UFC

USADA raskida suradnju s UFC-om zbog Whitea i McGregora! ‘Zdravlje i sigurnost boraca bitniji su nam od profita‘

Conor McGregor

 Brian Lawless/PA Images/Profimedia
Američka antidopinška agencija pojasnila je zašto prekidaju suradnju s najvećom MMA organizacijom

Još od 2015. godine UFC je započeo suradnju s USADA-om, američkom antidopinškom agencijom koja je po mnogima podigla UFC na višu razinu, osjetno iznad ostalih organizacija. USADA je aktivno testirala borce kako bi uporabu nedopuštenih supstanci sveli na minimum, a nadali su se i potpuno iskorijeniti tu praksu.

Mnoštvo boraca padalo je na USADA-inim testovima tijekom svih ovih godina suradnje između UFC-a i USADA-e, a upravo to aktivno i nenajavljeno testiranje boraca nešto je čime se ostale velike MMA organizacije nisu mogle pohvaliti. Međutim, čini se da UFC radi korak unatrag, jer njihova suradnja sa USADA-om završit će s početkom sljedeće kalendarske godine.

Razlog? Conor McGregor.

Najpopularniji MMA borac na svijetu proveo je jedno vrijeme izvan USADA-inog antidopinškog protokola, a više je nego jasno zašto se odlučio na takav potez. Irac se oporavljao od teškog loma noge koji je zadobio sredinom 2021. godine u meču protiv Dustina Poiriera. Kako bi se lakše i uspješnije oporavio, McGregor je odlučio ići prečicom, odnosno prionuo je na nedopuštene supstance. Morao je Conor napustiti USADA-in protokol kako bi mogao slobodno uzimati doping, a postojala su određena pravila koja je morao ispoštovati prije nego se vrati u kavez.

McGregor se prije ‘‘zelenog svjetla‘‘ za povratak morao vratiti pod USADA-ino povećalo, a zatim bi moralo proći šest mjeseci prije nego mu omoguće povratak. Naravno, Conor bi morao biti ‘‘čist‘‘ tijekom tih šest mjeseci. Dana White i Conor McGregor u više navrata isticali su kako Conor neće morati proći takvu proceduru te da će postojati iznimka koju će iskoristiti.

Naime, UFC je imao mogućnost zatražiti iznimku ako se pravila ne čine ‘‘poštenim‘‘ za određenog borca. Tada bi borac o kojem se radi morao proći dva doping testa i ne bi morao čekati šest mjeseci prije nego dobije dopuštenje za nastup. USADA je smatrala kako McGregor ne ispunjava uvjete za takvo izuzeće te su inzistirali da prođe šestomjesečni protokol testiranja. Još u sedmom mjesecu ove godine, Dana White svojim komentarima dao je do znanja kako ne cijeni USADA-ina pravila i vjerojatno je narušio odnos UFC-a i USADA-e‘.

‘‘Vidjet ćemo kako će se to rasplesti. USADA sada govori jedno, ali tko zna? Ne pričam o nečemu dok se to uistinu ne dogodi. Milijun je stvari koje se hipotetski mogu dogoditi. Tko zna kako će se odigrati situacija s Conorom? Koga briga što USADA govori?‘‘, rekao je tada White, a nedugo poslije ‘‘posipao se pepelom‘‘ shvativši što je napravio svojom izjavom.

‘‘Odradio sam intervju i hrpa ološa pisala je kako sam rekao: ‘Nije me briga što USADA govori‘ itd. To nije niti blizu onog što sam rekao. Nosite se svi koji ste pisali takve priče.‘‘, poručio je ljutiti White, vjerojatno nakon što su USADA-ini čelnici reagirali na njegove prvotne izjave.

Nekoliko mjeseci kasnije, točnije prije nekoliko dana, Conor McGregor napokon se vratio USADA-inim antidopinškim testiranjima. McGregor planira povratak u kavez prvom polovicom sljedeće godine, a vjerojatno cilja na predvođenje UFC 300 eventa. Veliki UFC 300 event trebao bi se održati u četvrtom mjesecu sljedeće godine i McGregor teoretski može ispoštovati pravilo o šestomjesečnom testiranju prije povratka u kavez. Ipak, kompletna situacija oko Conora McGregora narušila je odnose USADA-e i UFC-a, a USADA-in čelni čovjek Travis Tygart tvrdi da su odnosi nakon toga postali ‘‘neodrživi‘‘.

‘‘Dugoročno zdravlje i sigurnost boraca, uz poštene i ravnopravne uvjete za sve, USADA-i su bitniji od kratkoročnih profita nauštrb sportaša koji su čisti.‘‘, između ostalog napisao je Tygart u svom osvrtu.

Tygart je u svom osvrtu čak i doslovno napisao kako su izjave UFC-ovih čelnika kojima su doveli u pitanje legitimitet USADA-e zapravo narušili odnose, a jasno da je aludirao na gore citirane Whiteove izjave.

Čak je i UFC-ov komentator Joe Rogan prošli mjesec kritizirao USADA-u tijekom svog podcasta i predlagao je da UFC preuzme kontrolu nad testiranjima unutar svoje organizacije. Rogan se posebno obrušio na spomenuto šestomjesečno pravilno, a kritizirao je i odluku USADA-e kojom zabranjuju nedopuštene supstance borcima koji se oporavljaju od teških ozljeda. Tygart se osvrnuo i na te navode.

‘‘Ne dopuštamo borcima bez odobrene medicinske osnove da koriste lijekove za poboljšanje performansi jednostavno kako bi se što prije vratili u oktogon.‘‘

Tygart je također istaknuo kako nije siguran hoće li Conor McGregor sada ispoštovati šestomjesečno pravilo, jer suradnja USADA-e i UFC-a službeno završava početkom 2024. godine. UFC će vjerojatno pronaći neki novi način ili novu antidopinšku organizaciju koja će ‘‘držati organizaciju čistom‘‘, a McGregor bi se mogao vratiti puno prije isteka tih spornih šest mjeseci.

‘‘Razočarani smo zbog UFC-ovih boraca koji se oslanjaju na naš neovisni globalni program koji provodimo prema ‘zlatnom standardu‘ kako bi zaštitili njihova prava na čistu i sigurnu borbu unutar oktogona. UFC-ov potez ugrožava golemi napredak postignut u sportu pod vodstvom USADA-e.‘‘, za kraj je poručio Tygart.

Bez ikakve dileme, ovo je jedan velik korak unatrag, barem iz trenutne perspektive. UFC možda pronađe rješenje kojim će nadomjestiti USADA-u, ali ovo je i još jedan dokaz o privilegijama koje uživa Conor McGregor. UFC je narušio nešto što su godinama gradili, samo kako bi izašli u susret svojoj najvećoj zvijezdi. Koliko je to dugoročno isplativo, vrijeme će pokazati. McGregor je daleko od svojih najboljih dana i lako je moguće da će Michael Chandler okončati njegovu karijeru. Tada će UFC ostati bez McGregora, ali i bez antidopinškog programa koji ih je izdvajao među najvećim MMA organizacijama.

Linker
27. travanj 2024 01:58