K1 i Boks

Ariel Helwani želi gledati meč Joshue i Furyja, ‘Gypsy King‘ poručuje: ‘Mene čeka ‘veća riba‘, Joshua može boksati s Hrgovićem‘

Ariel Helwani (lijevo) i Tyson Fury (desno)

 Screenshot (dazn)
WBC-ov svjetski prvak teške kategorije potvrdio je kako ga čekaju dva meča s Oleksandrom Usykom

Anthony Joshua u centru je pažnje među boksačkim fanovima, medijima i gotovo kompletnom boksačkom javnosti. S razlogom ‘‘AJ‘‘ uživa takvu pažnju, jer u sinoć održanom meču u Rijadu, Joshua je apsolutno deklasirao Francisa Ngannoua.

Nešto više od pet i pol minuta trebao je Joshua za poraziti Francisa Ngannoua, bivšeg UFC-ovog prvaka teške kategorije. Joshua je pokazao Francisu koliko je zapravo daleko od kvalitete za sam svjetski vrh, totalno ga je nadboksao, dvaput ga je slao u nokdaun, a nakon što ga je treći put poslao na tlo, Ngannou se više nije mogao pridići na vrijeme.

Nije mogao jer je ostao nepomično ležati, bez svijesti. Joshuin desni ‘‘overhand‘‘ poslao je Ngannoua u ‘‘carstvo snova‘‘, a ‘‘Predator‘‘ je trebao nekoliko minuta kako bi se probudio i stao na noge.

Mnogi su ostali u čudu zbog lakoće kojom je Joshua nokautirao Francisa Ngannoua. Jedna od glavnih odlika Kamerunca jest njegova ‘‘granitna brada‘‘ koja može izdržati mnoštvo snažnih udaraca. Nikada ranije u svojoj borilačkoj karijeri Ngannou nije bio nokautiran, ali očito se nikada nije borio s udaračem Joshuinog kalibra. Nedugo po završetku meča, Ariel Helwani kao medijski predstavnik MMA zajednice imao je priliku dati svoj osvrt.

‘‘Ako mene pitate, zaprepašten sam i donekle sam ostao bez riječi. Nemam problem to priznati. Jako dugo gledam Francisa Ngannoua kako se bori. Ne samo da ga nikada nisam vidio nokautiranog, nikada ga nisam vidio u nokdaunu također. Nikada nisam vidio da ga netko pogađa udarcima na takav način i da ga uspijeva tako uzdrmati. Ovo je bilo šokantno jer znamo kakvu bradu ima Francis Ngannou. Taj tip (Ngannou) pogađan od strane boraca koji su nosili male rukavice (4 oz), a primao je i udarce koljenima, nogom i šakama iz svih mogućih pozicija.

Vidjeti nešto ovakvo je nevjerojatno i sve što možemo, jest skinuti kapu i odati poštovanje Anthonyju Joshui. Njegova povratnička priča je sjajna. Konstantno to govorim, ali moram to ponoviti. U kolovozu (osmi mjesec) 2022. godine, on je bio u ovoj državi, izgubio je od Usyka, bacio je pojaseve iz ringa. Imao je nešto što se može nazvati mentalnim slomom. Plakao je i svi smo mislili da je gotov. Ali ono što je napravio u posljednjih 11 mjeseci zbilja je nevjerojatno i odlično za boks. Da, volio bih konačno vidjeti Furyja kako se bori protiv AJ-a.‘‘, rekao je Helwani, a zanimljivo je da se pokraj njega nalazio upravo Tyson Fury. Fury je odmah odbacio mogućnost skorašnjeg meča s Joshuom.

‘‘Dug je put do toga. Kroz posljednjih pet godina, uvijek se nekakvo sranje ispriječi održavanju naše borbe. Sada je to ‘sranje‘ borba za ujedinjenje svjetskih titula u teškoj kategoriji. Ovo je bio fantastičan nastup AJ-a, ali nažalost, mene čeka veća riba u vidu Oleksandra Usyka. 18. svibnja (peti mjesec) na rasporedu je prvi meč, a revanš ćemo odraditi u listopadu (10. mjesec). Nakon toga, ako je on (Joshua) i dalje slobodan i ako sam ja slobodan, idemo to odraditi.‘‘, objasnio je ‘‘Gypsy King‘‘.

Svi već dobro znaju kako Furyja čeka meč za ujedinjenje svjetskih titula. Oleksandr Usyk bit će njegov protivnik 18. svibnja (peti) u Saudijskoj Arabiji, ali to će biti prvi od dva ugovorena meča. Ugovor sadrži klauzulu o instantnom revanšu, a Fury pretpostavlja kako će revanš biti na rasporedu tijekom desetog mjeseca ove godine. Helwanija je zanimalo vrijedi li ta klauzula u oba slučaja, neovisno o pobjedniku prve borbe.

‘‘Da, klauzula vrijedi u oba smjera. Joshua može raditi što god želi, to nije moja briga. On će se morati boriti jer ne može čekati godinu dana. Inaktivnost nije dobra kao što već znamo. Mora ostati aktivan i možda može loviti svjetsku titulu. Nakon što ja porazim Usyka, IBF-ova titula ostat će upražnjena. Možda on i Hrgović mogu se boriti za IBF-ovu upražnjenu titulu.‘‘ , poručio je Fury.

Podsjećamo, IBF je najavio kako neće podržati revanš između Furyja i Usyka, a s obzirom da njih dvojica prema potpisanom ugovoru moraju odraditi taj revanš, IBF će pobjedniku prvog meča nedugo poslije oduzeti titulu svjetskog prvaka. Tron će tada ostati upražnjen, a IBF će ugovoriti borbu za novog prvaka. Filip Hrgović kao prvi izazivač ima zagarantirano mjesto u toj borbi, a Anthony Joshua trenutno je najbolje rangirani izazivač nakon Hrgovića. Dakle, lako je moguće da Joshua odluči ostati aktivan tako što će boksati s Hrgovićem za svjetsku titulu.

Bila bi to velika stvar i ogromna prilika za našeg ‘‘El Animala‘‘. Hrvatski teškaš napokon bi dočekao zasluženu priliku za napad na svjetsku titulu, a istovremeno bi imao mogućnost poraziti Anthonyja Joshuu, teškaša koji je trenutno u zastrašujućem naletu.

Nadamo se da će stvari ići predviđenim tijekom i da meč za svjetsku titulu neće zaobići našeg Filipa Hrgovića.

Linker
26. travanj 2024 17:19