K1 i Boks

‘Bomba‘ s Otoka: Joshua je blizu prihvaćanja ogromne svote da se povuče iz meča protiv Usyka

Anthony Joshua

 Ben STANSALL/AFP
Svota o kojoj se u britanskim medijima govori iznosi velikih 15 milijuna funti

Rijetko tko u ovom trenutku može u kratkim crticama objasniti situaciju u vrhu teške kategorije profesionalnog boksa. Prošlo je već nekoliko mjeseci otkako je Oleksandr Usyk detronizirao Anthonyja Joshuu, a Tyson Fury savladao Deontaya Wildera u njihovom trećem meču. Unatoč tome nitko ne može sa sigurnošću reći tko će se protiv koga, gdje i kad boriti.

Činilo se kako će Joshua svakako ući u revanš protiv Usyka, na koji ugovorom ima pravo, a njegov promotor Eddie Hearn spominjao je veljaču ove godine. To je apsolutno razumljiv termin, no od meča je prošlo četiri mjeseca, a potvrde još nema. Osim toga, Hearn je u svojim posljednjim intervjuima sve pomaknuo na travanj ili svibanj, što bi znači više od pola godine između dva meča.

Još kompliciranija je situacija kod Tysona Furyja. On ima obavezu braniti titulu WBC prvaka protiv Dilliana Whytea te već neko vrijeme traju pregovori. Poznato je kako Furyja taj meč niti malo ne zanima i da bi ga najradije pod svaku cijenu izbjegao. Ako se već ne može boriti za preostale pojaseve, puno mu je prihvatljiviji neki drugi meč, gdje su se kao eventualni protivnici spominjali Andy Ruiz Jr. ili Robert Helenius, koji osim toga ne bi bio za njegovu WBC titulu. No, čini se da će titula morati biti ulog njegovog idućeg meča ili će bez nje ostati.

Licitacija honorara za meč protiv Whytea već je nekoliko puta odgođena, a posljednji novi datum iste je 26. siječnja i čini se kako je to zapravo posljednja odgoda koju je WBC dozvolio. No, sad od strane otočkih medija dolaze informacije koje mogu objasniti sve što se događa. Kako je prvi prenio elitni Telegraph, u članku renomiranog Garetha A. Davisa, razlog svih odgoda su pregovori s Joshuom oko odustajanja od meča protiv Usyka.

Prema Davisovim informacijama, Joshua bi ovih dana mogao prihvatiti ponudu u iznosu od 15 milijuna britanskih funti, da se povuče iz meča protiv Usyka, odnosno da odustane od aktiviranja spomenute klauzule o revanšu. U tom slučaju otvorio bi se prostor za meč između Furyja i Usyka, ono što "Gipsy King" i njegov tim zapravo najviše žele i na čemu očito od samog početka pregovara za meč protiv Whytea rade. Naime, Hearn je Whyteov promotor, jednako kao i Joshuin pa su svakako mogli pokrenuti ovu temu.

Ovome svemu u prilog ide činjenica da Joshua još uvijek nije odabrao svoj novi tim i trenera, kao što nije krenuo s pripremama za meč protiv Usyka. On bi tako mogao prihvatiti neki manji meč, koji bi također bio podosta dobro popraćen u Velikoj Britaniji, uz uvjet da kasnije ove godine bude obavezni protivnik pobjedniku meča između Furyja i Usyka. Taj bi bio vlasnik sva četiri pojasa prvaka, odnosno apsolutni prvak.

Fury već ima rezerviran stadion u Cardiffu za datum 26. ožujka te se očekivalo kako bi se tamo trebao sastati s Whyteom, nakon što se napokon sve dogovori. No, sad se otvaraju potpuno druge opcije. Vjeruje se da pregovori s Usykovim timom, ukoliko bi se Joshua povukao, ne bi trebali dugo trajati, odnosno kako bi Ukrajinac bez problema pristao na spomenutu lokaciju, kao i datum.

WBC bi također istog trenutka odbacio Whytea kao obaveznog izazivača. Njima je najvažnije da njihov prvak nastupa i brani titulu, što bi u meču protiv Usyka svakako bio slučaj. Osim toga, financijska strane meča protiv Usyka i meča protiv Whytea je neusporediva, a WBC bi tu također imao svoj udio.

Jasno je kako na kraju gubitnik može biti samo jedan i to onaj koji je već više puta ostavljen sa strane, bez ikakvih privilegija ili prilike za sudjelovanje u podjeli plijena. Riječ je naravno o Whyteu, WBC-ovom privremenom prvaku koji bi mogao ostati bez tog statusa. Ostao bi obavezni izazivač WBC-a, budući da je kao takav određen, no sigurno ne bi bio idući na redu. Ostale organizacije na to mjesto mogu postaviti Joshuu, a u slučaju više obaveznih izazivača sve postaje politika. Politika u kojoj bi pobjedu odnio onaj s više interesa. Nažalost, Whyte je ponovno mali igrač u ovoj partiji.

Naravno, ovo još ništa nije službeno potvrđeno, no vjerujemo kako novinar poput Garetha A. Davisa ne bi pisao o nečemu, ako nema jako dobre izvore i informacije. Hoće li Joshua prihvatiti spomenutu svotu, uz veliku nagradu koja ga čeka kasnije? U ovom trenutku to zvuči jako realno.

Linker
26. travanj 2024 21:03