UFC

Je li UFC upravo složio najbolji ‘fight card‘ u ovoj kalendarskoj godini? Dva odlična meča dodana su na UFC 296

UFC 296

 Screenshot (youtube, Mma Junkie)
Najbolja MMA organizacija zaključit će ovu godinu nestvarno dobrim eventom

Bližimo se kraju ove kalendarske godine i ostala su nam samo tri UFC-ova ‘‘PPV‘‘ eventa do kraja 2023. godine. Ovotjedni UFC 294 event na papiru izgleda odlično, a UFC 295 predvođen Jonom Jonesom i Stipom Miočićem mnogima je još i bolji. No, što je s UFC 296 eventom?

Posljednji UFC-ov ovogodišnji event nudi možda čak i najbolji ‘‘fight card‘‘ u ovoj kalendarskoj godini. Da, možda trenutno prolazi ispod radara, ali dopustite da vam sažmemo što nas sve čeka na toj priredbi.

U glavnoj borbi večeri čeka nas obračun za pojas u velter kategoriji. Leon Edwards drugi put ove godine branit će titulu prvaka, a nakon što je porazio Kamarua Usmana ranije ove godine, Edwardsa čeka Colby Covington. Dana White u više je navrata govorio kako bi Colby Covington vladao velter kategorijom da Kamaru Usman nije prvak. Usman više nije prvak, ali Covington nije postao novim vladarom. Vječito podcijenjeni Edwards ušutkao je kritičare i zasluženo sjedi na prijestolju.

Naravno, Colby Covington predstavljat će mu itekako težak izazov. Vrhunsko hrvanje jedan je od glavnih Colbyjevih aduta, ali njegova najveća prednost nad protivnicima leži u nejverojatnoj kondicijskoj spremi. Colby od prve do posljednje sekunde vrši strašan pritisak i nemoguće je odraditi meč u niskom tempu, ako je na suprotnoj strani Colby.

Osim što nas čeka vrhunski meč, za očekivati je novi ‘‘show‘‘ u režiji Colbyja Covingtona. Radi se o borcu koji je itekako vješt za mikrofonom, a nerijetko i bez ‘‘dlake na jeziku‘‘. Uvertira u event bit će jako zanimljiva, ali sami meč ipak je poslastica.

Sunaslovna borba večeri ne nudi ništa manje zanimljivosti. Alexandre Pantoja borac je kojeg rijetko pronalazimo u izborima za najatraktivnije borce na svijetu, ali definitivno zaslužuje svoje mjesto u takvim izborima. Sada kad je prvak muha kategorije, vjerojatno će privući pažnju šire mase, pa će puno šira publika shvatiti tko je Alexandre Pantoja.

Brazilac je prije svega jako vješt borac, ali i pravi ratnik. Njegov meč za titulu protiv Brandona Morena mogao bi konkurirati za najbolju borbu godine, a borba protiv Brandona Royvala na UFC 296 eventu mogla bi biti još bolja. Royval je također borac kojem je gotovo nemoguće pronaći dosadan meč u kojem je nastupio, a trenutno je u nizu od tri uzastopne pobjede. Posljednji poraz upisao je u osmom mjesecu 2021. godine, a tada ga je porazio upravo Pantoja. Dakle, slijedi nam revanš, a dvojica Brazilaca ponovno će nam priuštiti strašan meč, uopće ne sumnjamo u to.

To naravno nije sve. Paddy Pimblett vraća se nakon jednogodišnje pauze zbog ozljede, a čeka ga Tony Ferguson. ‘‘El Cucuy‘‘ je potrošen, dojam je da više nikog ne može pobijediti, ali Paddy Pimblett možda je savršena prilika da nas razuvjeri. Paddy ima mnoštvo rupa u svojoj igri i Ferguson ih definitivno može iskoristiti. Bit će ovo svakako zabavan meč, a oba borca iza sebe imaju mnogobrojnu bazu fanova i bit će ponajveće zvijezde tog eventa.

Obračun Stephena Thompsona i Shavkata Rakhmonova u velter kategoriji donosi sukob generacija. Stephen Thompson godinama kotira kao ponajbolji velteraš na svijetu, a Shavkat Rakhmonov tek se probio i sada mu slijedi najteži dosadašnji test. Hoće li Shavkat potvrditi da je vrijeme za smjenu generacije ili će Thompson dokazati da ga još uvijek ne svrstavamo pod ‘‘staro željezo‘‘, saznati ćemo 16. prosinca (12. mjesec).

Meč Iana Garryja i Vicentea Luquea potencijalni je kandidat za najbolju borbu večeri. Mladi Irac također želi istaknuti svoju kandidaturu za vrh velter kategorije, dok uvijek nezgodni Vicente Luque želi ugasiti još jedan ‘‘hype‘‘. Jedan drugog jako dobro poznaju jer su inače i timski kolege, ali unutar kaveza prijateljstvo neće postojati.

Vjerujemo da se sada već slažete kako se radi o ponajboljem ‘‘fight cardu‘‘ u ovoj kalendarskoj godini, a UFC ga je jučer obogatio s još dva odlična meča. Jedan od njih čine Giga Chikadze i Josh Emmett, dva top 10 borca UFC-ove perolake kategorije.

Emmett je šesti u poretku izazivača, dok Chikadze zauzima osmo mjesto. Obojica preferiraju boriti se na nogama i nerijetko pružaju spektakularne pobjede nokautom. Ova borba mora ponuditi rat i ništa manje od toga niti ne očekujemo.

Cody Garbrandt, bivši prvak UFC-ove muha kategorije također će biti dio UFC 296 priredbe. Nakon pobjede nad Trevinom Jonesom u trećem mjesecu ove godine, Garbrandt će se krajem godine vratiti u kavez. Nekadašnjeg prvaka čeka prekaljeni veteran i uvijek opasni Brian Kelleher.

Kelleher je nanizao dva uzastopna poraza u posljednja dva nastupa i nije nastupio od sredine prošle godine. Uzeo je Brian neko vrijeme za oporavak i napredak, a protiv Codyja dolazi maksimalno motiviran. Treći poraz zaredom možda donosi i otpusno pismo od strane UFC-a. Kelleher mora pobijediti.

Alonzo Menifield protiv Dustina Jacobyja, Tagir Ulanbekov protiv Codyja Durdena i Randy Brown protiv Muslima Salikhova. Ovo su još neki mečevi na koje vrijedi obratiti pozornost, a kompletan ‘‘fight card‘‘ donosi Marcel Dorff u ‘‘tvitu‘‘ ispod ovog odlomka.

Što dodati, osim da UFC 296 uistinu ima validne argumente u konkurenciji za najbolji event godine. Nadamo se da kvaliteta neće ostati samo na papiru, nego da će se očitovati i unutar kaveza. Ipak, do 16. prosinca (12. mjesec) uživajmo u ostalim UFC-ovim eventima.

Linker
19. travanj 2024 23:17