K1 i Boks

Brazilske MMA ikone u petom se desetljeću okreću boksu, dvojica su spremni za ulazak u ring

Antonio Rogerio Nogueira

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Ronalda Souzu i Antonia Rogeria Nogueiru fanovi će uskoro imati priliku pogledati ‘iza konopaca‘

Nakon što je prošle godine to napravio Vitor Belfort, još dva velika brazilska MMA borca odlučili su svoj idući nastup odraditi u boksačkom ringu. Jedan od njih tamo će se zapravo vratiti, dok će se drugi u "slatkoj znanosti" tek okušati. I ne bi to predstavljalo nikakav problem da obojica nisu već podosta zašli u peto desetljeće svog života.

Prvi od njih je Ronaldo "Jacare" Souza. Ovaj 42-godišnjak jedan je od najboljih grapplera koji su se bavili MMA-om, bio je prvak Strikeforcea, a mnogi ga nazivaju vjerojatno najboljim borcem u povijesti UFC-a koji se nikad nije borio za titulu. UFC je napustio prošle godine, nakon što mu je istekao ugovor s promocijom, a novi mu nije ponuđen budući da je bio unutar četiri poraza u nizu.

Jacare je sad otkrio kako se bliži njegov boksački debi. Još ne zna kad i gdje, ali je u pregovorima i uskoro bi trebalo sve biti finalizirano. Mnogi će se iznenaditi što u boks odlazi čovjek koji je i kao MMA borac imao grappling kao svoj "forte", no ne zaboravimo da je Jacare i jako dobro boksao, posebno u kasnijoj fazi karijere. Tu se uvijek treba prisjetiti načina na koji je savladao Gegarda Mousasija. No, isto tako i on mora biti svjestan da u boksu može tražiti tek priliku za još ponešto zaraditi na račun svog imena.

Drugi Brazilac je Antonio Rogerio Nogueira. Iako iza sebe ima jedno od najvećih grapplerskih prezimena, "Lil' Nog' zapravo je puno više boksač od svog poznatijeg i uspješnijeg brata blizanca. Ovaj 45-godišnjak UFC je napustio 2020. godine, nakon poraza u svojoj trećoj borbi protiv Shoguna Rue. Za razliku od Jacarea, on zna kad i gdje će u ring.

Bit će to 30. siječnja, a protivnik će mu biti još jedan bivši član UFC-a, Leonardo Guimaraes. "Leleco" je u UFC-u 2016. godine odradio dvije borbe, a suradnja mu nije produžena nakon što je obje izgubio.

Nogueira je imao vrlo dobruo amatersku boksačku karijeru. Dva puta bio je prvak Brazila u super teškoj kategoriji, a najveći uspjeh bilo mu je osvajanje titule prvaka Južne Amerike 2006. godine, kao i bronca s Panameričkih igara 2007. Nakon toga se u potpunosti odlučio posvetiti MMA-u, a boksu će se tako vratiti nakon 14 godina, ovog puta profesionalnom.

Linker
18. travanj 2024 09:54