UFC

(VIDEO) Povraćanje od muke i neviđena patnja: Tony Ferguson počeo je trenirati s najčvršćim tipom na svijetu

David Goggins i Tony Ferguson

 Screenshot (instagram, David Goggins)
UFC-ov veteran silno pokušava prekinuti svoj gubitnički niz, a sada je napravio radikalnu promjenu u pripremama

Tony Ferguson do prije otprilike tri godine bio je na glasu kao ponajbolji, ali i jedan od najstrašnijih UFC-ovih boraca. Ogromnu štetu radio je Ferguson svojim protivnicima, a bio je u nizu od 12 uzastopnih pobjeda.

Težak poraz protiv Justina Gaethjea bio je početak strmoglavog pada Tonyja Fergusona. Nanizao je ‘‘El Cucuy‘‘ još pet poraza nakon tog poraza od Gaethjea, ali unatoč tome, Ferguson je i dalje dio UFC-a.

Možda i posljednji meč unutar organizacije odradi krajem ove godine, na UFC 296 eventu. Ferguson će se 16. prosinca (12. mjesec) boriti protiv Paddyja Pimbletta, a sedmi uzastopni poraz vjerojatno bi naveo i uFC-ove čelnike da kažu Tonyju ‘‘dosta je‘‘. Kako bi spriječio novi poraz, Ferguson je napravio jednu radikalnu promjenu u svojim pripremama.

Naime, Ferguson se za meč protiv Paddyja priprema zajedno s Davidom Gogginsom. Mnogi od vas čitatelja vjerojatno znaju tko je David Goggins. Radi se o bivšem pripadniku Navy SEAL-sa, ultramaratoncu i nekadašnjem rekorderu kad su u pitanju odrađeni zgibovi unutar jednog dana. Goggins je 2013. godine napravio 4030 zgibova za 17 sati i 45 minuta. Trčao je Goggins i utrke na 205 milja (329,9 km) za što mu je trebalo 39 sati, a mnogi Gogginsa jednog od najčvršćih i mentalno najsnažnijih muškaraca na planetu.

Goggins je poznat i kao zagovarač ‘‘pomicanja granica‘‘. On smatra da kad god vas mozak tjera da odustanete i mislite da ne možete više, zapravo ste tek na 40 posto svojih mogućnosti. Tony Ferguson očito je jedan od Gogginsovih fanova i ‘‘El Cucuy‘‘ je u pripremama za svoj sljedeći nastup odlučio proći kroz svojevrsni Gogginsov ‘‘pakleni tjedan‘‘ (‘Hell Week‘).

‘‘Prvi dan ‘Hell Weeka‘ sastojao se od 3+ sata visoko intenzivnog kondicijskog treninga, preko 600 sklekova, mnoštva vježbi za prsa, assault air bikea, veslanja i ponavljanja svega toga! Tony daje sve od sebe i službeno je nazad u ‘laboratoriju‘! Ostanite tvrdi!‘‘, napisao je Goggins u jednoj od svojih objava na Instagramu.

Svaki dan Goggins izvještava fanove o svojim treninzima s Fergusonom, a u nekim videima vidljivo je kako Fergusona dovodi do povraćanja od muke i vidne patnje.

Naravno da mnogi smatraju da Ferguson griješi ovakvim pristupom i da ovo nisu pravilne pripreme za MMA borbu. David Goggins brzo je odgovorio i na takve kritike.

‘‘Umjesto da pokušavate pronaći manu u metodologiji, pokušajte pronaći inspiraciju u promatranju kako netko istražuje svoju dušu u potrazi za posljednjim djelićem sebe. Gotovo 20 godina sam sportaš visoke razine u sportovima koji iziskuju izdržljivost, a trenirao sam neke od najboljih sportaša. Ovo što mi sada radimo nije za one slabog srca. Kada trenirate osobu poput Tonyja, morate pronaći njegove limite. Jednom kada ih pronađete, morate takvu osobu gurati daleko iza tih granica. Izazov s Tonyjem leži u tome da je njegova granica jako visoko zbog njegove sposobnosti da podnosi jako veliku bol. Ono što vidite na ovom videu jest muškarac koji je prošao četiri dana ‘hell weeka‘. Ovo nije usporedivo s dva nogometna treninga dnevno ili nekim sranjima poput hrvačkog trening kampa.‘‘, započeo je Goggins, a potom se obratio direktno kritičarima.

‘‘Viđam komentare koji govore da bi Tony trebao sparirati i raditi na veći, umjesto ovakvog tipa kondicijske pripreme. Mogu vam reći da većina vas nema pojma o čemu govorite. Imati hrabrosti dopustiti da vas trenira neko poput mene pokazuje koliko je Tony spreman posvetiti se i vratiti se pobjedama. Mnogi od vas nemaju pojma što ljudski um dobiva kad tijelo govori da stanete, ali um ne želi stati. Ovdje možete naučiti lekciju. Tony se ne osjeća nelagodno jer gledati kroz što prolazi, zato što je ovo točno onakva posvećenost kakva je potrebna za postati velikanom. Naporan rad nikada nije lijep. Zato je to nepoznanica za neke od vas. Gledati osobu kako radi ovako naporno i teži postati velik, to je nešto što vas plaši. Okej je, mene je nekoć također plašilo. Ja sam nekoć bio jedan od onih tipova koji su ostavljali glupe komentare na račun onih koji su se davali kao da sutra ne postoji. Ostanite tvrdi!‘‘, zaključak je Gogginsa i odgovor na kritike.

Koliko će Ferguson profitirati kroz rad s Gogginsom, saznat ćemo kad se nađe u kavezu s Paddyjem. Nadamo se da ovakav način pripreme neće dovesti do ozljede i otkazivanja nastupa, ali ne sumnjamo da Ferguson u suradnji s Gogginsom uistinu pomiče svoje mentalne granice i ruši blokade.

Linker
08. svibanj 2024 22:53