K1 i Boks

Boksač koji je sparirao s Furyjem i Usykom dao svoju analizu: ‘Usyk je genijalac, ali na izmaku je snaga‘

Oleksandr Usyk (skroz lijevo), Tyson Fury (skroz desno) i Dave Allen

 Instagram (dave Allen)
Iskusni britanski teškaš Dave Allen osvrnuo se na potencijalni meč dvojice najboljih teškaša na svijetu

Situacija pri vrhu teške kategorije trenutno se svodi na tri čovjeka. Oleksandr Usyk i Tyson Fury u svom vlasništvu drže sve četiri svjetske titule, dok će Filip Hrgović biti sljedeći obvezni izazivač za Usykove titule svjetskog prvaka.

Nameću se pitanja oko samog redoslijeda borbi. Hoće li Usyk i Hrgović međusobno boksati u svojim sljedećim nastupima ili će Ukrajinac ipak isforsirati meč protiv Tysona Furyja za ujedinjenje titula. Još je prerano za dati odgovor na to pitanje i vrijeme će sve pokazati. Nadamo se što skorijem rješenju te zavrzlame, a poprilično je jasno čemu se nada svjetska boksačka javnost.

To je naravno meč između Furyja i Usyka, jer ipak se radi o obračunu dvojice svjetskih prvaka i prilici da prvi put u povijesti imamo teškaša koji je ujedinio četiri svjetske titule. Lennox Lewis posljednji je apsolutni prvak teške kategorije, ali tada smo imali tri legitimne svjetske titule, a danas ih imamo četiri.

Iako će Filip Hrgović i njegov tim dati sve od sebe da ipak oni budu sljedeći na redu kad je u pitanju Usykov idući protivnik, do boksačke javnosti već se bavi prognozama i analizama potencijalnog meča između Usyka i Furyja. Tako je profesionalni boksač Dave Allen (21-5-2) dobio priliku dati svoju analizu za Boxing UK, a Dave Allen odličan je sugovornik za ovu temu, jer radi se o boksaču koji je imao priliku sparirati s obojicom svjetskih prvaka u teškoj kategoriji.

‘‘Mislim da Usyk definitivno želi Furyja (kao sljedećeg protivnika), jer Usyk zna da postaje sve stariji. On je prirodno sitniji čovjek i mislim da je na izmaku svojih snaga. Usyk u najboljem izdanju vjerojatno više ne postoji. Ali znajući o kakvom se tipu osobe radi, on se želi boriti za ujedinjenje titula. Vjerujem da će forsirati meč protiv Furyja, a vjerojatno bi i najviše novca zaradio u tom meču. Mislim da u ovom trenu imamo mnoštvo teškaša koji bi se rado okušali s Usykom. Radi se o tipu koji veličinom nije prirodni teškaš i 37 godina mu je (36, op.a.). Da ja brinem o Usykovoj karijeri, birao bih Furyja ili nikog drugog u ovom trenutku.‘‘, započeo je Allen s odabirom protivnika, a potom se dotaknuo samog meča između Usyka i Furyja.

‘‘Teško je. Tyson također postaje sve stariji. Snima dokumentarce za Netflix, borit će se protiv Ngannoua u sljedećem meču. Ne završi li Ngannoua u prvih par rundi, pričat ćemo kako nije silovit kao što je nekoć bio. Dobri ste onoliko koliko ste bili dobri u posljednjem nastupu. Usyk je sada definitivno pobjediv. Vjerujem da ćemo se vratiti ovoj temi nakon Furyjevog meča protiv Ngannoua, ali kako sada stvari stoje, Fury mora biti favorit. Veći je, snažniji je i dobro gađa u tijelo. Usyk je genijalac i stvorio bi probleme bilo kojem boksaču koji se ikad pojavio, ali Fury je favorit.‘‘, zaključio je Dave Allen.

Allen je inače 31-godišnji britanski boksač kojeg vjerojatno možete povezati i s Alenom Babićem. U nekoliko navrata jedan drugog su prozivali, ali istovremeno su isticali uzajamno poštovanje. Zasad nisu imali prilike boriti se, ali vrijedi istaknuti da je Allen dijelio ring s nekoliko odličnih boksača. Među njima se ističu Luis Ortiz, Tony Yoka, Dillian Wyhte itd., a najveću pobjedu u karijeri vjerojatno je upisao 2019. godine nokautiravši Lucasa Brownea u trećoj rundi.

Sparirao i trenirao je Allen s mnoštvom elitnih boksača, među kojima su spomenuti Usyk i Fury. Stoga njegove riječi imaju određenu težinu, jer radi se o više nego dobrom poznavatelju boksa.

Linker
24. travanj 2024 14:26