sterling je prema kladionicama uživo ušao kao favorit u petu rundu, ali upitno je kako su suci bodovali prve četiri runde. Oba borca kondicijski su izgledali dobro na početku pete runde i nastavili su s dobrim tempom. Prava šampionska borba, mora se priznati. Podjednaki su Sterling i Cejudo bili u razmjenama u stojci tijekom prve polovice pete runde, a Cejudo je dvije minute prije kraja runde pogledavao prema satu. 20-ak sekundi kasnije Sterling je pokušao srušiti Cejuda, ali ‘‘Triple C‘‘ je još jednom lakoćom obranio ‘‘double leg‘‘ Sterlinga. Značajni udarci nakon četiri minute pete runde iznosili su 15-14 u korist Sterlinga. Cejudo je 40 sekundi prije kraja runde uhvatio nogu Sterlinga i uspio ga je srušiti. ‘‘Aljo‘‘ se ekspresno vratio na noge i nije dopustio Cejudu da uspostavi nekakvu kontrolu. Dočekali smo i signal za kraj runde, a pred sucima je bio težak posao. Bilo je podosta izvjesno da će jedna strana biti nezadovoljna odlukom sudaca, jer radilo se o podosta tijesnom meču.

Čekalo se Brucea Buffera da nas riješi neizvjesnosti. Čitao je Buffer sudačke kartice, a prva sudačka kartica otišla je u korist Cejudu (48-47). Međutim, druga dva suca bodovali su meč istim rezultatom u korist Aljamaina Sterlinga. Podijeljenom sudačkom odlukom Sterling je došao do pobjede i treće uzastopne obrane pojasa.

Sterling je ujedno upisao i devetu pobjedu zaredom, a Henry Cejudo bit će razočaran porazom, ali odradio je vrlo dobar meč nakon trogodišnje pauze. Pet rundi na jako visokoj razini odradila su obojica bantamaša, ali pobjeda je na kraju pripala Sterlingu.

Sean O‘Malley se pojavio u kavezu i odradio žustro sučeljavanje sa Sterlingom

U kavezu se ubrzo pojavio Sean O‘Malley, a uslijedilo je sučeljavanje boraca koji će se vjerojatno boriti u sljedećem meču za titulu u bantam kategoriji. Podosta žustro bilo je između njih dvojice, a skoro je došlo i do fizičkog obračuna između Sterlingovog timskog kolege Meraba Dvalishvilija i Seana O‘Malleyja.

Podosta razočaravajuć ostatak ‘‘main carda‘‘

Ostatak priredbe ponudio je podosta razočaravajuć program za jednu veliku PPV priredbu, posebice kad je u pitanju ‘‘main card‘‘. Charles Jourdain porazio je Krona Gracieja u jednom od lošijih UFC-ovih mečeva u 2023. godini, a više o toj katastrofalnoj borbi možete pročitati OVDJE.

Yan Xiaonan zaslužuje pohvale za nokaut u prvoj rundi protiv Jessice Andrade. Situacija je podosta nalikovala na nokaut Stipe Miočića u meču protiv Fabricija Werduma. Andrade je neoprezno nasrtala, a Xiaonan je presjekla njene nasrtaje sjajnim udarcem i upisala je veliku pobjedu kojom je možda izborila i napad na titulu u slamka kategoriji. Obračun Kineskinja (Xiaonan vs. Zhang) djeluje kao vrlo realna opcija.

Movsar Evlove dobrano se namučio s Diegom Lopes koji je prije nekoliko dana prihvatio meč na ‘‘short notice‘‘, a ovo mu je bio i UFC debi. Jednoglasnom odlukom slavio je Evloev, a ruski borac niti u svom sedmom UFC nastupu nije došao do pobjede prekidom. Više o tom meču pročitajte klikom na LINK.

Belal Muhammad i Gilbert Burns obračunali su se u sunaslovnoj borbi večeri, a gledali smo meč na punih pet rundi. Muhammad je u potpunosti neutralizirao Burnsa i došao je do nove pobjede. Izvještaj pročitajte OVDJE.

Na preliminarnom dijelu priredbe viđeno je nekoliko lijepih prekida. Ikram Aliskerov debitirao je nokautiravši Phila Hawesa u prvoj rundi, Matt Frevola iznenadio je nokautiravši Drewa Dobera, a Kennedy Nzechukwu ‘‘giljotinom‘‘ iz stojećeg položaja ‘‘uspavao‘‘ je Devina Clarka.

Kompletne rezultate UFC 288 eventa pročitajte u nastavku članka.

UFC 288 - glavni dio priredbe:

Aljamain Sterling def. Henry Cejudo via jednoglasnom odlukom sudaca (48-47, 48-47, 47-48)

Belal Muhammad def. Gilbert Burns via jednoglasnom odlukom sudaca | izvještaj

Yan Xiaonan def. Jessica Andrade via TKO - R1, 2:20

Movsar Evloev def. Diego Lopes via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 30-27) | izvještaj

Charles Jourdain def. Kron Gracie via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27) | izvještaj

Preliminarni dio priredbe:

Matt Frevola def. Drew Dober via TKO - R1, 4:08

Kennedy Nzechukwu def. Devin Clark via submission (‘‘giljotina‘‘) - R2, 2:28

Khaos Williams def. Rolando Bedoya via podijeljenom sudačkom odlukom (27-30, 29-28 x2)

Virna Jandiroba def. Marina Rodriguez via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x2, 30-27)

Parker Porter def. Braxton Smith via TKO - R1, 2:10

Ikram Aliskerov def. Phil Hawes via KO - R1, 2:10

Claudio Ribeiro def. Joseph Holmes via TKO - R2, 3:21

Linker
01. svibanj 2024 19:13