K1 i Boks

Bivši IBF prvak najavio mirovinu: ‘Boks ili daje ili uzima... Sada ću fokus prebaciti na Crne Bombardere‘

Joseph ”King Kong” Agbeko

 ESTHER LIN
Agbeko je shvatio da je njegovo vrijeme prošlo, a sada se želi ‘odužiti‘ boksu preko mlađih generacija

Nakon četiri godine hibernacije i boksačkog zimskog sna, Joseph "King Kong" Agbeko odlučio je okončati svoju boksačku karijeru. Boksač koji je popularan u svojoj rodnoj Gani i Africi općenito konačno je progovorio o svom budućem boksačkom angažmanu, od sada će se nalaziti s one "one strane konopaca".

Agbeko, 44-godišnji boksač, objavio je svoju odluku o povlačenju iz boksa u intervjuu za kultni BoxingScene.

"Da, povukao sam se. Odlučio sam prestati boksati već davno, ali još uvijek to nisam službeno objavio," rekao je Agbeko. "Boks je sport u kojem se nitko ne bi trebao povući umjesto vas. Sami morate donijeti tu odluku, jer to je sport u kojem ili dajete ili uzimate. Kada počnete osjećati bol od udaraca, tada trebate shvatiti da vaše tijelo više to ne može podnijeti. Bolje je povući se i živjeti zdrav život nego se izlagati riziku u ringu i ozlijediti se."

Agbeko je svoju odluku o povlačenju objavio četiri godine nakon posljednjeg izlaska u ring, kada se u 2020. godini suočio s Albertom Commeyjem. Commey je izgubio tehničkim nokautom u petoj rundi od ganskog boksačkog velikana u rodnoj Akri.

Gana je Agbeka proslavila kao svog petog svjetskog prvaka, nakon Davida Koteija, Azumahe Nelsona, Ika Quarteya i Alfreda Koteya. U 27. godini, Agbeko je umirovio Nikaragvanca Luisa Alberta Pereza u sedam rundi, čime je postao IBF-ov prvak u bantam kategoriji – pojas koji je obranio dvaput prije nego što ga je 2009. godine izgubio od Kolumbijca Yonnhyja Pereza.

Agbeko je iskoristio klauzulu za revanš i vratio svoj naslov 14 mjeseci kasnije. Međutim, ponovno je izgubio IBF-ov pojas od Meksikanca Abnera Maresa 2011. godine, čime je završila njegova vladavina svjetskog prvaka nakon neuspješnog pokušaja da ga povrati u revanšu četiri mjeseca kasnije.

Agbeko se u svojim najboljim danima suočio s mnogim velikim borcima u bantam kategoriji, uključujući poraz jednoglasnom odlukom sudaca u 12 rundi od Kubanca Guillerma Rigondeauxa 2013. godine. Nakon toga, Agbeko se približio osvajanju svjetskog naslova samo još jednom, 2021. godine, kada je osvojio i triput obrani afrički WBO naslov u bantam kategoriji.

Kada se nije ostvarila prilika za borbu za svjetski naslov, Agbeko je okrivio WBO za namjerno kočenje njegove karijere, unatoč tome što je bio među prva tri na ljestvici te organizacije. Sada se Agbeko posvetio mentoriranju nove generacije ganskih boraca kako bi ostvarili svoj puni potencijal.

Trenutno se fokusira na razvoj karijera Theophilusa Alloteya i amaterskog borca Benedicta Badua.

"Bavim se mentorstvom mladih boksača" izjavio je Agbeko. "Vodim mlade, juniorske i amaterske boksače kako bi postigli svoj puni potencijal i osigurali da ostvare svoje snove te budu uspješni u onome što rade."

"Trenutno imam dva boksača pod svojim mentorstvom. Tu je Theophilus Allotey, koji je bio član ‘Crnih Bombardera‘ (op.a. nacionalna amaterska boksačka reprezentacija Gane). Postao je profesionalac i već ima tri borbe u svojoj karijeri, a napreduje. Također, Benedict Badu, koji je poluteškaš u amaterskim redovima, trebao bi imati svoj profesionalni debi prije kraja godine, tako da trenutno radim na razvoju njih dvojice."

Linker
05. rujan 2024 21:15