K1 i Boks

Dmitry Bivol nakon što su ga najavili kao boksača iz Kalifornije: ‘Bio sam iznenađen, ali razumijem‘

Dmitry Bivol

 Patrick T. FALLON/AFP/Profimedia
Neporaženi prvak poluteške kategorije našao se u raznim zavrzlama zbog političkih sukoba

Puno upitnika bilo je po pitanju održavanja meča između Dmitryja Bivola i Canela Alvareza. Bivol je boksač rodom iz Kirgistana, ali njegovo službeno se radi o ruskom boksaču. Uzevši u obzir ratno stanje između Rusije i Ukrajine te brojne sankcije ruskim sportašima, nastup Bivola bio je upitan.

Vladimir Kličko kao istaknuta boksačka ličnost, pozivao je WBA da zabrane nastup svom prvaku poluteške kategorije, a inzistirao je i da atletske komisije odbiju sankcionirati ovaj meč. Njegove želje nisu se ostvarile, a Bivol ne samo da je nastupio, nego je i pobijedio Canela Alvareza, po mnogima najboljeg boksača svijeta.

31-godišnji Rus slavio je jednoglasnom odlukom sudaca i zadržao je WBA (Super) pojas svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji. Iako Bivol nije snosio sankcije kad je sami nastup u Las Vegasu u pitanju, organizatori su određenim potezima dali do znanja da ne podržavaju rusku agresiju.

Naime, prilikom najave boksača u ringu nije niti spomenuto da je Bivol rođen u Kirgistanu te da je njegovo prebivalište u St. Petersburgu u Rusiji. Bivol je najavljen kao borac koji dolazi iz Kalifornije, a radi se o lokaciji na kojoj Bivol inače trenira. Ruski boksač tvrdi da ga nije to previše omelo na putu ka pobjedi.

''Prvo su govorili da ne bih trebao niti boksati, a onda su tražili da to odradim bez ruske zastave. Zahtijevali su i da glazba ne bude nacionalna, a onda se vodilo pitanje o tome kako će me predstaviti. Iznenadili su me time. Nisu rekli da dolazim iz St. Petersburga, niti iz Kirgistana. Nekako su odlučili da dolazim iz Kalifornije.'', rekao je Bivol razgovarajući s Igorom Lazorinom.

''Ne krivim organizatore, imam razumijevanja prema njima. Sami meč za mene je u glavnom fokusu. Lijepo je kad možete predstavljati svoju državu, ali mislim da svi razumiju okolnosti.'', dodao je Bivol.

Linker
26. travanj 2024 15:42