Ostalo

Demetrious Johnson nastavlja umanjivati težinu MMA-a: ‘Jiu-jitsu je puno teži od MMA-a‘

Demetrious Johnson

 Screenshot (youtube, Flo Grappling)
Ponajveći MMA borac u povijesti podijelio je svoje argumente

Demetrious Johnson borac je koji je veliku popularnost stekao nastupajući u MMA-u i postavši ponajboljim borcem u povijesti tog sporta. Legendarni ‘‘Mighty Mouse‘‘ čak 11 puta branio je titulu prvaka pod okriljem UFC-a, a do pojasa je došao i u ONE Championship organizaciji.

25 pobjeda i četiri poraza upisao je Demetrious Johnson u dosadašnjoj MMA karijeri, a iako je sve to postigao u jednom od najbrutalnijih sportova na svijetu, Johnson u posljednje vrijeme nerijetko ističe kako se radi o sportu u kojem je ‘‘najlakše postati svjetskim prvakom‘‘. Možda pamtite Johnsonovu izjavu kojom tvrdi da bi u jako kratkom roku mogao spremiti Anthonyja Joshuu za MMA meč protiv Francisa Ngannoua.

‘‘MMA je najlakši sport za postati svjetskim prvakom, stvarno jest. Za prvake imate ljude koji su jako dobri u jednom segmentu, ali imaju tako puno rupa i nedostataka u svojoj igri.‘‘, isticao je tada Demetrious Johnson.

Mjesec i pol dana kasnije, Johnson je ponovno kritizirao svoj matični sport, točnije, usporedio je brazilski jiu-jitsu s MMA-om. Johnson se u posljednje vrijeme ‘‘zaljubio‘‘ u BJJ i nerijetko se pojavljuje BJJ turnirima gdje bilježi jako dobre rezultate. Tijekom gostovanja u Unsubscribe podcastu, Johnson je napravio usporedbu MMA-a i BJJ-a.

‘‘Boriti se u MMA-u puno je lakše nego jiu-jitsu, posebno ako pričamo o gi-ju (BJJ u kimonu). No gi je po mom mišljenju lakši. Recimo da Kody (Demetriousov kolega) i ja radimo BJJ meč i da on ima neko određeno znanje borbe u kimonu. Ako me zgrabi, moram razbiti njegov hvat. On je spojen za mene i kao da postanemo jedni. U no gi-ju jednostavno ga mogu odgurnuti, kreirati prostor i nastaviti se kretati. Također, izložim li ga Lasso guardu, Worm guardu ili Squid gardu, a on se nikada nije susreo s tim, pitat će se što se upravo događa?‘‘, započeo je ‘‘DJ‘‘, a potom je dodao i kako turnirski format u BJJ-u donosi veće izazove nego MMA borbe gdje se borac mjesecima fokusira samo na jednog protivnika.

‘‘Nepoznata okruženja su nezgodna. Otiđete na turnir gdje je još 30 natjecatelja i ne znate što će oni činiti u mečevima. Tako je, kako je, borit ćemo se i vidjet ćemo što će se dogoditi. U MMA-u imate jednog protivnika i tri mjeseca se pripremate samo za njega. Možete pregledati sve snimke, znate protivnikove tendencije, pogreške koje radi i u čemu je dobar. Lak posao.‘‘, dodao je Demetrious.

Mnogi se vjerojatno neće složiti sa svime što Johnson govori, ali radi se o borcu s pregršt iskustva u MMA-u, kao i u BJJ-u. Dobro je Johnson upoznat s načinima na koje funkcioniraju ti sportovi, ali treba istaknuti kako se ipak radi o subjektivnom mišljenju i preferencama pojedinca. Johnson ima svoj način viđenja ovih dvaju sportova, a netko drugi vjerojatno bi dao posve drukčiji pogled.

Linker
08. rujan 2024 00:59