K1 i Boks

Canelova napuštena WBA titula prvaka dobila svog novog vlasnika

Ryota Murata
 RYOHEI MORIYA/AFP
WBA je promovirao Japanca Ryotu Muratu u novog svjetskog prvaka srednje kategorije

Nakon što je Saul "Canelo' Alvarez nedavno odlučio napustiti poziciju WBA Super prvaka srednje kategorije, budući da se namjerava u potpunosti posvetiti nastupima u super srednjoj kategoriji, očekivalo se kako će promocija organizirati meč za novog prvaka. Glavni kandidati za međusobni ogled bili su "Regular" prvak Ryota Murata i privremeni prvak Chris Eubank Jr. No, meča neće biti, barem ne za upražnjenu titulu, budući da je pojas dodijeljen bez borbe.

Zapravo je samo Murata promoviran iz Regular u Super prvaka, odnosno pravog prvaka. Kratko ćemo objasniti Super i Regular titule, za one koji ne znaju o čemu je riječ. WBA Super je zapravo prava titula. No, ako WBA Super prvak posjeduje titulu neke od preostale tri elitne promocije, WBA onda uvodi i Regular pojas, čime dobivaju tog još jednog prvaka. No, moguće je imati i takva dva prvaka čak i ako Super prvak nema još jednu titulu, što je zapravo bio slučaj s Canelom. Sada je Japanac samo promoviran na spomenutu poziciju.

Murata je 34-godišnji boksač i osvajač zlata na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu. Kao profesionalac je upisao 16 pobjeda i dva poraza, a BoxRec ga rangira kao šestog boksača srednje kategorije u svijetu. Dva puta je do sada poražen, no oba puta je taj poraz odmah osvetio. Oba puta je to bilo u borbama za spomenutu Regular titulu, koju je u prosincu 2019. godine napokon jednom uspješno obranio. Postao je tim putem obavezni Canelov izazivač, no meč se nije dogovorio. Da Meksikanac nije napustio kategoriju imao bi još devet mjeseci za odraditi svoju obavezu.

Ovako se sad odmah očekuje uskoro dogovaranje prve Muratine obrane titule, gdje bi mu protivnik vjerojatno trebao biti Eubank. Tako se čini da će se očekivani meč održati, samo što će prvak tim putem ipak postojati, odnosno titula neće biti upražnjena. Preostale tri titule kategorije do 72.5 kilograma imaju svaka svog vlasnika. WBC je kod Jermalla Charla, IBF kod Gennadyja Golovkina, a WBO kod Demetriousa Andradea.

Linker
19. travanj 2024 20:53