K1 i Boks

Američki boksači doživjeli krah na OI, Jake Paul nudi se kao spasitelj: ‘Dosta mi je čekanja te zlatne medalje‘

Jake Paul

 Julio Aguilar/Getty images/Profimedia
Jake Paul izrazio je želju za nastupom na sljedećim OI

Tijekom Olimpijskih igara u Parizu pisali smo vam o debaklu američkih hrvača koji su po prvi puta nakon 1968. godine ostali bez zlatne medalje u hrvanju slobodnim stilom. No, još veći debakl doživjeli su američki boksači.

Naime, boksači SAD-a iz Pariza su se vratili s jednom jedinom medaljom, broncom Omarija Jonesa u kategoriji do 71 kilogram. Usporedbe radi, jednak uspjeh ostvarili su Sjeverna Koreja, Tajland, Zelenortski Otoci i Izbjeglički olimpijski tim. Kao što sam naziv govori, taj tim sačinjen je od sportaša koji su izbjegli iz svojih država i nemaju mogućnost nastupati pod nečijom zastavom, pa bivaju svrstani u Izbjeglički olimpijski tim (Refugee Olympic Team).

Nije SAD došao do zlata ni 2021. godine u Tokiju, ali osvojili su tri srebra i jednu broncu. Igre u Parizu donose drastičan pad, a zlatnu olimpijsku medalju u boksu čekaju još od 2016. godine i Claresse Shields. Kad je u pitanju muška konkurencija, ‘‘suša‘‘ je puno dulja. Andre Ward osvojio je zlato 2004. godine i SAD još od tada čeka boksača koji će postati olimpijskim prvakom.

Sljedeće Olimpijske igre održat će se u Los Angelesu, a kao spasitelj američkog olimpijskog boksa ponudio se Jake Paul. Nekadašnji YouTuber koji posljednjih godina gradi profesionalnu boksačku karijeru, tijekom Igara u Parizu sudjelovao je kao dio tima, svojevrsni ambasador, počasni trener i podrška Američkoj reprezentaciji. Ipak, Paul na sljedećim Igrama želi nastupiti kao natjecatelj.

"Nastupit će 2028. na Olimpijskim igrama u Los Angelesu. Dosta mi je čekanja sljedeće zlatne medalje za SAD. Dakle, neću se umiroviti u skorije vrijeme. Vjerojatno sam pridodao nekoliko godina svojoj boksačkoj karijeri zbog ovog plana. Los Angeles, SAD, to će biti ‘bolesno‘. Odradit ću to, zašto ne? Olimpijske igre 2028. godine, ovdje ste to prvi put čuli. Zlatna medaljo, moja si.", poručio je Paul putem svog YouTube kanala, a dodao je kako mu je i dalje primarni cilj doći do svjetske titule u profesionalnom boksu.

Jake trenutno ima 10 pobjeda i jedan poraz kao profesionalni boksač. Amaterskog iskustva nema, a čak i kao profesionalac, većinu svojih mečeva odradio je s protivnicima koji nisu boksači. Male, poprilično male šanse imao bi Paul u vrlo jakoj konkurenciji koja vlada olimpijskim boksom.

Također, boks je pod velikim znakom upitnika kad je u pitanju ostanak unutar olimpijskog programa. Kako sada stvari stoje, MOO će ukloniti boks s programa sljedećih Igara, osim ako ne dođe do drastičnih promjena i osnivanja novog krovnog svjetskog boksačkog saveza.

Linker
15. kolovoz 2024 13:59