K1 i Boks

Boksači Torcide osvojili pet medalja i dva naslova, predstavnici Kralja Tomislava dominantni u višim kategorijama

Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore

 Hrvatski boksački savez
Nikola Grgić iz boksačkog kluba Nokaut proglađen je najboljim boksačem turnira

Prošlog je tjedna (22.-25.veljače) održano Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u boksu za mlađe seniore (2006. i 2007. godište), odnosno za boksačice u svim mlađim dobnim skupinama. Natjecanje je održano u Športskom centru u Kutini, pri čemu je organizator bio Hrvatski boksački savez, a izvršni organizator bio Boksački klub Kutina. Nakon žestokih preliminarnih, četvrtfinalnih i polufinalnih borbi, u nedjelju je uslijedilo veliko finale.

Najviše uspjeha u finalnim borbama imali su mlađi seniori splitske Torcide koji su na PPH-u nastupili s pet boksača i u tri finala izborili dvije titule i jednu srebrnu medalju, a osvojili su i dvije brončane medalje. Zagrebački Kralj Tomislav ima prvake u najtežim kategorijama, do 92 kg i plus 92 kg. Zvonimir Zirdum i Viktor Sejdić su pobijedili prekidima u svim borbama, Zirdum do 92 kg s dva prekida, a superteškaš Sejdić s tri razorna prekida. U nastavku pročitajte izvještaje i rezultate finalnih borbi.

Mlađi seniori:

1. Borba - do 57 kilograma

U kategoriji do 57 kilograma novi državni prvak je Bruno Bačac iz boksačkog kluba Team Predator Rijeka. Nakon tijesno izgubljene prve runde (3:2), Bačac je pojačao pritisak te je prekidom pobijedio Karla Kuhara.

2. Borba - do 60 kilograma

Patrik Vučković nije se zbog temperature nije pojavio u borbi. Nakon sigurnih pobjeda u ranijoj fazi natjecanja novi državni prvak je Matej Marton iz boksačkog kluba Leona ZG.

3. Borba - do 63,5 kilograma

Domitran Pino nije se pojavio u borbi. Nakon tri pobjede za redom, u prva tri dana prvenstva, novi državni prvak u kategoriji do 63,5 kilograma je Mate Jukić iz boksačkog kluba Osijek.

4. Borba - do 67 kilograma

Kompetitivna prva runda krenula je pritiskom Nikole Grgića koji je bio niži i agresivniji borac, dok je Maro Jović pokušavao držati distancu te pogađati dugačkim udarcima. Kako je meč odmicao, Grgić je sve više podizao tempo kojega je Jović sve manje mogao pratiti. Borba je završila prekidom od strane kuta, kada je trener Torcide Burić bacio ručnik. Nakon tri pobjede prekidima, titulu prvaka osvojio je Nikola Grgić iz boksačkog kluba Nokaut.

U ovoj kategoriji je, zbog bolesti, bio odsutan standardni hrvatski reprezentativac i osvajač međunarodnih natjecanja Matija Berend. Vjerojatno će se održati izborni meč/sparing koji će odrediti predstavnika u reprezentaciji.

5. Borba - do 71 kilograma

Ivo Milaković je silovito započeo borbu gdje je vrlo brzo prisilio suca na brojanje Luki Pavliću. Prva runda je nedvojbeno otišla na stranu Milakovića. U nastavku borbe Pavlić je pokazao junačko srce, svim silama išao je prema naprijed, te je u nekoliko trenutaka ugrozio Milakovića koji je dobio javnu opomenu, te mu je bilo brojano. U neizvjesnom finalu punom obrata, sudačkim preglasavanjem, pobijedio je Ivo Milaković iz boksačkog kluba Torcida.

6. Borba - do 75 kilograma

Prva runda bila je kompetitivna i imali smo priliku vidjeti nadmudrivanje dvaju boraca. U drugoj rundi Danijel Đukić dobiva javnu opomenu zbog udaranja u leđa. Kako se druga runda primicala kraju Đukić je počeo preuzimati inicijativu agresivnim kretanjem prema naprijed, ali je Ante Milković također pogađao iz kontri. Borba je završila RSC, nakon što je Milkovićev kut, nezadovoljan suđenjem, odlučio ne nastaviti borbu. Nakon četiri pobjede titulu je osvojio Danijel Đukić iz boksačkog kluba Brod.

