K1 i Boks

Bernard Hopkins o sucima i meču koji je podijelio javnost: ‘Je li boks namješten? Kontrolira li ga podzemlje?‘

Bernard Hopkins

 Screenshot/YouTube
Bivši prvak srednje i poluteške kategorije kod Joea Rogana je iznio vrlo zanimljiva razmišljanja

Prošlog je tjedna Bernard Hopkins gostovao u podcastu Joea Rogana i tom prilikom govorio o brojnim temama iz svog života i bogate sportske karijere, ali i o mnogim aktualnostima iz svijeta boksa. Između ostalog, dotaknuo se nekadašnji prvak srednje, odnosno poluteške kategorije i kontroverznih sudačkih odluka, a kao primjer je istaknuo meč između Devina Haneyja i Vasila Lomačenka. Američki i ukrajinski boksač odmjerili su snage u svibnju, a kao pobjednik je iz MGM Grand Garden Arene na koncu izašao Haney, na temelju jednoglasne sudačke odluke koja je podigla popriličnu prašinu i polarizirala borilačku javnost. Legendarni "Executioner" svrstao se u onaj tabor koji smatra kako je pobjeda trebala biti dodijeljena Lomačenku, a istom je prilikom iznio svoje viđenje i vrlo zanimljiva, pa i intrigantna, razmišljanja.

"Radi se o tome koga oni žele za pobjednika i koga žele pomaknuti na slijedeću razinu", rekao je Hopkins, a Rogan se nadovezao: "Zato jer tako mogu zaraditi više novca i tako mogu imati najveću kontrolu".

"Halo! Ne morate diplomirati na Harvardu da biste to razumjeli", nastavio je Hopkins, pa dodao: "Kažu: ‘To je boks‘, Ne! Kako mislite to je boks? Imate reportere koji su ovdje jednako dugo koliko i promotori, dobili su besplatan obrok na medijskoj konferenciji i akdreditaciju oko vrata, a za to su prodali dušu! Tamo su bila tri suca odabrana od komisije, je li itko provjerio pozadinu tih sudaca, jesu li imali hipoteke, kredite za auto, dugove... Moramo znati koje su kvalifikacije za biti sudac, na tako visokoj razini su ulozi karijere i životi boraca. Ne samo da uzimaju nešto od određenog borca, nego to obuhvaća i njegovu obitelj, ali oni te ne gledaju na taj način, njih boli briga".

Hopkins je o predmetnoj temi govorio s izuzetnim žarom, praktično u dahu, a potom je poentirao: "Svaki put kad se tako nešto događa, a to je konzistentno još od prijašnjih desetljeća, postavlja se pitanje: ‘Je li boks namješten? Je li boks kontroliran strane podzemlja, novog podzemlja, od svijeta moći, ili od onih koji žele zaraditi još novca?".

"Mnogi ljudi koji su uključeni u boksački biznis znaju da je ovo što govorim istina, ali oni nikad ne bi učinili ovo što ja činim upravo sada", rekao je legendarni boksač, a potom se opet ubacio Rogan i dodao: "Prihvatili su to i ne govore o tome".

"Drže svoja usta zatvorenima", nastavio je Hopkins: "Neki od njih imaju što za izgubiti. Novac ili pozicije. Joe, ja ne ne trebam njih da bih platio svoje račune, ne trebam ih da za mene naprave nešto što je utemeljeno na prijetnji, što je utemeljeno na tišini".

Linker
03. svibanj 2024 07:27