UFC

Borilački sladokusci večeras će uživati! Osim FNC-a, čeka nas odličan UFC-ov event, ali i povratak kickboksačkog ‘kralja‘

Jailton Almeida

 Leandro Bernardes/Zuma Press/Profimedia
Unutar ovog članka možete saznati najbitnije informacije o borilačkim eventima koji nas čekaju večeras

Fanovi borilačkih sportova u našoj regiji danas će vjerojatno najviše pažnje posvetiti FNC 13 eventu. Spektakl najbolje hrvatske MMA organizacije večeras od 20:00h na rasporedu je u beogradskom Pioniru, ali FNC nije jedini zanimljiv event koji nas čeka večeras i u ranim nedjeljnim satima.

Povratak UFC-a nakon kratke pauze

Nakon jednog vikenda pauze, UFC se vraća jako zanimljivim eventom. Najveća svjetska MMA organizacija nakon gostovanja u Abu Dhabiju danas će gostovati u Brazilu. Sao Paulo bit će grad domaćin, a najmnogoljudniji brazilski grad nije ugostio UFC-ov event još od 11. mjeseca 2019. godine. Tada smo gledali obračun poluteškaša u glavnoj borbi večeri, a Jan Blachowicz teškom mukom došao je do pobjede protiv Jacarea Souzea.

Četiri godine kasnije, u glavnoj borbi večeri nastupit će teškaši. Brazilac Jailton Almeida naći će se na najtežem ispitu u dosadašnjoj karijeri, a protivnik će mu biti Derrick Lewis. Almeida se prvotno trebao boriti protiv Curtisa Blaydesa, ali Blaydes je prije otprilike 25 dana otkazao nastup i Lewis je pristao uskočiti kao zamjena.

Almeida u ovaj meč ulazi u fantastičnom pobjedničkom nizu. Brazilac je slavio u posljednjih 14 nastupa, a pet od tih 14 pobjeda upisao je unutar UFC-ovog kaveza. Svih pet upisao je prekidom, a koliko je dominantan, najbolje prikazuje statistika značajnih udaraca koje je primio u tih pet mečeva. Almeida je prema UFC-ovoj službenoj statistici primio samo dva značajna udarca u pet nastupa! Uistinu nevjerojatan podatak, a njegov stil borbe najzaslužniji je za to.

Naime, Jailton je fantastičan ‘‘grappler‘‘ koji lakoćom odvodi borbu u parter. Čim se Almeida nađe u parteru sa svojim protivnicima, borbi jako brzo dolazi kraj. Malo je teškaša s takvim BJJ vještinama kakvima barata Almeida i Lewisa čeka jako nezgodan protivnik.

Naravno, Derrick Lewis posebna je priča. Uzmemo li u obzir odnos njegovog talenta i rezultata koje je postigao, Lewis je sigurno jedan od boraca koji je ponajviše nadišao svoje mogućnosti. ‘‘Black Beast‘‘ nije elitan niti u jednom segmentu ove igre, barem kad su u pitanju tehničke sposobnosti. Ali, Lewis u svojim rukama ima ubojito oružje kojim može ugroziti bilo kojeg protivnika.

Nitko u povijesti UFC-a nije upisao više pobjeda nokautom od Derricka Lewisa. Američki teškaš 14 puta je nokautirao svoje protivnike, a nerijetko mu je dovoljan samo jedan čisti udarac kako bi uspavao protivnika. Dokle god Lewis stoji na nogama i ima šansu pogoditi protivnika, dobre su šanse da dođe do pobjede Almeida će morati biti jako oprezan i težiti što bržem odvođenju borbe u parter.

Tu bi mogao imati određenih problema zbog 13 kilograma razlike u kilaži, ali tehnički je definitivno superiorniji nad Derrickom Lewisom. ‘‘Crna zvijer‘‘ loše se snalazi u parteru, a omiljena ‘‘grappling‘‘ tehnika zapravo mu je ustajanje iz partera. Uspije li Lewis zadržati borbu na nogama, šanse za pobjedu drastično mu rastu, ali Jailton Almeida ipak je veliki favorit u ovom meču (1,20 - 4,50 iznosi su koeficijenata).

Čeka nas mnoštvo zanimljivih mečeva od početka do kraja eventa

Ostatak eventa također nudi nekoliko zanimljivih mečeva. Pozornost svakako obratite na sunaslovnu borbu večeri. Gabriel Bonfim (15-0-0) borit će se protiv Nicolasa Dalbyja (22-4-1), a ovaj meč ima veliki potencijal za postati najboljom borbom večeri. Gabriel Bonfim pravo je čudovište unutar kaveza i svih 15 dosdadašnjih pobjeda upisao je prekidom. 12 puta slavio je ‘‘submissionom‘‘, a triput je došao do pobjede nokautom. Pod okriljem UFC-a upisao je dvije pobjede ‘‘submissionom‘‘, a za poraziti Trevina Gilesa i Mounira Lazzeza, Bonfim je trebao ukupno 122 sekunde.

S druge strane, Nicolas Dalby nevjerojatno je čvrst borac. Iskusni Danac iza sebe ima 27 profesionalnih nastupa, a deset ih je odradio u UFC-u (6-3-1). Iako je dijelio kavez s brojnim vrhunskim borcima, Dalby službeno nikada u karijeri nije završen. Obratite pozornost na riječ ‘‘službeno‘‘, jer Jesse Ronson 2020. godine porazio je Dalbyja gušenjem u prvoj rundi, ali ishod je kasnije preinačen u ‘‘no contest‘‘ jer je Ronson bio pozitivan na doping.

