UFC

GSP izabrao najboljeg borca u povijesti MMA-a i napravio je to uz gotovo pa savršeno objašnjenje

Georges St-Pierre
 Screenshot (YouTube, UFC)
‘Mislim da nikad ne smijemo zaboraviti tko je prvi utabao put‘

Upitate li Georgesa St-Pierrea tko je po njemu najveći borac u povijesti MMA-a, njegov odgovor neke bi od vas morao iznenaditi, ali je zato njegovo objašnjenje možda i najbolje od svih koje su nam razni borci ponudili.

Naime, GSP kao pravog GOAT-a vidi Roycea Gracieja, slavnog Brazilca i jednog od najutjecajnijih boraca u povijesti MMA-a. A ujedno i legendarnog jiu-jitsu majstora te osvajača UFC 1, UFC 2 i UFC 4 turnira.

St-Pierre je objašnjavajući svoj izbor naveo i da pri imenovanju pravog GOAT-a treba u obzir u više faktora, a samim time je moguće i ponuditi nekoliko različitih odgovora.

"Što znači biti najbolji svih vremena? Ako pričamo o usporedbi svakog sportaša, ako gledamo razdoblje u kojem su se natjecali i u tijekom kojeg su bili najdominantniji, ako gledamo tko je postigao najviše toga, onda je za mene to Royce Gracie. Ako je pak riječ o najsnažnijem liku, onom koji bi da ih sve stavite u kavez izašao iz njega živ, onda mislim da bi to možda bio Fedor Emelianenko iz najboljih dana. Ako ćemo pričati o borcu raskošnih vještina, nekome tko je izvodio lude stvari kakve viđate samo u filmovima, onda bi to mogao biti Anderson Silva ili Vitor Belfort. Ako pričamo o najkompletnijem borcu, onda bih rekao da je to možda Demetrious Johnson. Ako me pitate tko je lik koji se suočio s najviše poteškoća, onda bi to možda bio Jon Jones. Koga god navedete, to je subjektivan izbor, to je mišljenje", rekao je GSP u intervjuu za službenu UFC-ovu stranicu.

Kao što vidite, slavni Kanađanin skromno je izostavio svoje ime, a u nastavku je zaključio da zbog evolucije MMA-a kao sporta oni najbolji u povijesti tek dolaze.

"Postoji puno likova koje iz razno raznih razloga možete smatrati GOAT-om, ali ja stvarno vjerujem da taj ne postoji. Jer ako ćemo pričati o tome tko je najbolji, mislim da najbolji još nije ni rođen. Royce Gracie, koliko god veličanstven bio, a bio je najbolji i postigao je stvari kakve dan danas nisu ponovljene... Stavite li njega u kavez protiv današnje konkurencije, on se ne bi dobro proveo. Zašto? Jer se sport jednostavno promijenio, a i tehnologija je postala bolja. Sjećam se kad sam htio naučiti jiu-jitsu, trebao sam se voziti do New Yorka i prisustvovati treningu kako bih naučio polugu na ruci ili gušenje, a sada to možete napraviti u dvije minute tako što ćete na internetu gledati lika koji živi u nekoj drugoj državi. Tehnologija poboljšava performanse. Najbolji primjer su sportovi u kojima je moguće mjeriti određene stvari. Primjerice, u sprintu. Usain Bolt je najbrži čovjek ikada i to znamo jer imamo dokaze. Ista je stvar i u svim onim olimpijskim sportovima koje možete mjeriti. Međutim, mjerenje nije moguće u borbama jer se radi o okršaju dvojice boraca i nema tog instrumenta kojim biste to uspoređivali."

U nastavku razgovora je GSP još jednom ponovio da će u budućnosti borci biti još bolji, ali da on ostaje pri svom izboru iz nekoliko razloga.

"Uvijek će doći novi borci koji su bolji i koji će rušiti rekorde, ali mislim da nikad ne smijemo zaboraviti tko je prvi utabao put. Tada nije bilo težinskih kategorija, borili su se tri puta u jednoj noći, postojali su udarci glavom i lude stvari koje ste tada mogli izvoditi... Zato je za mene Royce Gracie broj 1, on je moj najdraži borac i GOAT", zaključio je St-Pierre.

Linker
23. travanj 2024 15:20