UFC

Borac nakon priredbe u Australiji zbog poreza ostao bez pola zarade: UFC mu naplatio i liječnički pregled

John Makdessi 

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Što uopće reći na ovo, osim da se očito ne isplati putovati i boriti u Australiji

Plaće boraca u UFC-u su uvijek vruća tema, a narativ je takav da su borci tamo potplaćeni. Gotovo svakodnevno se raspravlja o poslovnim potezima UFC-a koji borce ugrožavaju i ukidaju im velike izvore prihoda, no ono što se dogodilo Johnu Makdessiju nadmašuje sve ove razgovore.

Makdessi se na UFC 293 priredbi borio protiv Jamiea Mullarkeyja te je izgubio, no još mu se gora stvar dogodila nakon borbe. John je podijelio dokument u kojemu se vide svi troškovi od ukupne zarade.

Prvi dio dokumenta (deductions) se odnosi na ono što UFC oduzima borcu. Bilo je sporno tih 2500 dolara za avionsku kartu, a sumnjalo se da mu je UFC naplatio i to. Međutim, to nije tako jer UFC uvijek plaća karte borcu i dvojici trenera, a za sva dodatna mjesta troškove snosi sam borac. Makdessi je potvrdio da je tražio dodatno mjesto.

Međutim, UFC je Makdessiju naplatio 743 dolara za liječnički pregled. To je već sramotno, pogotovo u sportu u kojemu borac ostavlja zdravlje u njihovom kavezu.

Prava katastrofa slijedi sad. 45% je porezna stopa tamo, a Makdessi je trebao zaraditi nešto manje od 55 tisuća dolara. Kada se odbije tih 45% poreza, Johnu je ostao svega 28 461 dolar! Da stvar bude gora, Makdessi nema pravo na povrat poreza. Javio se i Sodiq Jusuff koji je rekao da je debitirao u Australiji i da je počeo plakati kad su mu uručili ovaj dokument.

Što uopće reći na ovo, osim da se očito ne isplati putovati i boriti u Australiji. 45% svega što zaradite ide državi, i to državi u kojoj ni ne živite.

Linker
23. travanj 2024 00:09