Dijelio je Dalby kavez/ring s borcima poput Darrena Tilla, Muslima Salikhova, Daniela Rodrigueza, Elizeua Zaleskog dos Santosa, Tima Meansa itd., ali nitko ga nije uspio završiti. Može li Bonfimu nešto takvo poći za rukom, saznati ćemo u ranim nedjeljnim satima.

Meč između Caia Borralha i Abusa Magomedova također izgleda jako zanimljivo na papiru, kao i obračun Rodolfa Vieire s Armenom Petrosyanom. Preliminarni dio priredbe nudi jednu pravu poslasticu, a to je borba između Rinata Fakhretdinova i Elizeua Zaleskog dos Santosa. Rinat Fakhretdinov ruski je velteraš, a trenutno je u nizu od 20 uzastopnih pobjeda. Posljednji nastup odradio je početkom sedmog mjeseca, a Kevina Leeja završio je za samo 55 sekundi borbe.

Njegov današnji protivnik bit će Elizeu Zaleski dos Santos, Brazilac koji je nerijetko u službi ‘‘gatekeepera‘‘. Nikada se Zaleski dos Santos nije probio do vrha velter kategorije, ali može se pohvaliti pobjedama nad borcima poput Seana Stricklanda, Benoit Saint-Denisa, Abubakara Nurmagomedova, Maxa Griffina itd. Zaleski je slavio u posljednja dva MMA nastupa i poslužit će kao dobar test Rinatovih trenutnih mogućnosti.

Kompletan popis borbi možete pogledati klikom na LINK.

Kada i kako možete pogledati ovaj event?

Nakon odličnog termina UFC-ovog eventa u Abu Dhabiju, slijedi povratak na termine koji nisu previše povoljni za europsku publiku. Preliminarni dio UFC Fight Night 231 eventa započinje od 23:00h, a ‘‘main card‘‘ počinje u nedjelju od 2:00h ujutro. Oni koji su spremni ostati budni, mogu se uključiti u prijenos neposredno nakon što završi FNC-ov spektakl u Beogradu.

UFC-ov event u Sao Paulu možete pogledati putem UFC-ovog Fight Passa, a od 2:00h ujutro ‘‘main card‘‘ možete pogledati na SK Fight kanalu.

Ljubitelji kickboksa također će doći na svoje, Glory nudi pravi spektakl u Arnhemu

Osim UFC-a, fanovi borilačkih sportova mogu uživati i u kickboksačkom spektaklu. Glory: Collision 6 event održava se večeras (preklapa se sa FNC-om, nažalost), a u glavnoj borbi večeri čeka nas povratak ‘‘Kralja‘‘. Rico Verhoeven ući će u Gloryjev ring prvi put nakon 10. mjeseca 2021. godine. Kralj teške kategorije tada je nokautirao Jamala Ben Saddika, a Ricov novi nastup u Gloryju čekamo više od dvije godine.

Tariq Osaro ime je borca koji će pokušati detronizirati kralja. Osara pamtimo kao borca koji je u šestom mjesecu ove godine nokautirao našeg Antonija Plazibata i tom pobjedom priskrbio si je status privremenog prvaka. Danas će Osaro pokušati napraviti dodatni korak prema naprijed, a pobjeda nad Verhoevenom bila bi veliki šok u svijetu kickboksa.

Nitko osim Verhoevena nije držao Gloryjevu titulu prvaka u teškoj kategoriji, a Rico ju drži od sredine 2014. godine. Deset puta je Nizozemac branio naslov prvaka, a poraz nije osjetio od prvog mjeseca 2015. godine. Tada je na Kunlun Fight 15 eventu izgubio od Bjelorusa Andreyja Gerasimchuka.

Osim borbe za titulu u teškoj kategoriji, čekaju nas još dva šampionska meča. Donovan Wisse branit će titulu prvaka u srednjoj kategoriji, a čeka ga opasni Ganac Michael Boapeah. Zanimljiv bi mogao biti i obračun za titulu u poluteškoj kategoriji. Donegi Abena u ulozi je prvaka, a Marokanac Mohamed Touchassie u ulozi je izazivača. Prvotno je Tarik Khbabez trebao biti protivnik Donegija Abene, ali Khbabez je slomio ruku i morao je otkazati nastup nekoliko dana uoči samog eventa. Touchassie je uskočio kao kasna zamjena, ali radi se o borcu koji je neporažen u dosadašnjoj karijeri (15-0). Donegi Abena bit će mu definitivno najteži dosadašnji protivnik, ali Touchassie definitivno ima potencijala za iznenaditi.

Kada i kako pogledati Glory: Collision 6 event

Glory: Collision 6 održava se u jako povoljnom terminu za europske fanove. Preliminarni dio počinje već od 17:00h, a ‘‘prelimse‘‘ možete pogledati putem Gloryjevog YouTube kanala. Tri meča dio su preliminarnog dijela eventa, a ‘‘main card‘‘ starta od 18:30h. Verhoeven i Osaro u ringu bi se trebali naći oko 22:00h (ovisno o trajanju ostalih mečeva), a prava je šteta što se ovaj event preklapa s FNC-ovim spektaklom u Beogradu. Pokušat ćemo popratiti oba eventa.

Prema podacima s Gloryjeve službene web stranice, Arena Sport trebala bi prenositi ‘‘main card‘‘, ali event se zasad ne nalazi u sklopu njihovog TV rasporeda.

Kompletan popis borbi možete potražiti OVDJE.

Oktagonov event u Manchesteru više nam ne predstavlja posebnu zanimljivost

Danas je na rasporedu i Oktagon 48 event u Manchesteru, ali nakon otkazivanja Antuna Račića, teško je očekivati da će ovaj event pobuditi ikakav interes među publikom u našoj regiji, posebno ako uzmemo u obzir da se termin održavanja preklapa s FNC 13 priredbom, kao i s Glory: Collision 6 eventom.

Linker
28. travanj 2024 02:54