K1 i Boks

‘Ako netko može to izvesti, onda je to ‘Bud‘ Crawford‘: Terenceov veliki rival vjeruje u njegovu pobjedu nad Canelom

Terence Crawford

 Adam DelGiudice/Zuma Press/Profimedia
Errol Spence Jr. vjeruje kako Terence Crawford posjeduje alate za poraziti meksičkog velikana

Turki Alalshikh konstantno nas oduševljava ugovaranjem spektakularnih boksačkih mečeva. Saudijci su napravili pravu pomutnju na boksačkom tržištu i sve više pridobivaju naklonost boksačkih fanova.

‘‘Napokon gledamo obračune najboljih boksača na svijetu.‘‘, izjava je koju nerijetko slušamo otkako su Saudijci umiješali prste u svijet boksa.

Jedan od velikih mečeva koje Turki planira organizirati, zapravo jedan od najvećih mečeva koje boks trenutno može ponuditi, definitivno je onaj između Terencea Crawforda i Canela Alvareza.

Terence ‘‘Bud‘‘ Crawford prema brojnim relevantnim rang ljestvicama trenutno je najbolji boksač na svijetu, odnosno, prvorangirani boksač na ‘P4P‘ ljestvicama. Canelo Alvarez nekoć je držao tu poziciju, trenutno više ne, ali i dalje je na glasu kao ponajbolji boksač današnjice. Osim što je fantastičan boksač, Canelo je također velika zvijezda i njegovi mečevi generiraju velike prihode.

Ono što stoji kao prepreka održavanju ovog meča svakako je razlika u kilaži. Crawford je posljednjih nekoliko mečeva odradio u velter kategoriji (-66,67 kg), dok Canelo Alvarez drži svjetske titule u super srednjoj kategoriji (-76,2 kg). Dvije su težinske kategorije između njihovih, a Canelo ponekad boksa i u onoj višoj, poluteškoj kategoriji.

Crawforda ipak privlači mogućnost skidanja skalpa takvom boksaču, u meču gdje izgledi ne bi bili na njegovoj strani. Osim potencijalne pobjede nad velikanom, Crawford bi imao priliku ujediniti svjetske titule u super srednjoj kategoriji i tako bi postao prvim muškim boksačem koji je uspio ujediniti četiri svjetska pojasa u tri različite težinske kategorije.

Crawford je prošle godine postao prvim boksačem kojem je to pošlo za rukom u dvije kategorije, ali Naoya Inoue i Oleksandr Usyk također su se upisali na listu boksača s tim postignućem. ‘‘Bud‘‘ je u meču za ujedinjenje titula u velter kategoriji porazio do tada neporaženog Errola Spencea Jr.-a. Bio je to meč koji se godinama čekao i očekivalo se tijesno nadmetanje dvojice ponajboljih boksača na svijetu.

No, dobili smo meč u kojem je jedan boksač osjetno dominirao. Terence Crawford u potpunosti je nadboksao Spencea i slavio je nokautom u devetoj rundi. Ta pobjeda etablirala je Crawforda kao najboljeg boksača današnjice, a poraženi Spence vjeruje kako njegov rival može poraziti i osjetno težeg Canela Alvareza.

‘‘Ako se Crawford želi testirati, dopustite mu da bude velik. Ja podržavam njegovu ideju. Favorizirao bih ‘Buda‘ ako dođe do meča protiv Canela. Ne znam hoće li pobijediti ili izgubiti, ali ako netko može ostvariti nešto takvo, onda je to on. ‘Bud‘ je u lovu na najviša ostvarenja i stoga zašto ne? Canelo se digao u polutešku kategoriju, pobijedio je Sergeyja Kovaleva i borio se protiv Dmitryja Bivola. Ako on to može, a započeo je u velter kategoriji, zašto Crawford ne bi mogao?‘‘, poručio je Spence tijekom obraćanja medijima u Las Vegasu.

Errol Spence dobro poznaje kvalitete Terencea Crawforda i zato je uvjeren u njegove mogućnosti da postigne tako velike stvari. Mnogi koji poznaju Crawforda zapravo vjeruju kako je on itekako sposoban za poraziti Canela, ali trenutno se nameću neke druge prepreke.

Canelo Alvarez ne djeluje pretjerano zainteresirano za taj meč, jer smatra kako mu pobjeda ne donosi puno. Meksikanac vjeruje kako bi javnost umanjila tu pobjedu jer je protivnik iz osjetno niže kategorije, a istovremeno ne bi bilo lako poraziti tako dobrog boksača. Stoga Canelo ne vidi previše potencijala u tom meču, ali kad saudijski petrodolari ‘‘progovore‘‘, stavovi se naglo mijenjaju.

Linker
22. rujan 2024 10:06