K1 i Boks

Agit Kabayel prava je prijetnja u teškoj kategoriji: Teškaš iz UFD Gyma deklasirao je dosad neporaženog Kubanca

Agit Kabayel

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
31-godišnji njemački teškaš kurdskih korijena lakoćom je došao do pobjede na ‘‘Ring of Fire‘‘ eventu

Tyson Fury i Oleksandr Usyk protagonisti su večerašnjeg ‘‘Ring of Fire‘‘ eventa, ali nekoliko velikih mečeva prethodi njihovoj borbi. Jedan od većih mečeva na ‘‘fight cardu‘‘ svakako je onaj koji su upravo odradili Frank Sanchez (24-0 uoči meča) i Agit Kabayel (24-0 uoči meča).

Dva teškaša identičnog ‘‘scorea‘‘ našli su se u ringu, a njihov meč od strane WBC organizacije određen je kao ‘‘title eliminator‘‘. Dakle, nakon što Fury i Usyk odrade oba meča, pobjednik ove borbe trebao bi dobiti napad na WBC-ov svjetski pojas. Agit Kabayel boksač je koji je slavio u ovom meču i trebao bi dobiti priliku napasti svjetsku titulu, ali vjerojatno tek sljedeće godine.

Prva runda protekla je u pritisku Agita Kabayela, ali teško je reći da je njemački borac kurdskih korijena bio bolji tijekom prve tri runde. Naime, Frank Sanchez kretao se unatrag, ali dojam je kako je pogađao nešto češće i konkretnije, odlično kontrirajući napade Kabayela. Poprilično tijesna runda, teška za bodovanje. Kabayel je lijepo pritiskao, ali Sanchez je odlično pogađao kontrama.

Agit Kabayel donekle je pojačao tempo u drugoj rundi i brzo je pritisnuo Sancheza u kut ringa. Agit kao da je ‘‘na mišiće‘‘ pokušavao nadjačati Kubanca. Borbu je činio ‘‘prljavom‘‘ i potencirao je tučnjavu, dok je Sanchez priželjkivao tehničko-taktičko nadmetanje. Bolje je Kabayel pogađao u drugoj rundi, odlično je aperkatima pogađao tijelo Sancheza, a desnica Agita Kabayela nekoliko puta pronašla je metu, odnosno glavu Franka Sancheza. Podosta blijeda i pasivna runda od strane Sancheza.

Mučio se Sanchez s kontrolom distance i nije uspijevao držati Kabayela izvan udaračkog dosega. Nastavio je Agit pritiskati i u trećoj rundi, a Frank Sanchez morao je nešto promijeniti u svom pristupu. Kubanac je boksao previše pasivno, što je prava šteta, jer imao je jako dobrih trenutaka kad bi god bi pritisnuo okidač. Agit Kabayel dobro je radio prednjim direktom tijekom treće runde, ali konstantni pritisak bio je njegovo najjače oružje.

Priča se nastavila i u četvrtoj rundi. Kabayel je odmah počeo pritiskati i tjerati Sancheza na konope. Frank nije izgledao naročito dobro, falilo je aktivnosti i dojam je da je čekao jedan ‘‘velki udarac‘‘ kojim bi ozbiljnije ugrozio Kabayela. To se nije dogodilo u četvrtoj rundI, A Kabayel je vrlo uvjerljivo uzeo još jednu rundu.

Nije Frank Sanchez nikako uspijevao pronalaziti rešenje za pritisak Kabayela i Agit je sigurno grabio ka pobjedi nakon prvih pet rundi. Sanchez je pružio solidnu prvu rundu, ali nakon toga u potpunosti je dominirao Agit Kabayel.

Gotovo svaka runda bila je preslika prijašnjih rundi, ali sedma runda donijela je vrlo značajan trenutak. Nešto više od minutu prije kraja, Kabael je po tko zna koji put pogodio Kubanca u tijelo i Sanchez se našao na tlu. Bilo je to prvo brojanje, a samo 20-ak sekundi kasnije Sanchez se ponovno našao na tlu. Bilo je vidljivo kako se Sanchez neće pridići i Kabayel je mogao početi slaviti prije nego je sudac i završio s brojanjem.

Bio je ovo odličan nastup Agita Kabayela i njegova 25. pobjeda u profesionalnoj karijeri. S druge strane, Frank Sanchez odradio je jako, jako loš meč i pokazao je kako ipak ne pripada samom vrhu teške kategorije. Kabayel je u potpunosti nadboksao Kubanca i Sanchez je pretrpio prvi poraz u svom 25. profesionalnom nastupu.

Vrijedi spomenuti kako je Sanchez nosio steznik na desnom koljenu i možda je u meč ušao s nekakvom ozljedom koljena. Unatoč potencijalnoj ozljedi, Sanchez je odradio jako loš nastup i zasluženo je izgubio.

31-godišnji Kabayel upisao je ponajveću pobjedu u svojoj karijeri i ovim slavljem postaje sljedećim izazivačem prema WBC-u. Potpuno zasluženo, jer Agit Kabayel pruža odlične nastupe i zaslužuje veliku borbu za svjetski pojas.

Linker
19. svibanj 2024 13:40