K1 i Boks

Bivši dvostruki boksački olimpijac i izazivač za svjetski naslov optužen za ubojstvo vlastite kćeri

Kabary Salem vs. Joe Calzaghe
 screenshot/YouTube
Jedan od najvećih egipatskih boksača, Kabary Salem, uhićen je nakon godinu dana bijega od zakona

Nakon što je preko godinu dana proveo u bijegu od zakona, 52-godišnji Kabary Salem uhićen je u Kuvajtu kao dio zajedničke akcije vlasti te azijske države i američkih US Marshall's postrojbi. Privođenje se dogodilo 19. prosinca, nakon čega mu je odmah iznesena optužnica za ubojstvo vlastite 25-godišnje kćeri, Ole Salem. Nakon transporta u SAD, gdje je i službeno uhićen te optužen, Salem se nalazi u Rikers Island zatvoru, gdje će čekati suđenje.

Ubojstvo se dogodilo u listopadu 2019. godinu na prostoru američke savezne države Pennsylvanije. Prema dostupnim informacijama, Ola je pomagala svom ocu na uređenju restorana te nije poznato što je dovelo do toga da je ugušena do smrti, nakon čega je njeno tijelo prevezeno na Staten Island, gdje je ostavljena u parku, prekrivena lišćem. Nedugo nakon toga, Kabary je napustio SAD te je nakon vijesti o smrti njegove kćeri dao izjavu za New York Times, otkrivši kako je slomljen te da želi saznati što joj se dogodilo. Dodao je kako mu je Ola pri posljednjem susretu rekla da ima dojam kako ju netko prati.

Javna optužnica niti tjeralica protiv Salema nije pokrenuta, tako da on zapravo nije mogao očekivati ono što se dogodilo. Nakon što je lociran, akcija je vrlo brzo izvedena i sad bi ovaj bivši uspješni boksač trebao izaći pred lice pravde, gdje će imati priliku dokazati svoju nevinost. Ipak, američki mediji tvrde kako je istraga dovela do dokaza koji mu nikako ne idu u prilog.

Iako se radi o jednom od najuspješnijih egipatskih pa čak i afričkih boksača, Salemova karijera također obiluje raznim kontroverznim detaljima. Nakon što je 1991. godine osvojio zlato na Afričkim igrama, nastupio je na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni i 1996. u Atlanti. Oba puta je eliminiran u prvom kolu, nakon čega se okrenuo profesionalnoj karijeri. Od 1997. do 2003. godine ostvario je omjer od 23 pobjeda i dva poraza te je dobio priliku boriti se za svjetsku titulu super srednje kategorije. Iako je prvobitno poražen za onu privremenu, dobio je priliku napasti i velikog Joea Calzaghea, kojeg je čak u njihovom meču uspio u četvrtoj rundi poslati na pod, da bi na kraju ipak izgubio na bodove. Još nedavno dao je izjavu u kojoj je tvrdio kako je u tom meču pokraden te da je trebao postati svjetski prvak. Umirovio se meč kasnije, nakon poraza od Luciana Butea.

Salem je bio poznat kao vrlo nekorektan i mnogi bi rekli "prljav" boksač, koji je koristio svaku moguću priliku za poteze koji nikako ne pristaju "fair playu", poput udaraca ispod pasa ili u potiljak, dok su mu udarci glavom u klinču bili gotovo zaštitni znak. Najveća kontroverza oko njega datira na 1999. godinu i meč protiv Randieja Carvera. U prvim rundama tog meča viđeno je puno klinča te spomenutih udaraca glavom. Carvera je Salem na kraju u desetoj rundi poslao na pod, odakle se ovaj nije uspio ustati. Zapravo, brzo je ostao i bez svijesti, da bi dva dana kasnije preminuo u bolnici zbog ozljeda glave doživljenih u meču. Carverova obitelj pokrenula je pravnu bitku kojom je željela dokazati kako su ilegalni udarci Salema bili namjerni te da je zbog njih došlo do uzroka smrti, no slučaj nije došao do suda.

21 godinu kasnije, Salem će pred sudom odgovarati za zvjerski zločin koji je zapravo teško ikome i objasniti.

Linker
16. travanj 2024 21:54