K1 i Boks

Demetrious Johnson: ‘Joshua bi mogao poraziti Ngannoua i u MMA borbi, ovo je najlakši sport za postati svjetskim prvakom‘

Anthony Joshua (lijevo) i Francis Ngannou (desno)

 Philip Sharkey/TGS Photo/Shutter/Shutterstock Editorial/Profimedia
Velikan slobodne borbe uvjeren je kako može utrenirati Joshuu u toj mjeri da porazi Ngannoua unutar kaveza

Prva polovica trećeg mjeseca ponudila je boksački meč koji je privukao ogroman interes šire publike. Francis Ngannou po drugi puta u karijeri odrađivao je profesionalni boksački meč, a nakon odličnog debija protiv Tysona Furyja, na red je došao okršaj s Anthonyjem Joshuom, također elitnim svjetskim teškašem.

Nakon što je Furyju pružio jako težak meč i odličan otpor, mnogi su vjerovali kako Ngannou može nešto slično ponoviti i protiv Joshue, možda čak i iznenaditi sjajnog ‘‘AJ-a‘‘. Hladan tuš uslijedio je za Ngannoua, ali i za sve one koji su vjerovali da će nokautirati ili nadboksati Joshuu.

‘‘Predator‘‘ je u tom meču izgledao kao netko tko je ‘‘zalutao‘‘ u boksački ring i apsolutno ne zaslužuje biti tamo s boksačem Joshuinog kalibra. Joshua je Francisu održao ‘‘malu školu‘‘ boksa koja je trajala nešto dulje od pet minuta. Brutalno je Joshua nokautirao Ngannoua krajem druge runde i ugasio je sav ‘‘hype‘‘ koji je pratio novonastalu Francisovu boksačku karijeru.

Unatoč teškom porazu, Ngannou svakako zaslužuje poštovanje jer se odvažio na tranziciju u boksačke vode i prva dva meča odradio je protiv dvojice ponajboljih teškaša na svijetu. Testirao se s najboljima, nije došao do pobjede, ali nema za čime žaliti. Teško je zamisliti da se neki od elitnih boksača na takav način okuša u MMA-u.

Složit će se mnogi, elitni boksači jako loše bi se proveli u MMA dvoboju s nekim od vrhunskih MMA boraca. Međutim, postoje i neki koji se ne slažu u potpunosti, a jedan od njih je Demetrious Johnson, ponajbolji MMA borac u povijesti. ‘‘Mighty Mouse‘‘ još je u trećem mjesecu izjavio kako vjeruje da Anthony Joshua može poraziti Ngannoua čak i u MMA dvoboju, a ta izjava naišla je na brojne kritike. Dva i pol mjeseca kasnije, Johnson i dalje ostaje pri svojoj teoriji koju je nešto detaljnije pojasnio u MMA Houru.

‘‘Ne možemo reći da je Francis nekakva svjetska kickboksačka klasa. Ako pogledate njegove mečeve, on ima nekoliko pobjeda ‘submissionom‘ i ponekad je rušio svoje protivnike. Ali kad bih se ja primio treniranja tipa poput Anthonyja Joshue koji je atletski ‘specimen‘ i razumije distancu. Kad bih takvog tipa trenirao šest mjeseci da nauči braniti rušenja, blokirati ‘kickove‘ i da uz to samo boksa u meču, svašta je moguće. Oni ne bi radili taj meč s rukavicama od 16 unci. Distanca se također ne mijenja. Dakle, ako bih trenirao nekog tko je atletski nadaren kao Anthony Joshua, bio bi to lagan meč.‘‘, započeo je Johnson, a zatim se još dublje dao u analizu.

‘‘Kako bi Anthony Joshua prošao protiv Jona Jonesa? Jones je ipak drukčija zvijer. Jon bi forsirao klinč i hrvačke razmjene. Možda bi i Francis Ngannou radio nešto takvo, ali mislim da on ne teži tome. Godinama sam gledao kako se bori i ovo je moje viđenje potencijalnog meča između njega i Joshue. Ne kažem da bi Francis bio uništen, ali vjerujem da Joshua ima šanse za pobjedu, jer upravo ga je brutalno nokautirao u boksačkom meču. Francis je polučio puno uspjeha boksajući u MMA borbama. On boksa protiv svojih protivnika. Kad je porazio Stipu Miočića, bacio je nekoliko ‘kickova‘, ali jako lako je nositi se s tim. Ne pričamo o ‘kickovima‘ Edsona Barboze. On i Stipe upustili su se u otvorenu razmjenu, a Stipe ga je čak i uzdrmao u toj razmjeni. Anthony Joshua je ipak bolji boksač od Miočića. Nije bolji MMA borac, ali ponovit ću još jedanput, MMA je najlakši sport za postati svjetskim prvakom, stvarno jest. Za prvake imate ljude koji su jako dobri u jednom segmentu, ali imaju tako puno rupa i nedostataka u svojoj igri.‘‘, pojasnio je jedan od najvećih boraca u povijesti, ali i jako dobar analitičar.

U razgovoru je sudjelovao i Eric Nicksick, poznati MMA trener koji nekoliko godina surađuje s Francisom Ngannouom i dio je njegovog kuta u MMA borbama. Nicksick razumije Johnsonovu teoriju i čak se slaže kako bi Francis morao promijeniti svoj pristup, ako bi odrađivao MMA borbu protiv Joshue.

‘‘Postoje stvari koje bismo morali bolje odraditi. Da je ono bila MMA borba, što bi točno promijenilo ishod te borbe? Završili bismo nokautirani i u takvoj borbi, neovisno o veličini rukavica. Morali bi pokazati određene promjene. Ngannou bi trebao ‘kickovima‘ udarati prednju nogu Anthonyja Joshue, a morali bismo raditi i neke druge stvari kako bi držali distancu, a zatim bi presjekli kut, srušili bi tog tipa i zakucali bi ga na leđa. Tada bi se našli u našoj domeni. Ono što Johnson govori u potpunosti je točno.‘‘, dodao je Nicksick.

Sve ovo ostat će samo na analizama, jer uistinu su mizerne šanse da ikada svjedočimo MMA obračunu između Joshue i Ngannoua. Deontay Wilder pokazivao je interes za testiranjem u MMA vodama, upravo protiv Ngannoua, ali ta priča u potpunosti je utihnula i dojam je kako nećemo svjedočiti MMA okršaju boksača i Francisa Ngannoua.

Linker
24. lipanj 2024 10:36