K1 i Boks

Bivši prvak žestoko odgovorio Joshui: ‘Taj ga je čovjek izvukao iz zatvora, požalit će što je to rekao!‘

Anthony Joshua

 ZAC GOODWIN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Zac Goodwin/pa Images/profimedia
AJ se s trenerom McKrackenom razišao nakon prvog poraza od Oleksandra Usyka

Carl Froch, bivši svjetski prvak (WBC, WBA i IBF) u supersrednjoj kategoriji, prethodno je, u više navrata, prozivao svog sunarodnjaka Anthonyja Joshuu po raznim osnovama. Zamjerao mu je apstiniranje od mečeva, propitivao njegovu motivaciju za bavljenje boksom, a u posljednjoj epizodi stvar je postala i nešto osobnije prirode.

Točka prijepora ovoga je puta utjelovljena u liku Roberta McKrackena, boksačkog trenera koji je s Joshuom radio tijekom njegove amaterske, a i većim dijelom profesionalne karijere - sve do rujna 2021. godine, kada se AJ odlučio razići s njim nakon prvog poraza od Oleksandra Usyka. Britanski teškaš tada je angažirao Roberta Garciju, no i ta se suradnja raspala nakon novog poraza od Usyka, da bi od početka godine počeo trenirati pod vodstvom Derricka Jamesa. Tijekom nedavnog intervjua za Boxing News, Joshua je otvoreno kritizirao McKrackenov rad, a u toj je kritici spomenuo i Frocha, i to poprilično negativnom, odnosno podrugljivom, kontekstu.

"Rob McCracken je stvarno dobar trener, jedino što bih rekao je da trebate pogledati nos Carla Frocha. Jednostavno me nije naučio obrani", rekao je 33-godišnji boksač, pa nastavio:

"U teškoj diviziji, na razini natjecanja s kojom sam se suočavao u toj fazi svoje karijere, dobivao sam previše čistih udaraca. Za borbu s Andyjem Ruizom (visok 188 cm, op. a.) sam sparirao sa Solomonom Dacresom koji je visok 198 centimetara. Rob je bio u Japanu na Olimpijskim igrama, vratio se sedam tjedana prije meča...to nije dovoljno dobro za ovo gdje sam sada. Derrick me podsjeća na Roba, ali puno više ulaže. Rob je bio previše predan olimpijskom timu, a ne profesionalcima. Dao sam mu svoje najbolje godine, a sada moram duboko kopati da ih vratim".

Frocha (kojeg je tijekom karijere trenirao upravo McKracken) su Joshuine izjave poprilično izbacile iz takta, a na njegov odgovor nije trebalo dugo čekati.

"Da odrastao čovjek pokuša osobno uvrijediti drugog odraslog čovjeka zbog njegovog fizičkog izgleda, to, po meni, rade k**e. Iskreno se nadam da govori o mom starom nosu, a ne o novom rekonstruiranom umjetničkom djelu kojeg upravo nosim na licu", rekao je Froch za Talk Sport, pa stavio fokus na ono što je Joshua govorio o svom bivšem treneru:

"Na stranu moj nos, na ovo gledam kao na potkopavanje Roba McKrackena. To je čovjek koji je, prije svega, izvukao AJ-a iz zatvora. Tu ću se zaustaviti i neću ulaziti u detalje. Izvukao ga je iz zatvora, doslovno. Istražite, neću to elaborirati. Također, doveo ga je do zlatne olimpijske medalje 2012. Radio je s nekim tko nije prirodni borac i tko nije imao amaterski pedigre, a napravio je fantastičan posao i donio mu tu zlatnu medalju. Zatim ga je, ne jednom, nego dvaput doveo do naslova svjetskog prvaka u profesionalnom boksu. I on sada ima smjelosti i nepoštovanja reći da je potratio godine s McKrackenom i da ga ovaj nije naučio braniti se. Za mene je to odvratno. Neću mu zamjeriti osobni napad na mene, ali nije u redu ono što je rekao o McKrackenu, mislim da će požaliti zbog toga".

Linker
03. svibanj 2024 22:57