7. Borba - do 80 kilograma

Dvoboj između prošlogodišnjeg juniorskog prvaka do 75 kilograma Josipa Grgića i prošlogodišnjeg juniorskog prvaka do 80 kilograma Ivana Jukičića počeo je vrlo neizvjesno. Grgić je svojim prepoznatljivim stilom vršio pritisak, dok je Jukičić pokazao kvalitetu svojim izvrsnim kretanjem i udarcima iz kontre. U drugoj rundi Grgić je nastavio vršiti pritisak sa nešto više uspjeha nego u prvoj rundi. Sudac je brojao Jukičiću, iako je on sugerirao da je udarac bio ispod pojasa. Nakon još nekoliko udaraca u tijelo i pojas, sudac je dao javnu opomenu Grgiću. Grgić je nastavio sa pritiskom, a Jukičić je počeo pribjegavat klinču, pa je sudac i njemu dao javnu opomenu za držanje. Treća runda nastavila je u sličnom ritmu, ali bez javnih opomena i brojanja. Na kraju je podijeljenom odlukom sudaca titulu osvojio Josip Grgić boksačkog kluba Sesvete.

8. Borba - 86 kilograma

U kategoriji do 86 kilograma gledali smo dvoboj „divova“ između Josipa Tokića (208 cm) i Karla Nemeta (202 cm). Oba boksača su pogađali dobre udarce bez jasnog pobjednika u prvoj rundi. U drugoj rundi Tokić preuzima inicijativu kretanjem prema naprijed, uz pregršt klinčeva i sudačkog razdvajanja. Nemet pogađa čisti dugi desni direkt, nakon čega sudac odbrojava Tokiću, još jedna neizvjesna runda. Treća runda odlučuje. Navijanje publike dodatno motivira borce u ringu. Meč se nastavlja artiljerijom s distance gdje Tokić drži inicijativu kretanjem prema naprijed i nešto više udaraca. Neizvjestan meč završio je, podijeljenom odlukom sudaca, u korist novog prvaka iz boksačkog kluba Torcida, Josipa Tokića.

9. Borba - do 92 kilograma

Tvrdi Zvonimir Zirdum od početka gura borbu prema naprijed, te traži svoju priliku u bliskoj borbi, dok iskusniji Roko Tomić svoje prilike traži na distanci i iz kontre. Prvu rundu Zvonimir dobiva s nekoliko dobrih krošea. Drugu rundu Tomić pokazuje svoju kvalitetu gdje je uspio bolje kontrolirati agresivnog Zirduma. Treća runda odlučuje meč. Tomić ulazi s lijevim direktom, Zirdum pogađa izvrsnu kontru desnim krošeom, te ruši protivnika na pod. U nastavku Zirdum pogađa nekoliko dobrih udaraca nakon čega Tomićev kut baca ručnik. Nakon pobjeda prekidima u drugoj i trećoj rundi, novi državni prvak u kategoriji do 92 kilograma je Zvonimir Zirdum iz boksačkog kluba Kralj Tomislav.

10. Borba - više 92 kilograma

U finale kraljevske kategorije plasirali su se Viktor Sejdić, nakon dvije pobjede razornim prekidima, i srčani Leon Dunatov koji je u polufinalu preživio dva nokdauna, pa okrenuo meč u svoju korist. Borba je krenula žestokom izmjenom bespoštednih udaraca na obje strane. Sudac je obojici dodijelio javnu opomenu, Dunatovu za držanje, a Sejdiću za spuštanje glave. Udarci nisu prestajali do kraja prva runde, a Sejdić je pogađao više i čišće, te je uzeo rundu kod svih pet sudaca. Druga runda krenula je još jačim tempom i Sejdić pogađa čisti desni kroše koji šalje Dunatova na pod. Sejdić nastavlja siloviti napad, te nakon još dva brojanja sudac prekida borbu u korist novog državnog prvaka u kategoriji 92+ kilograma, Viktora Sejdića iz boksačkog kluba Kralj Tomislav.

Mlađe seniorke:

1. Borba - do 54 kilograma

Gabriela Vencl, iz boksačkog kluba David Koprivnica, jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila je Leonardu Franić za naslov prvakinje Hrvatske.

