K1 i Boks

Anderson Silva savladao bivšeg boksačkog svjetskog prvaka usred njegove domovine

Anderson Silva i Julio Cesar Chavez Jr.
 Newscom/Profimedia
Unatoč statusu velikog autsajdera, Anderson Silva vratio se u boks velikom pobjedom

Iako mu je 46 godina na leđima, Anderson Silva pokazao je zašto je velikan borilačkog sporta te zašto ga se ne smije otpisati kad je kvalitetno pripremljen, fizički i taktički. A upravo takav je bio za meč protiv Julia Cesara Chaveza Jr., za kojeg moramo priznati da je u njegovom slučaju bilo sve suprotno. 35-godišnji bivši svjetski prvak srednje kategorije prvo nije zadovoljio maksimalnu težinu, a onda je u meč došao ostavljajući dojam nekoga tko je potpuno ravnodušan po pitanju toga što će se dogoditi.

Takav kako je opisano, Chavez je u prve tri runde uspio nešto napraviti. Nakon što Silva, što je potvrđeno i Compubox statistikom, u prvoj rundi nije pogodio niti jedan udarac, mnogi su pomislili da legendarnom Brazilcu ovaj boksački izlet nije trebao, no kako se opuštao je bio sve bolji. Počeo je raditi svoje poznate eskivaže, na što je Meksikanac odavao dojam kako je to nešto s čime se do sada nije susreo, a niti je imao volje u svom boksu nešto mijenjati da bi na to našao odgovor. Od četvrte runde pa do kraja meča, dogovorenog na njih osam, "Spider" je izgledao uistinu jako dobro, nikako kao netko kome je 46 godina te iza koga baš i nisu najbolji rezultati u posljednje vrijeme.

Nije ovo bio meč za koji se dobio dojam da bi mogao završiti prekidom, no gledati ovakvog Silvu uvijek je zabavno. I dalje on posjeduje impresivan arsenal raznih udaraca pa čak i kad ga se mora ograničiti samo na one rukama. Neki objektivni dojam je kako je uzeo posljednjih pet rundi, dok su prve dvije pripale Meksikancu, a treća je bila svojevrsno prijelazna. Tako su razmišljala i dva suca, koji su bodovali 77-75 u korist Silve, dok je jedan, uistinu teško objašnjivo, bodovao 77-75 u korist Chaveza.

Sjajno je vidjeti Silvu gdje pobjeđuje, no činjenica je da je protiv sebe imao apsolutno nemotiviranog boksača, protiv kojeg prije pet ili šest godina ovakav ishod ne bi bio opcija ni realna mogućnost. Chavez je očito došao odraditi meč i uzeti novce, ali čini se da niti za ovo posljednje nije bio dovoljno motiviran, gledajući da nije skinuo preostala dva kilograma te je zbog toga morao Silvi prepustiti sto tisuća dolara od svog honorara.

Anderson će vjerojatno odraditi još koji boksački meč, a svakako je pohvalno to što je ovaj bio karakteriziran kao profesionalan. Tako je on sad kao boksački profesionalac na omjeru od dvije pobjede i jednog poraza, nakon što je svoj posljednji profesionalni boksački meč odradio prije čak 16 godina.

U sunaslovnoj borbi, jedan od najboljih i najatraktivnijih boksača u povijesti, Julio Cesar Chavez, ujedno otac neslavnog sudionika glavne borbe, odradio je četiri runde meča protiv Hectora Camacha. Bio je to posljednji ulazak u ring za 58-godišnjeg najvećeg meksičkog sportaša u povijesti, a on se potrudio da u njemu ostavi dobar i vrijedan dojam. Na oduševljenje prisutnih, svoj posljednji ulazak u ring obilježio je sjajnom izvedbom u ovoj ekshibiciji, niti jednog trenutka ne odstupajući od svog legendarnog "swarmerskog" stila.

Linker
17. travanj 2024 06:47