K1 i Boks

Deontay Wilder: ‘Pokušavam se pridružiti UFC-ovoj obitelji, tamo ne moram brinuti o menadžerima i promotorima‘

Deontay Wilder

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Ponajbolji teškaš na svijetu frustriran je komplikacijama na koje nailazi prilikom ugovaranja boksačkih mečeva

Izleti poznatih MMA boraca u boksačke vode sve su češća pojava kroz posljednjih nekoliko godina. Čak i ponajveće MMA zvijezde poput Conora McGregora i Francisa Ngannoua gledali smo u velikim boksačkim mečevima, a mnoštvo je bivših UFC-ovih boraca koji su se okušali u nešto manjim boksačkim mečevima.

Međutim, tranzicija u kontra smjeru rijetko se događa. Boksači nisu toliko voljni okušati se u MMA-u, a nekoliko je razloga zbog kojih se ne odlučuju za takav korak. Prije svega, vrhunski boksač puno bolje će se naplatiti u boksu, nego kroz nastupe u MMA-u, neovisno o organizaciji pod čijim okriljem bi nastupao.

Drugi razlog leži u različitosti dvaju sportova. Boks je samo jedan segment MMA-a i teško bi jedan vrhunski boksač mogao brzo pohvatati sve ostale elemente tog sporta. Kod MMA boraca prilagodba na boks osjetno je lakša, jer boks je jedan od segmenata kojim se bave pripremajući se za svoje MMA mečeve. Boksači s druge strane nemaju apsolutno nikakvog doticaja s hrvanjem, udarcima nogom, BJJ vještinama itd.

Zato i jedan Tyson Fury kao ponajbolji boksač na svijetu, više puta je istaknuo kako nema namjeru okušati se u MMA-u. Jedini vrhunski teškaš koji ima težnju ka ulasku u kavez zapravo je Deontay Wilder. ‘‘Bronze Bomber‘‘ već neko vrijeme povezuje se kao potencijalni protivnik Francisa Ngannoua, a njih dvojica navodno su spremni odraditi dva meča, jedan u ringu, a drugi u kavezu. U razgovoru za ESNews, Wilder je ponovo iskazao težnju ka odlasku u MMA.

‘‘Pokušavam se pridružiti UFC-ovoj obitelji. Želim napraviti tranziciju i istovremeno boksati i nastupati u UFC-u. Ozbiljan sam. Zaprimio sam mnoštvo poziva, a mogu se zamisliti u oba sporta. Jedan od razloga je taj što stvari u boksu ne idu brzinom kojom bi trebale ići, ili se boksači jednostavno boje boriti.‘‘, započeo je Wilder.

Ono što Wildera frustrira jest kompliciranost pregovora i ugovaranja boksačkih mečeva. Wilder je u posljednje dvije godine odradio samo dva boksačka meča, a tek 23. prosinca (12. mjesec) odradit će svoj prvi meč u ovoj kalendarskoj godini. Deontay smatra da takvi problemi nisu prisutni unutar UFC-a.

‘‘U UFC-u ne morate brinuti o ‘scoreu‘, menadžerima, promotorima i svemu ostalom. Najbolji se bore protiv najboljih, jer Dana se pobrine da najbolji dobiju ono što žele. On je sam rekao da se ne radi o nabijanju ‘scorea‘, nego o tome da se najbolji međusobno bore. To je nešto gdje želim biti. Još nekoliko godina mogu se baviti ovime, a želim dati sve od sebe. Želim istisnuti sve, prije nego mi istekne vrijeme. Hoću iskoristiti benefite oba svijeta, a mogu biti prvak u oboje, u boksu i u MMA-u.‘‘, zaključak je Wildera.

Dolazak Deontayja Wildera u UFC bila bi ogromna stvar za najveću svjetsku MMA organizaciju. Wilder je jedan od najboljih, ali i jedan od najpopularnijih boksača na svijetu. UFC-u se očito nudi na pladnju, a Dana White sada je na potezu.

Linker
24. travanj 2024 17:46