K1 i Boks

Mali korak za boks, veliki korak za prava žena u Saudijskoj Arabiji: Skye Nicolson i Raven Chapman ispisale su povijest

Skye Nicolson

 Liam McBurney/PA Images/Profimedia
Australska boksačica Skye Nicolson upisala je drugu obranu svjetske titule u perolakoj kategoriji

Skye Nicolson uspješno je obranila WBC-ov pojas svjetske prvakinje u perolakoj kategoriji (-57,2 kg). 29-godišnja australska boksačka zvijezda rutinski je porazila dosad neporaženu Engleskinju Raven Chapman (9-1-0).

Velika favoritkinja bila je Nicolson uoči ovog meča i u potpunosti je opravdala taj status. Bio je ovo nastup bez greške u režiji Skye Nicolson. Australka je sjajno kontrolirala distancu, neutralizirala je gotovo svaki napad svoje protivnice i marljivo je skupljala bodovoe iz runde u rundu. 99-91, 98-92 x2 rezultat je ovog meča i Nicolson je jednoglasnom odlukom sudaca došla do pobjede.

Dokazala je Nicolson zašto je brzorastuća boksačka zvijezda, a WBC-ovu titulu svjetske prvakinje uspješno je obranila po drugi put. Skye Nicolson sestra je Jamieja Nicolsona, ponajboljeg australskog amaterskog boksača koji je 1992. godine poginuo u prometnoj nesreći. Skye Nicolson rodila se godinu dana nakon što su u prometnoj nesreći poginuli Jamie i njihov drugi brat Gavin, a danas ispisuje lijepu boksačku priču za obitelj Nicolson. Njenom bratu Jamieju predviđala se velika boksačka karijera, a ne sumnjamo da s neba ponosno gleda svoju sestru kako ispisuje povijest.

Zašto je ovaj meč "povijesni"?

U naslovu teksta naveli smo da se radi o povijesnom boksačkom meču. Vjerujte nam, ne radi se o "clickbaitu" i dopustite nam da pojasnimo. Skye Nicolson porazila je Raven Chapman u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

Oni bolje upućeni u prava žena u toj državi znaju kako je ženama u Saudijskoj Arabiji jako dugo bila zabranjena sportska aktivnost. Tek 2013. godine Saudijkama je dopušteno da se bave sportom u privatnim školama, a tjelesni odgoj u javnim školama omogućen im je 2017. godine. Do 2018. godine žene u Saudijskoj Arabiji nisu imale dopuštenje posjećivati sportske događaje, ali situacija se mijenja posljednjih godina. Saudijci se žele približiti Zapadu, mijenjaju svoju kulturu i žene dobivaju sve više slobode.

2022. godine održan je prvi ženski boksački meč na području Saudijske Arabije. Ramla Ali i Crystal Garcia Nova ukrstile su rukavice u Jeddahu, a nokautom u prvoj rundi slavila je Ramla Ali. Bio je to svojevrsni početak ženskog boksa u Saudijskoj Arabiji, ali mnogi su primijetili kako u sklopu "Riyadh Seasona" nije održan ni jedan ženski boksački meč.

Turki Alalshikh želi preuzeti boksačko tržište, organizirao je nekoliko vrhunskih boksačkih evenata, ali žene nisu imale svoje mjesto na njegovim eventima. Sve do danas. Skye Nicolson i Raven Chapman prve su žene koje su nastupile na priredbi u sklopu "Riyadh Seasona", a Turki Alalshikh inzistirao je da se taj meč dogodi upravo u Rijadu, a ne na eventima "Riyadh Seasona" izvan Saudijske Arabije.

Također, meč između Nicolson i Chapman prvi je ženski meč za svjetsku titulu održan u Saudijskoj Arabiji. WBC-ov pojas bio je u igri i tako su Nicolson i Chapman ispisale nove stranice povijesti. Možda mali korak za boks, ali veliki korak za prava žena u Saudijskoj Arabiji. Turki Alalshikh i njegov tim ovim potezom jasno su dali do znanja kako neće marginalizirati ženski boks i nije isključeno da u skorijem periodu "Riyadh Season" ponudi nastupe boksačica poput Katie Taylor, Amande Serrano, Claresse Shields, a možda i naša Ivana Habazin dobije priliku boksati u Saudijskoj Arabiji.

Linker
13. listopad 2024 01:36