UFC

Manel Kape upisao je četvrtu pobjedu u nizu, Justin Tafa podigao je arenu na noge prekidom u prvoj rundi

Justin Tafa

 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/ddp Usa/profimedia
Tafa je upisao pobjedu nakon što je prvi meč prekinut zbog uboda u oko

Treća borba na glavnom dijelu UFC-a 293 donijela je još jedan nastup Manela Kapea, koji je ukrao "show" na press konferenciji ranije ovog tjedna.

Glavni razlog leži u prisustvu Seana Stricklanda koji uvijek privlači veliku pažnju za mikrofonom, ali glavni je bio Kape. Borac muha kategorije trebao se na UFC 293 "eventu" boriti protiv Kai-Kara Francea, jednog od timskih kolega Israela Adesanye. ‘‘KKF‘‘ je prije nešto više od dva tjedna otkazao nastup zbog potresa mozga koji je zadobio na treningu, a debitant Felipe dos Santos uskočio je kao zamjena. Naravno da Kape nije bio zadovoljan takvim raspletom, jer umjesto borbe s petorangiranim izazivačem, čekao ga je meč s nerangiranim debitantom.

Pružen je sjajan meč u muha kategoriji

Odmah na predstavljanju boraca Kape je zbog svih tih događaja pokupio zvižduke publike, ali to ga nije omelo da furiozno krene u borbu i pošalje protivnika u nokdaun nakon jedne minute. Dos Santos se uspio ustati i vidjelo se da ga nije bilo strah ulaziti u razmjene. Kape je u jednom trenutku bacio "kick", a Brazilac je to iskoristio da ga sruši. Ipak, vratio se u gornju poziciju i nastavio borbu u "stand-upu". Mladi debitant i dalje je pritiskao Kapea te smo gledali podosta mini razmjena, bilo je tu i raznih kružnih udaraca koji su pobudili atraktivnost, a na samom kraju runde imali su jednu žustriju sekvencu, ali oba su borca ostala na nogama te smo dočekali prvu drugu rundu na glavnom dijelu priredbe.

Bila je to tijesna prva runda puna akcije, a ništa drugačije nije izgledao niti početak druge dionice. Kape je sjajno pogađao desnom rukom te je u jednom trenutku skoro poslao dos Santosa na pod "low kickom", ali Brazilac se sjajno držao i jako je dobro uspijevao parirati iskusnijem borcu. Ipak, bilo je vidljivo da je Kape taj koji nanosi više štete svojim udarcima. Minutu prije kraja ušli su u još jednu žustru sekvencu i izmamili pljesak publike koja je mogla biti zadovoljna onim što je vidjela u prvih 10 minuta.

Početak treće runde bio je nešto mirniji od prve dvije, ali su se borci vratili starim navikama nakon nešto više od minute kada je Kape počeo pogađati u tijelo. Na isteku druge minute ušli su u divlju razmjenu gdje su oba borca bila na rubu nokdauna, ali su uspjeli ostati na nogama. Dos Santos je pokušavao uzdrmati Kapea, no Angolac je dobro eskivirao pokušaje letećih koljena te nije dospio u neku veću opasnost. Dvadesetak sekundi prije kraja borbe, Kape je odlučio srušiti dos Santosa i potvrditi svoj trijumf. Kad se popeo na ogradu, opet je popio salve zvižduka, no to mu nije bilo bitno jer je upisao novu pobjedu, jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 29-28 x2). Nakon borbe je izjavio da ima veliko poštovanje prema svom protivniku, a nakon toga je prozvao Kai Kara-Francea te mu poručio da je pravo go*no i da će se boriti s njim, a kasnije je prozvao cijeli njegov tim i nazvao ih pravim pe****ma.

Na kraju krajeva, Kape je upisao četvrtu pobjedu u nizu te ide ravno prema vrhu, ali treba odati priznanje dos Santosu koji je pružio sjajan i hrabar debitantski nastup te će biti veliko pojačanje za muha kategoriju.

Tafa upisao sjajan nokaut u prvoj rundi

Prije njih su nastupili teškaši Justin Tafa i Austen Lane. Iako se u prvom okršaju teškaša na UFC on ABC 5 priredbi u lipnju očekivao atraktivan dvoboj, pa i nokaut, nažalost borba je na razočaranje svih završila neslavnim prekidom. Naime, borba je prekinuta radi uboda prstom u oko. Ubod je okarakteriziran kao slučajan, a Tafa je dobio pet minuta da se proba oporaviti, što se naravno nije dogodilo.

Justin Tafa je krenuo naprijed odmah u startu, a Lane ga je neutralizirao s dva teška udarca nogom u tijelo. Tafa je tada bacio udarac prema Laneovoj glavi, a ovaj je usred eskivaže uspio prstom u oko ubosti svog protivnika.

Po mnogima je pobjeda diskvalifikacijom trebala otići na stranu Tafe, borba je ipak poništena, te su oba borca imala upisan ‘no contest‘, a sada je došlo vrijeme za revanš.

Odmah na početku borbe dogodila se ista stvar kao i u prošloj borbi, no srećom, nije bila gotova kao zadnji put. Lane je bacio par "kickova", no onda je u jednoj razmjeni Tafa bacio sjajan lijevi kroše, poslao protivnika na tlo i još ga dva put pogodio prije nego što je meč prekinut. Novozelandski teškaš upisao je pobjedu tehničkim nokautom nakon jedne minute i 22 sekunde. Nakon borbe zatražio je bonus od Dane Whitea, a ovim nokautom zasigurno ga je i zaslužio. Ovo mu je bio četvrti trijumf u najjačoj svjetskoj MMA promociji te je trenutno na omjeru 4-3, 1 NC, a zasigurno je najsretniji upravo ovom pobjedom nakon nesretnog spleta događaja prošli put, a pogotovo jer je ovo bilo pred domaćom publikom.

Linker
27. travanj 2024 04:20