K1 i Boks

Amaterski boksači će prvi put u povijesti imati priliku zaraditi više novaca nego neki profesionalni svjetski prvaci

  Svjetsko prvenstvo u olimpijskom boksu 2021   

 Milos Tesic/ATA Images/Profimedia
Dobra vijest za sve amaterske boksače

Na prošlom svjetskom prvenstvu u boksu koje se održalo u Beogradu dalo se naslutiti kako amaterski boks ide ponovno prema svojim najboljim danima s obzirom na to da su se dijelile do tada najveće novčane nagrade. Tada se za zlato moglo dobiti 100 000 dolara, za srebro 50 000 dolara, dok za broncu 25 000 dolara. Sve je to tada zvučalo prilično nevjerojatno, te je to bila i jedna od rijetkih prilika da amaterski boksači nešto i zarade, no sada se taj iznos udvostručio.

Tako će iduće godine osvajači zlatne medalje otići kući s čak 200 000 dolara, što je oko 1 460 000 kuna. S obzirom na to da danas većina profesionalaca koji nisu u top 50 na svijetu boksaju praktički besplatno, a neki završavaju i u minusu plaćajući protivnike da uopće boksaju s njima, ovo zvuči kao san snova svakog amatera, ali i velika motivacija za osvajanje medalje.

Prvenstvo bi se trebalo održati između 1. i 14. svibnja (5. mjesec) 2023. godine, a još se ne zna tko bi od naših boksača sve trebao nastupati. Kvalitetnih kandidata i pretendenta za osvajanje medalje ima puno, a neki od njih su već dobro nam poznati Gabrijel Veočić, Marko Milun, Luka Plantić i mnogi drugi boksači koji već godinama osvajaju prvenstva Hrvatske. Podsjetimo se, prošle godine u Beogradu najbliže medalji je došao Veočić, kojega je nakon tri pobjede zaustavio Kubanac Yoenlis Martinez Hernandez koji se kasnije okitio zlatnom medaljom i nagradom od 100 000 dolara.

Mnogi ljudi koji slabije prate boks imaju mišljenje da su profesionalci stepenicu iznad amatera što se kvalitete boksanja tiče, no u stvarnosti je to potpuno druga priča. Amaterski boks je inače puno kompleksniji jer tu ne postoji komfor, na prvenstvima boksači znaju odraditi i nekoliko mečeva u samo par dana, nisu plaćeni, a tempo boksanja je takav da u tri runde najbolji profesionalac ne bi imao gotovo nikakve šanse s najboljim amaterom, što se i vidjelo kada su u nekoliko navrata profesionalci nastupili na Olimpijskim igrama te ispali već u prvom kolu.

Linker
01. travanj 2024 00:17