2. Borba - do 57 kilograma

Lana Paljušić, iz boksačkog kluba Petar Zrinski Zagreb, jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila je Laviniju Jaič, te tako postala prvakinjom Hrvatske.

3. Borba - do 60 kilograma

Dorotea Vencl, iz boksačkog kluba David Koprivnica, prekidom u prvoj rundi pobijedila je Anu Pesu i tako osvojila zlato.

4. Borba - do 66 kilograma

Dvostruka europska prvakinja Mariela Šteko, iz boksačkog kluba Petar Zrinski Zagreb, je svojim elegantnom i rasplesanim stilom pobijedila srčanu Lanu Kovačić iz boksačkog kluba Grom, te je tako osvojila svoj treći naslov prvakinje Hrvatske.

5. Borba - do 75 kilograma

Ema Plazina, iz boksačkog kluba Sveti Krševan Zadar, je prekidom u drugoj rundi pobijedila protivnicu Felinu Zasanski i osvojila naslov prvakinje Hrvatske.

U konkurenciji juniorki nove prvakinje su LANA SKUPNJAK i LORENA HORVAT (Thor Bartolovec), EMA ANĐELA ŽAJA (Pit Bull Split), ANĐELINA FILIPOVIĆ (Kutina), ANA JUKIČIĆ i IVA PENDIĆ (Brod), te LEONA JAREC (Pit Bull Split). Nove prvakinje u kadetkinjama su: TIA ZADRAVEC (Thor Bartolovec), INGA ŠTAJCER (Kutina), PAOLA UGRIN (Grom Split), DOROTEA ŠKARA (Team Predator Rijeka), LEONA KOČUBI (Brod) i MIA ALEKSA (Ronin Križevci), a u mlađim kadetkinjama IVA NOGALO (Rekord Zagreb).

Stručni žiri proglasio je najbolje boksačice u svim dobnim kategorijama: mlađa seniorka DOROTEA VENCL (David Koprivnica), juniorka LANA SKUPNJAK (Thor Bartolovec), kadetkinja INGA ŠTAJCER (Kutina) i mlađa kadetkinja IVA NOGALO (Rekord ZG). Za najboljeg boksača turnira proglašen je NIKOLA GRGIĆ (Nokaut).

Nedugo nakon završetka Pojedinačnog prvenstva Hrvatske u Kutini, određena je i hrvatska selekcija za tradicionalni 33. Svjetski kup za mlađe seniore i ml. seniorke u Budvi. Na vjerojatno najjačem svjetskom turniru za mlađe seniore i ml. seniorke "Jadranskom biseru" u Crnoj Gori očekuje se sudjelovanje odličnih boksačica i boksača (rođeni 2006. i 2007. godine) iz tridesetak zemalja svijeta. Organizator je Boksački savez Crne Gore, a natjecanje će se održati u najluksuznijem hotelu u Crnoj Gori, Splendidu Budva s pet zvjezdica. Velikom broju europskih mlađih seniora i ml. seniorki, kao i većini naših predstavnika, to će biti glavni test za skorašnje Europsko prvenstvo u Poreču od 2. do 15. travnja 2024. godine. Naša selekcija za Budvu kreće u ponedjeljak, 4. ožujka 2024., kada je predviđen tehnički sastanak i ždrijeb, a natjecanja na ‘Jadranskom biseru’ održavat će se od 5. do 10. ožujka 2024. godine.

Hrvatsku će u Budvi predstavljati mlađi seniori:

1. 57kg KARLO KUHAR (David Koprivnica)

2.60kg PINO DOMITRAN (Leona Zagreb)

3.63.5kg MATEJ MARTON (Leona Zagreb)

4.67kg DAVID GOLUBOVIĆ (Pula)

5.75 kg IVAN NEKIĆ (Ares Zadar)

6.71 kg IVO VITO MILAKOVIĆ (Torcida Split)

7.80 kg JOSIP GRGIĆ (Sesvete)

8.86 kg JOSIP TOKIĆ (Torcida Split)

9.92+kg VIKTOR SEJDIĆ (Kralj Tomislav ZG)

Hrvatsku selekciju na ‘Biseru Jadrana’ u Budvi vodit će izbornik U-22 DANIJEL VEKIĆ iz Leone Zagreb i trener DRAŽEN BURIĆ iz Torcide Split.

Linker
20. travanj 2024 22:36