K1 i Boks

De La Hoya o meču koji cijela boksačka javnost želi gledati: ‘Ne budite pohlepni, propustit ćete priliku‘

Oscar De La Hoya

 Adam DelGiudice/Zuma Press/Profimedia
Umirovljeni boksač i trenutno poznati boksački promotor poslao je dobru poruku dvojici teškaša

Mnoštvo je fantastičnih boksačkih mečeva koje priželjkujemo gledati i gotovo svaka težinska kategorija nudi pregršt odličnih opcija. Problem je što se radi o boksu, a ‘‘boksačka politika‘‘, komplikacije s promotorima i menadžerima, kao i pohlepa uključenih strana, nerijetko nas je koštala nekih velikih mečeva.

Tako smo i ranije ove godine zbog poteškoća u pregovorima ostali bez možda i najiščekivanijeg meča godine. Silno smo se nadali obračunu Tysona Furyja i Oleksandra Usyka za ujedinjenje titula u teškoj kategoriji, ali nakon dugih i mukotrpnih pregovora, Ukrajinac se povukao.

Tyson Fury tražio je raspodjelu honorara u omjeru 70-30 posto u svoju korist, a iako Usyk nije bio zadovoljan ponuđenim, svejedno je pristao. Potom je Fury krenuo komplicirati s klauzulom oko instantnog revanša, ali Usyku su najviše zasmetale konstantne promjene na kojima je Fury inzistirao.

‘‘Gypsy King‘‘ jedan dan bio bi spreman pristati na klauzulu o instantnom revanšu, a već sljedeći dan nije htio niti čuti za nešto takvo. Usyk i njegov tim iscrpili su se takvim pregovorima i jednostavno su se okrenuli drugim opcijama. Ukrajinac je na koncu boksao protiv Daniela Duboisa, uspješno je obranio svoje titule svjetskog prvaka, a Tyson Fury boksat će protiv Francisa Ngannoua u desetom mjesecu ove godine.

Nije isključeno da Usyk i Fury kasnije ove godine otvore nove pregovore, a Oscar De La Hoya kao jedan od istaknutijih promotora nada se sretnom završetku te priče. De La Hoya je za Fight Hub TV istaknuo kako je to borba koja se jednostavno mora dogoditi.

‘‘Boks je trenutno na prekretnici i nudi se prilika za iskorak na razinu kakvoj smo svjedočili u doba ‘četiri konjanika‘. To su bili Roberto Duran, Sugar Ray Leonard, Marvin Hagler i Tommy Hearns, a iskorak je moguć jer najbolji boksači napokon međusobno boksaju. Borba koju bih ipak najviše htio gledati jest ona između Tysona Furyja i Oleksandra Usyka. Dajte, ljudi, dovoljno je novca u igri, ne budite pohlepni. To je ključ ove priče, ne budite pohlepni, jer propustit ćete priliku za održavanjem ove borbe.‘‘, poručio je De La Hoya svim uključenim stranama, ali savjet se vjerojatno puno više odnosi na Furyja i njegov tim.

Bila bi prava šteta ako bismo uistinu ostali bez ovog meča čisto iz razloga jer se Usyk i Fury nisu uspjeli dogovoriti oko svih detalja. Boksački svijet vapi za apsolutnim prvakom u teškoj kategoriji, a trenutno se pruža prava prilika da takvog prvaka i dobijemo.

Linker
29. travanj 2024 10:59