K1 i Boks

Deontay Wilder živi u zabludi: ‘Obvezni sam izazivač i uskoro ću imati sve pojaseve‘

Deontay Wilder

 AL BELLO/Getty images/Profimedia
Bivši WBC-ov prvak teške kategorije kao da je propustio neke bitne vijesti iz svijeta boksa

Situacija pri vrhu teške kategorije u boksu dugo nije bila ovako zanimljiva. Tyson Fury u svom vlasništvu posjeduje WBC-ovu titulu svjetskog prvaka, dok su ostala tri pojasa (WBA, IBF i WBO) u vlasništvu Oleksandra Usyk.

Usyk će večeras (oko 23:00h) boksati protiv Daniela Duboisa i branit će svoje tri svjetske titule. Uspije li obraniti pojaseve, Filip Hrgović trebao bi biti sljedeći na redu kao obvezni IBF-ov izazivač, ali velike su šanse da će Usyk ponovno pokušati ugovoriti meč protiv Furyja za ujedinjenje svjetskih titula.

Osim Usyka, Furyja i spomenutog Hrgovića, pri vrhu su još uvijek Anthony Joshua, Andy Ruiz, kao i Deontay Wilder. ‘‘Bronze Bomber‘‘ dugo je bio WBC-ov svjetski prvak u teškoj kategoriji, sve dok ga Fury nije svrgnuo s trona, a zatim i porazio u trećem međusobnom obračunu (prvi meč je završio neriješenim ishodom).

Wilder je nakon drugog poraza od Furyja godinu dana izbivao izvan ringa, a vratio se u desetom mjesecu prošle godine. Nokautom u prvoj rundi Wilder je porazio Roberta Heleniusa, ali nakon toga nije nastupao. Šuškalo se o meču između njega i Andyja Ruiza, ali od te borbe neće biti ništa i Wilder bi početkom sljedeće godine trebao boksati protiv Anthonyja Joshue.

Porazi li Joshuu, Wilder će se vratiti u konkurenciju za napad na svjetske titule, a u razgovoru za ESNEWS, Wilder je istaknuo kako i dalje sebe smatra najboljim teškašem svijeta. Izuzev toga, Wilder vjeruje da će biti i sljedeći obvezni izazivač pobjedniku meča između Usyka i Duboisa, ali očito je propustio informaciju da će taj status pripasti Hrgoviću kao prvorangiranom IBF-ovom izazivaču.

‘‘Da, ja sam definitivno obvezni izazivač pobjedniku tog meča (Dubois vs. Usyk). Ja sam obvezni izazivač prema WBA federaciji, kao i prema WBC-u. Drugi sam na IBO ljestvici i treći sam u jednoj od ostalih (treći je prema IBF-u). Dakle, pri vrhu sam na svim rang ljestvicama i samo je pitanje vremena kada ću se vratiti na vrh i imati se pojaseve. Sada posmatram sa strane i opuštam se, uživam u životu. Puštam druge boksače da odrađuju neke stvari, jer svi znamo i to je činjenica, teška kategorija je mrtva u posljednje vrijeme. Ne osjećam se nikakav naboj.‘‘, rekao je Wilder koji uvijek ističe da je upravo on taj boksač koji donosi najveće uzbuđenje u teškoj kategoriji.

Definitivno je jedan od najuzbudljivijih teškaša, ali teška kategorija definitivno nije bila ‘‘mrtva‘‘ zbog njegovog odsustva.

Linker
30. travanj 2024 14:38