K1 i Boks

Agron Smakići boksat će na Fury - Ngannou priredbi! Hrvatskog teškaša u Rijadu čeka izuzetno opasan protivnik

Agron Smakići

 TOMISLAV KRISTO Cropix
Zagrepčaninu se otvara nova ogromna prilika za karijerni iskorak

Ono što nam je Agron Smakići (19-2) najavljivao tijekom neformalnih razgovora proteklih tjedana, u četvrtak je dobilo i službenu potvrdu. Hrvatski teškaš, naime, nastupit će na "undercardu" spektakularne priredbe koju će 28. listopada u saudijskom Rijadu predvoditi Tyson Fury i Francis Ngannou, a protivnik će mu biti Arslanbek Makhmudov (17-0).

image

Agron Smakići (desno) i Arslanbek Makhmudov (lijevo)

Top Rank Boxing

Smakići je posljednji meč odradio početkom ožujka kada je tehničkim nokautom u trećoj rundi izgubio od Agita Kabayela u nevjerojatnom meču za naslov europskog prvaka (EBU). Zagrepčanin je u drugoj rundi ispalio pravu kanonadu udaraca prema njemačkom borcu kurdskog podrijetla, ozbiljno ga uzdrmao i bacio u "knockdown". Sudac je brojao Kabayelu, ali se ovaj uspio oporaviti i "preživjeti" do kraja runde, a onda u nastavku i potpuno rekuperirati te završiti vidno ispuhanog Smakićija.

Bio je Agron tada na korak do europske titule i značajnog skoka na svim relevantnim teškaškim ljestvicama, no nažalost nije uspio, ali novu veliku priliku za karijerni iskorak imat će već za mjesec dana. Na glamuroznoj sceni saudijske priredbe ukrstit će rukavice s izuzetno opasnim i neporaženim borcem. Makhmudov je 34-godišnji i 197 centimetara visoki ruski nokauter (rođen u Mozdoku, Sjeverna Osetija) s kanadskom adresom. U profesionalnoj karijeri odradio je 17 mečeva i iz svakog od njih izlazio kao pobjednik, isporučivši pritom 16 nokauta. Na svom dosadašnjem putu pobjeđivao je renomirane boksače poput Jonathana Ricea, Samuela Petera, Mariusza Wacha i Carlosa Takama, a u posljednjem meču, kojeg je odradio početkom srpnja, u drugoj je rundi nokautirao (dotad neporaženog) Raphaela Akpejiorija.

O koliko se kvalitetnom boksaču radu zorno svjedoči i činjenica da se Makhmudov trenutno nalazi na 16. poziciji BoxRecove ljestvice teškaša, dok ga WBC svrstava na treće, a WBA na šesto mjesto. Riječ je, dakle, o elitnom teškašu ogromne nokauterske moći koji cilja na sam vrh "heavyweighta" i koji će, sukladno svemu navedenom, predstavljati ozbiljan zadatak za našeg borca, ali ne sumnjamo u Smakićijevu odlučnost, motiviranost i visoke boksačke kvalitete. Osim za samog Agrona, ovo je golema vijest i za hrvatski boks općenito, kao i za sve ljubitelje "plemenite vještine" u Lijepoj Našoj i regiji koji će sada imati dodatan razlog da 28. listopada s osobitom pozornošću prate mega event u Saudijskoj Arabiji.

Treba spomenuti kako je objavljen i najveći dio ostatka "undercarda", pa će tako, osim Smakićija i Makhmudova, među konopcima u Rijadu, snage odmjeriti i David Adeleye s Fabiom Wardleyjem, odnosno Joseph Parker sa Simonom Keanom, dok protivnik Mosesa Itaume još uvijek nije poznat.

Linker
03. svibanj 2024 07:38