K1 i Boks

Artur Beterbiev u krvavoj borbi zadržao je stopostotni učinak pobjeda nokautom!

Artur Beterbiev

 Peter Mccabe/PA Images/Profimedia
36-godišnji ruski boksač, u svom 17. profesionalnom nastupu došao je do 17. pobjede nokautom

Jedan od najubojitijh boksača na svijetu, nastavio je svoj sjajni niz. Artur Beterbiev (17-0-0, 17 KO) prekidom u devetoj rundi slavio je protiv Amerikanca Marcusa Brownea (24-2-0). Borac rodom iz Dagestana, na taj je način zadržao WBC i IBF titule u poluteškoj kategoriji (-79.37 kg).

31-godišnji Marcus Browne opasan je poluteškaš i Beterbiev nikako nije imao lakog protivnika u njemu. Prema Boxrecu, Browne je osmi poluteškaš svijeta, a na WBC-ovoj ljestvici drži poziciju prvog izazivača. U svom rezimeu ima pobjede nad nekolicinom dokazanih boksača, a među njima ističe se ime Badoua Jacka (25-3-3). Ipak, Beterbiev se pokazao kao prevelik zalogaj za Brownea.

Prvom polovicom devete runde, ruski borac sve je okončao. Browne je nakon protivnikova lijevog krošea i zadnjeg direkta završio pritisnut u kutu ringa, a Beterbiev je započeo s plejadom udaraca koji su pogađali glavu i tijelo vidno iscrpljenog protivnika. Nemilosrdno je Beterbiev pogađao, a kombinacija lijeve ruke u tijelo, a zatim u glavu protivnika, natjerala je Brownea da poklekne. Sudac je odbrojavao, a Browne je shvatio kako više nema što tražiti u ovom meču i potpisao je kapitulaciju. (Završnu sekvencu možete pogledati

).

Ipak, jedna od glavnih priča ovog meča jeste ogromna posjekotina na čelu Beterbieva. Browne i Beterbiev sudarili su se glavama tokom četvrte runde i Artur se osim s Browneom, borio i s velikom posjekotinom kroz veći dio meča. Ipak, to nije spriječilo bivšeg europskog (dvostrukog) i svjetskog amaterskog prvaka da zadrži svoje pojaseve.

''Ne smeta mi krv. Ovo je borba i takve stvari se događaju. Uvijek idem po nokaut.'', izjavio je Beterbiev neposredno nakon meča.

Upravo ta posjekotina, kao da je i probudila Beterbieva. Naime, sjajni ruski boksač nešto je sporije ušao u meč. Browne je oprezno kontrolirao distancu tokom početnih rundi i uspješno je izbjegavao pokušaje Beterbieva. Tek krajem treće runde, vidjeli smo nešto konkretnije od Beterbieva kada je dobrom kombinacijom pritisnuo Brownea uz užad.

Međutim, od četvrte runde Beterbiev počinje ubacivati u brzinu više. Borci su se kao što je već spomenuto, sudarili glavama, a obojica su zadobili posjekotine. Međutim, posjekotina na čelu Beterbieva bila je jasno vidljiva i njegovo lice bila je obliveno krvlju sve do samog kraja meča. Browne je posjekotinu zadobio iznad desnog oka, no nakon doktorskog pregleda uoči pete runde, boksačima je dopušteno da nastave.

Lijevi kroše Artura Beterbieva sve je bolje radio, a često je nakon udarca ljevicom u tijelo protivnika, vezao desnicu u glavu Brownea. Podizao je Beterbiev tempo, a Browne se sve teže nosio s time. Na koncu, kulminacija je nastupila u devetoj rundi i Beterbiev je i 17. put pobijedio nokautom, u isto toliko profesionalnih nastupa. Uistinu sjajan učinak 36-godišnjeg Dagestanca.

Meč je održan u Kanadi, u Montrealu, a Beterbiev je pobjedom zaključio uspješnu 2021. godinu u kojoj je savladao i njemačkog boksača Adama Deinesa. Općepoznato je kako je Beterbievu teško pronaći protivnika, no preostaje nam nadati se kako ćemo ga tokom iduće godine gledati protiv nekog od preostale dvojice prvaka. Dmitry Bivol (19-0-0, 11 KO) prvak je prema WBA, dok Joe Smith (27-3-0, 21 KO) drži pojas prema WBO.

Linker
12. travanj 2024 19:46