K1 i Boks

Dogovoren revanš spektakularnog boksačkog meča iz 2019. godine

Naoya Inoue vs. Nonito Donaire

 Kazuhiro NOGI/AFP
‘Monstrum‘ će pokušati po drugi put savladati nevjerojatnog neuništivog Filipinca

Jedna od uzbudljivijih kategorija profesionalnog boksa, koje su bile zastupljene unutar World Boxing Super Series turnira, bio je bantam. Ponajbolji boksači svijeta do 54 kilograma težine ušli su u jaki turnir, a finale je donijelo okršaj tada tek nadolazećeg Japanca, Naoye "Monstera" Inouea i filipinske boksačke ikone, Nonita Donairea.

Danas 28-godišnji Inoue (22-0, 19 KO) slavio je jednoglasnom odlukom nakon 12 rundi fantastičnog meča, u kojem je prezentirao svoju sjajnu brzinu, tehniku i snagu te posebno rad nogu, no nije Filipinac puno zaostajao. Ipak, godine su tu i očekivalo se kako je taj meč bio njegov labuđi pjev, odnosno posljednji veliki meč. Ostao je bez titule WBA svjetskog prvaka i nitko nije mogao očekivati njegov povratak.

Ipak, to se dogodilo. U međuvremenu, dok je Inoue tri puta obranio WBA i IBF titulu, svaki put sve impresivnijim nokautom, potvrdivši da mu monstruozni nadimak itekako pristaje, Donaire (42-6, 28 KO) se vratio u svibnju prošle godine. Godinu i pol dana nakon spomenutog poraza od Inouea, dobio je priliku boriti se za WBC pojas. I onda ga je spektakularno osvojio, s 38 godina i 46 profesionalnih mečeva na leđima.

Titulu je Nonito onda još jednom obranio i dogodilo se neminovno. Dvije i pol godine nakon onog sjajnog finala, Inoue i Donaire odradit će revanša, ovog puta s tri svjetske titule kao ulogom. On je dogovoren za 7. lipnja, a ugostit će ga Saitama Super Arena, gdje će Inoue biti na domaćem terenu.

Preostala titula, ona prema WBO organizaciji je u vlasništvu Johna Riela Casimera, koji će ju idućeg mjeseca braniti u meču protiv Britanca Paula Butlera. Neće nas začuditi ako se pobjednici ovih mečeva kasnije susretnu u okršaju za apsolutnog prvaka.

Sve u svemu, ovo će biti sjajan meč, iako će Inoue biti veliki favorit. Dok je Donaire još dodatno ostario, Japanac je tek ušao u svoj "prime" i postao ubojiti. No, ne otpisujte boksačke legende s Filipina. To smo barem do sada već trebali naučiti.

Linker
14. travanj 2024 16:39