K1 i Boks

‘Bio sam uvjeren da će Beterbiev pobijediti večeras, ali kada sam vidio ovo kladio bih se na Bivola‘

Ben Whittaker

 AFP VIA GETTY IMAGES
Sitno brojimo do jednog od najvećih boksačkih mečeva unazad nekoliko godina

Ben Whittaker, mlada zvijezda u usponu poluteške kategorije, čvrsto vjeruje kako je samo pitanje vremena kad će dobiti priliku boriti se za svjetsku titulu protiv imena poput Artura Beterbieva ili Dmitryja Bivola. Ovaj talentirani borac brzo je stekao status jednog od najperspektivnijih boraca u kategoriji do 79 kilograma. Njegov nadimak "Kirurg" savršeno odražava preciznost njegovih pokreta, a u subotu će još jednom pokazati svoje vještine na uvodnoj borbi priredbe u Saudijskoj Arabiji, gdje će se Beterbiev i Bivol boriti za titulu neospornog prvaka.

Beterbiev i Bivol već su se afirmirali kao dva neosporna vladara poluteške kategorije, a njihova večerašnja borba odlučit će tko je pravi kralj. Tko god izađe kao pobjednik, postat će prvi neospornim prvakom od vremena Roya Jonesa Jr-a. i te 1999. godine. No, dok bi za mnoge borce prilika da budu dio ovakve priredbe bila monumentalna, Whittaker ostaje nevjerojatno smiren, tretirajući ovu borbu kao još jedan običan dan u uredu.

"Neću sada reći da sam previše uzbuđen, za mene je ovo samo još jedna borba, još jedan nastup," priznao je Whittaker za BoxingScene. "Ako počneš razmišljati previše o tome, napraviš od toga veću stvar nego što jest, a to ti može zasmetati. Ja samo pakiram torbu, idem u ring kao i uvijek. I srećom, zbog svoje amaterske karijere, obišao sam svijet pa mi je to već rutina."

Whittaker, iako ima samo 27 godina, već sada razmišlja o izazovima s najboljima u diviziji, ali priznaje da nije previše impresioniran ni Beterbievom pojavom.

"Vidjeli smo se, Beterbiev je prošao pored mene i pomislio sam: ‘Pa, on i nije tako velik.‘ Mislio sam da je nekakav div, strašni monstrum," kazao je sa smiješkom. "Bit će zanimljivo gledati ih iz blizine, ali iskreno, nakon svake borbe volim otići kući, pojesti nešto i zaigrati PlayStation. Tako da ću i PlayStation ponijeti sa sobom u Rijad."

Whittaker je poznat po tome da svoje protivnike rješava brzo i efikasno, poput skalpela kirurga, a mnogi vjeruju kako je njegova sudbina osvajanje svjetskih titula. On sam smatra da nije daleko od te prilike i rado bi se suočio s Beterbievom ili Bivolom, ako budu držali pojaseve kada za to dođe vrijeme.

"Mislim da nisam daleko od borbe za titulu," rekao je Whittaker. "Imam 27 godina, a Beterbiev već 40, tako da imam dosta vremena ispred sebe. Do tridesete želim biti svjetski prvak. Ako budu tu tada, sjajno. Ako ne, tko god bude na vrhu, idem po njega. Želim biti svjetski prvak."

Kad je upitan o prognozi za subotnji glavni događaj, Whittaker je priznao da se njegova prvotna naklonost prema Beterbievu promijenila.

"Na početku sam cijelo vrijeme govorio da će Beterbiev pobijediti, ali kako sam više gledao Bivola, promijenio sam mišljenje. Njegova kontrola distance, mladost, i činjenica da nije imao ozbiljne ozljede daju mu prednost. Sad bih se ipak kladio na Bivola, ali, što god da se dogodi, to je sjajna borba i ja sam jako uzbuđen što ću biti dio toga."

Whittaker, s pragmatičnim stavom i nevjerojatnom fokusiranošću, jasno daje do znanja da neće stati dok ne dosegne vrh poluteške kategorije. A kad taj trenutak dođe, svijet boksa gledat će s divljenjem kako se "Kirurg" penje na sam tron.

Linker
13. listopad 2024 01:36